S&P 500 ^GSPC 5,277.51 +0.80%
Amazon AMZN $176.44 -1.60%
Nvidia NVDA $1,095.95 -0.82%
Apple AAPL $192.32 +0.54%
Tesla TSLA $178.10 -0.39%
Microsoft MSFT $415.60 +0.23%
Alphabet GOOG $173.93 +0.21%
Meta META $467.29 +0.05%

Investoři, máte zkušenosti s finančními "poradci" (prodejci)? :) Vzhledem k tomu, že jsem poměrně mladý, se okolo mě začíná sbírat víc a víc lidí, kteří právě dokončili školu s maturitou, či se jim nepovedlo studium na VŠ, a za 2 týdny jsou z nich největší finanční odborníci, kteří mi nabízí své "skvělé" finanční produkty, vypisují a volají... :)

Vlastně ani nevím, co se mi na tom líbí nejméně, vyjmenoval bych dost dlouhý seznam věcí se kterýma zásadně nesouhlasím. Máte s tímto a těmito lidmi taky zkušenosti? Jak se na celý tento "business" koukáte?

PS: Nenarážím na nezávislé fin. poradce, nebo lidi, kteří se tomuto věnují celý život a už aspoň nějakou knowledge mají.


V současné době většina, se kterými jsem mluvila včetnětoho, co je v rámci banky, toho ví ještě min než já:D a to já mám pocit, že toho moc nevím. Od určitých spolecnosti navíc doporučí produkt, z kterých jim jde největší provize :( na druhou stranu asi ne všichni budou takový. Já jsem třeba začala s investicemi díky pánovi, co dělal investice v bance, kde jsem měla účet a těžím z toho dodnes

Nejlépe s nimi vůbec nemluvit a nenechat si radit. To je jediné, co lze dělat. Je potřeba si uvědomit, že spousta "poradenských firem" shání nové lidi prakticky pořád, takže kvalita lidí nebude příliš velká. Finančně to taky není žádná extra sláva, takže není o co stát.

Naprosto s tebou souhlasím, také otravují?

Mám to štěstí, že mi nikdo takový nevolá ani nepíše. Já si myslím, že nějací dobří fin. poradci jsou buď pro hodně bohatý, nebo lidi co nemají ani páru o investování typu akcie a další věci, ale chtěli do toho investovat... Ale aspoň u mě se nejedná o nic extra složitého co se týká třeba investice do SP500 a nebo zadat si 3 indexy a dávat si automaticky z výplaty část do nich to zvládne snad každý. Otázka je na co potom potřebuješ poradce stačí ti Google a chvilku času... Pro ty hodně bohatý to smysl dává, ale tam už jsou ti fin. poradci na jiné úrovni než ti co to zkouší na tebe zase zároveň se takový lidé nebudou zajímat o lidi co mají menší investice, protože za jejich čas to nestojí, nic méně abych se vrátil k začátku, tak jako botahý člověk co chce investovat a diverzifikovat, tak nemůžeš znát dokonale všechny sektory a tam už se podle mě takový člověk hodí. Je to jen můj názor neříkám, že to musí být pravda a ani tu nikoho jako fin. poradce nechci urážet, tak to prosím tak berte. :)

je ale rozdíl mezi finančním poradcem, myšleno člověka, který primárně nabízí produkty pojišťoven, dále investiční produkty typu otevřené podílové fondy, úvěrové produkty a pak odborníky spíše typu investiční poradce.

To je také pravda.. Já takového člověka nikdy nevyhledával ani mě neoslovovali, ale díky za info. :)

Pravda.

Pravda, ale pořád, když už pro ty své peníze těžce dřu, tak přece nepotřebuju "joudu", který mi ukáže jejich investiční kalkulačku a poví mi přesně kolik vydělám a jak to bude super a ještě k tomu mi dá nejlepší pojištění... Ach, o kolik chudák člověk pak přijde na poplatcích. :D když už něco takového chci dělat, tak si k tomu na pár dní sednu a sám si svou investici zařídím, např. přes pasiv. ETF. Nebo si založím i to jednoduché portu. Asi jsem moc velký optimista a takhle přemýšlí jen málokdo. Tady narážím jen přesně na ten typ fin. "prodejců". Typově z firem jako ProsperityFS apod.