S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Vă doresc un weekend plăcut, domnilor investitori. Ce părere aveți despre dependența giganților din domeniul tehnologiei precum $MSFT-0.5% $GOOGL+0.9% $AMZN-1.3% de cipurile de inteligență artificială de la $NVDA-0.3%?

Acești giganți tehnologici progresează în dezvoltarea propriilor cipuri pentru centrele lor de date cu implementare de inteligență artificială. Un exemplu important este recenta investiție a $MSFT-0.5% în d-Matrix, o companie care proiectează cipuri optimizate pentru a alimenta aplicații de inteligență artificială generativă. Cipurile care sunt concepute special pentru nevoile clientului au un consum de energie mai mic, ceea ce reprezintă un factor important în centrele de date, deoarece acestea funcționează 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Aici văd un mare risc pentru $NVDA-0.3%, o companie care produce cipuri "de uz general" pentru AI. $AMZN-1.3% și $GOOGL+0.9% își dezvoltă deja propriile cipuri pentru propriile nevoi , cred că nu vor depinde deloc de cipurile $NVDA-0.3% în viitor.

Acesta este pentru mine unul dintre riscurile pe care Nvidia le poate întâmpina și care ar putea afecta creșterea viitoare.


Este foarte posibil ca firmele de tehnologie să producă singure cipurile și să nu mai fie atât de dependente de Nvidia.

Exact asta am vrut să spun, doar că acum a fost stricat de faptul că $GOOGL+0.9% a anunțat un parteneriat cu $NVDA-0.3% pentru următorii 10 ani.

Se va întâmpla :DD. Am acțiuni GOOGL în portofoliu, dar cred că nu mă deranjează prea mult această știre.

Atâta timp cât $NVDA-0.3% este american, este în regulă :)

Este vorba mai degrabă de faptul că giganții din domeniul tehnologiei cloud renunță complet la Nvidia și își aleg propria cale în ceea ce privește cipurile pentru centrele lor de date.

S-ar putea întâmpla, credeți că ați putea face bani în acest fel investind în $TSM-2.2%, de exemplu ?

Cred că aceste companii au admirat Apple și încearcă să o imite... doar că va dura mult timp, iar rezultatul este foarte incert...

Dar Apple folosește licențe ARM pentru a-și câștiga existența și are o putere de cumpărare uriașă cu TSMC datorită iPhone. Este foarte posibil ca, în cele din urmă, să ajungă la tehnologia cloud big tech, dar nu am citit nicăieri că vreunul dintre ei ar fi venit cu propria arhitectură care să nu fie acoperită de brevetele altcuiva.

Dar cred că licențele sunt doar o fracțiune din preț... atunci totul se rezumă la vânzări

Dar cred că licențele sunt doar o fracțiune din preț... atunci totul se rezumă la vânzări

Sunt convins că este nevoie de mult timp, dar, după cum spuneți, Apple a scăpat de fapt de dependența de producătorii de cipuri străini. Cred că și cloud big tech ar putea merge pe această cale. Sigur, vor avea în continuare nevoie de cineva care să facă cipurile (Intel, TSMC...).

Acum, cred că asta este principala diferență, dacă o poți face sub acoperișul tău sau al altcuiva...

Probabil că nu va fi atât de simplu, deoarece NVidia deține probabil suficiente brevete încât să nu fie ușor de ocolit. O altă întrebare este dacă aceste companii sunt măcar un client interesant pentru TSMC. Conform ultimei convorbiri, cipurile de inteligență artificială reprezintă doar aproximativ 6% din veniturile lor, dacă fiecare dintre acești clienți mari ar dori să facă o mișcare, s-ar putea să nu aibă condiții de livrare atât de bune.

Dar va fi interesant, eu personal cred că poate chiar și $AMZN-1.3% ar putea să își impună propriile cipuri în producție. Acolo este vorba de dezvoltarea de cipuri de care au nevoie în mod direct.