S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Streamingová revoluce se nekoná, akcie Disney trpí

Redakce Bulios
12. 9. 2023
6 min čtení

Letošní rok zatím pro akcie Disney - $DIS-0.1% nevypadá moc dobře. Proč ale právě tato společnost padá, když celý trh i její přímí konkurenti v oblasti streamingu výrazně posilují?

Logo Disney+

Právě společnost Disney je takový světový unikát. Všichni znají produkty, zábavní parky, postavy z příběhů, a dokonce přesně ví, jak vypadá logo firmy. U takových známých společností se právě díky jejich známosti napříč generacemi neočekává, že by cena akcií měla klesat nebo že se firmě moc nedaří. I přes to, je to ale tak. Co se v posledních letech děje, a má Disney ještě šanci dostát svému jménu? To si právě teď rozebereme.

Akcie $DIS-0.1% jsou po propadu, který v roce 2022 odepsal téměř polovinu hodnoty společnosti letos dole o dalších 9,5 %. I když se snažily růst, investoři je poslaly zpět do hlubin (pod 90 dolarů za akcii), kde se dnes stále nachází.

Nedávno akcie dosáhly svého pětiletého minima na hodnotě $79,76, což vyvolalo určité obavy ohledně vedení firmy a určitých segmentů jejího podnikání.

I z pouhého pohledu na graf je na první pohled jasné, že za tímto propadem bude něco víc. Zatímco akcie konkurenční společnosti $NFLX+1.7% letos posilují o více než 53 % Disney jde na opačnou stranu. Po propadu, který akcie $NFLX+1.7% utrpěly v předešlých letech se tak velmi zdatně zvedají a usilují o růst na nová maxima.

Tyhle obavy a pád akcií je ale bohužel oprávněný, protože za posledních 5 let, společnost vykázala ztrátu 27 %. Zmatky ve vedení mohly být vyřešeny již před lety, když dlouholetý generální ředitel Bob Iger odešel do důchodu. Otěže po něm převzal Bob Chapek, který ale po dvou letech z této funkce odstoupil a Bob Iger se vrátil na svou původní pozici, aby společnost „zachránil“.

Ziskovost společnosti Disney

Disney má ale řadu dalších problémů, které jsou závažnější a pro investory důležitější než změny ve vedení. Pokud totiž pokulhává celkové podnikání společnosti, je asi něco špatně. Společnost se dlouhé roky spoléhala na příjmy z lineární televize vedenou společností ABC. Tento segment ale za poslední roky hodně oslabuje, protože se konzumenti obsahu přesouvají na streamingové platformy a internet. Tržby v tomto odvětví za třetí fiskální čtvrtletí 2023 klesaly meziročně o 7 % na 6,7 miliardy dolarů, zatímco provozní výnosy klesly o 23 % na 1,9 miliardy USD.

Disney ale o tomto problému vědělo, a tak se pustilo do nového segmentu streamingu, aby na své účty přivedlo další peníze jako náhradu z předešlých ztrát. Největší množství investic se dostalo právě do služby Disney+ a podílů ve společnostech ESNP+ a Hulu. Za posledních 5 let rostly příjmy z těchto nových produktů raketově z 827 milionů USD v roce 2018 na 5,5 miliardy USD v roce 2023. To vypadá jako solidní výkon, ale všechno není tak, jak se zdá.

DIS

Disney

DIS
$103.25 -$0.12 -0.12%

Pokud se podíváme na čísla pozorně zjistíme, že celý tento segment streamovacích služeb nazývaný DTC pouze rozšířil své ztráty na 2,2 miliardy dolarů za první 3 čtvrtletí v roce 2023. Abychom si mohli představit zlepšení YoY, podíváme se na výsledky z roku 2022. Loni ztratil tento segment 2,5 miliardy dolarů, takže se jedná jen o malé 12% zlepšení. Tato čísla jasně naznačují, že pokud se tento segment někdy stane ziskovým, bude před tím muset „spálit“ obrovskou hromadu peněz, které Disney začínají docházet.

Nebudeme se ale zaměřovat pouze na ty špatné stránky. Za poslední roky má Disney také několik skvělých úspěchů, kde firma dostává svému jménu. Letos se za první 3 čtvrtletí zvýšily provozní výnosy ze segmentu zábavních parků, zábavy a prodeje produktů o 20 % na 7,6 miliardy dolarů.

Nesmíme ani opomenout světoznámé výletní lodě, které patří společnosti Disney. Ten, kdo je neviděl si je ale dokáže velmi dobře představit nebo je v přístavu rozhodně nepřehlédne. Ikonický Myšák totiž zdobí každou jednu z nich. Právě tato plavidla při posledních výsledcích oznámila, že jsou z 98 % zarezervovány pro poslední čtvrtletí tohoto roku. Je to také jeden z důvodů, proč Disney plánuje v nadcházejících dvou letech rozšířit svou flotilu z pěti lodí na 7.

Výletní loď společnosti Disney

Disney ale také roste celkový volný peněžní tok, který se v dobách pandemie pochopitelně propadl. Za posledních 12 měsíců firma vygenerovala volný peněžní tok ve výši 2,8 miliardy USD, což je značně vyšší hodnota než v předchozích letech. V roce 2021 to byla 1 miliarda USD a o rok později pak 2 miliardy USD.

Z těchto zisků společnost splácí svůj dluh, který v roce 2019 dosáhl vrcholu na hodnotě 51,5 miliardy USD. Podle posledního prohlášení společnosti je to nyní „pouze“ 35,7 miliardy dolarů. Snižování dluhu je správný krok, protože vysoké úrokové sazby zatěžují mnoho podobných společností.

Firma vlastní spoustu skvělých produktů a také poklad, který se ukrývá ve známosti společnosti takřka po celém světě. Ale i přes značky jako je třeba Marvel a LucasFilm, musí Disney ještě prokázat svou sílu v oblasti streamingu. Dokud to nebude sektor, který bude pro investory zajímavý, musíme sledovat všechny ostatní produkty a sázet na to, že to tahle firma dotáhne až do konce.

Asi si jen těžko dokážeme představit svět bez ikonických hrdinů filmového plátna z dílny Disney. Proto každý člen komunity Bulios Black bedlivě sleduje hodnotu akcií $DIS-0.1% a ví, že jsou momentálně o téměř 30 % podhodnocené. Tahle investice se totiž může v průběhu dalších let doslova vyplatit. Pokud chcete znát férové ceny desítek akcií, staňte se členy komunity Bulios Black a užívejte si spoustu dalších výhod!

Férová cena akcií $DIS-0.1% u Bulios Black

Pro zajímavost: Akcie Disney jsou momentálně na úrovni dvojitého dna, odkud se mnoho jiných firem dokázalo odrazit a odstartovat parádní růstovou jízdu.

Netflix $NFLX+1.7%, je od dvojitého dna dosaženého v roce 2004 nahoře více než 235x. Apple $AAPL+0.0% je z finanční krize 2008 nahoře více než 34x a Amazon $AMZN+0.6% od svého dvojitého dna z roku 2010 více než 14x.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.