S&P 500 ^GSPC 5,129.82 +1.30%
Apple AAPL $184.24 +6.48%
Nvidia NVDA $888.35 +3.52%
Meta META $452.66 +2.49%
Microsoft MSFT $406.47 +2.17%
Amazon AMZN $186.20 +0.80%
Tesla TSLA $181.16 +0.64%
Alphabet GOOG $168.92 +0.28%

Cehii și investițiile: ce ne motivează și ce sfaturi urmăm atunci când ne apreciem activele?

Cetățenii consideră că investițiile nu sunt ușoare, recunosc că nu le înțeleg foarte bine și sunt de acord că investițiile sunt adesea oferite de companii de neîncredere. Prin urmare, ei acceptă sfaturi privind investițiile, dar nu sunt de acord cu privire la cea mai bună sursă de informații. În ceea ce privește investițiile în metale prețioase, mai mult de jumătate dintre oameni au ales să o facă singuri.

Investițiile, adică decizia de a decide unde să pună banii în scopul aprecierii, nu este ușoară pentru 33% dintre cehi. Doar 11% dintre respondenți, în rândul cărora grupul de vârstă 18-25 de ani a fost cel mai bine reprezentat, consideră că investițiile sunt ușoare.

Opiniile privind investițiile sunt susținute de bărbați și femei în proporții aproximativ egale. În ceea ce privește educația, mai mult de un sfert (26%) dintre persoanele fără diplomă de liceu consideră că investițiile sunt dificile. În rândul celor cu studii universitare, acest punct de vedere a fost susținut de aproximativ o zecime dintre respondenți (11%).

Cei mai mulți oameni obțin informații despre investiții de pe internet, de la bancherul sau consilierul lor financiar, sau de la prieteni și cunoștințe. Cel mai puțin probabil ca oamenii să obțină sfaturi sau informații de la televizor și de la radio.

De unde obțineți sau ați obține informații despre cum să vă investiți cel mai bine banii?

Respondenții au fost, de asemenea, cei mai predispuși (39%) să răspundă "categoric da" la întrebarea dacă sunt de părere că investițiile sunt adesea oferite de companii de neîncredere. Iar pentru respondenți, cea mai importantă caracteristică a instituției cu care investesc a fost încrederea ca fiind cea mai importantă pentru ei. Dintre toți respondenții, aceasta a fost opțiunea cea mai frecvent selectată (21%) la întrebarea referitoare la ceea ce este esențial pentru ei atunci când aleg o investiție. Aceasta a fost urmată de randamentul așteptat al investiției (19%) și de nivelul de risc asumat (17%).

Investițiile în metale prețioase

Sondajul a arătat că o treime dintre cei care nu folosesc încă aurul ca instrument de investiții ar fi dispuși să investească dacă cineva i-ar sfătui. Cu toate acestea, cel mai frecvent motiv pentru care nu investesc în aur este lipsa banilor. Acest obstacol poate fi depășit, de exemplu, cu așa-numitele produse de economisire a aurului, prin care se poate economisi o cantitate țintă de metal pentru a face această investiție alternativă.

Mai mult de jumătate dintre respondenți sunt lămuriți cu privire la investițiile în metale prețioase. În 56% din cazuri, oamenii au luat decizia pe cont propriu, fără a avea nevoie de consultanță sau de sfaturi. Era mai probabil ca aceștia să fie bărbați și să aibă studii superioare. O cincime dintre respondenți au apelat la sfatul unui consilier financiar sau al unui bancher, persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 59 de ani fiind cele mai frecvente.

Cine v-a convins sau a contribuit cel mai mult la decizia dumneavoastră de a începe să investiți în metale prețioase?

Datele din acest articol se bazează pe un sondaj de opinie pentru Monetăria Cehiei, realizat în mai 2023 de STEM/MARK pe un eșantion reprezentativ de 1.746 de adulți din Republica Cehă.


3-10% TV și radio, probabil că asta mă doare puțin. Mie mi se pare că dacă se vorbește despre o acțiune la TV sau la radio, e timpul să vând :D

Și eu am fost destul de surprins... sincer, nu știu dacă am văzut vreodată acțiuni la televizor (cu excepția reclamelor la Etoro...) :-D

Nici eu nu am observat mare lucru :D

Eu nu merg pentru metale prețioase, dacă ceva în afara de acțiuni și fonduri, atunci imobiliare.

Imobiliarele sunt cele mai bune :) Încă nu pot scăpa de ea :-D

Ei pot merge în continuare în jos, dar pentru mine este mai "lichid" decât stocurile, și este super-ambalabil cu o ipotecă

Frumoasă prezentare generală. Aș prefera să existe o casetă - selecție proprie.

Ăștia sunt cei 4-5% din cealaltă :)

Nu am vrut să aud asta... Ar putea fi mai mult.