S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

2 dividendové tituly, které nemusíte nikdy prodat

Redakce Bulios
14. 9. 2023
6 min read

Na trhu je nepřeberné množství firem, které nabízí slibné výnosy. Proč se ale topit v záplavách všemožných titulů, když můžete vybrat pár akcií, které už nemusíte teoreticky nikdy prodat?

Budova firmy Novartis

Pokud vám více vyhovuje video, není problém. Na YouTube jsme se tímto tématem zabývali také. Video najdete níže👇

https://www.youtube.com/watch?v=qDibR8VBRNw

Najít dividendové tituly, které se dají držet navždy a mají slibné výsledky není snadný úkol. Investoři by se při rozhodování neměli nutně spoléhat na aktuální dividendový výnos společnosti. Nedávná historie ukázala, že vysoký výnos je jen tak bezpečný, jak bezpečný je podnik, který jej vyplácí. Pokud má společnost výnos vysoký a poté ho sníží, není to pro investory dobrá zpráva, a navíc si je tím společnost znepřátelí. Lepší je mít stabilní výnos, který jde postupem času zvyšovat.

Investoři na trhu hledají stabilní příjem. Pokud do toho v čase navíc roste cena akcií, které vyplácí podíly ze zisků společnosti, kterou zastupují, je to „Win-win“. Nejlepší možnost, jak trochu minimalizovat možná rizika je určitě výběr takových společností, které dividendy vyplácí již nějakou dobu a jejich business model je natolik stabilní a odolný, že lze předpokládat, že tady za deset let stále bude. Dvě takové firmy jsou například Novartis $NVS-0.2% a Microsoft $MSFT+0.7%.

Novartis $NVS-0.2%

Novartis je švýcarská nadnárodní farmaceutická společnost, která se specializuje na výzkum, vývoj a výrobu léčiv. Byla založena v roce 1996 sloučením společností Ciba-Geigy a Sandoz. Novartis má sídlo v Basileji a je jednou z největších farmaceutických společností na světě.

Vzhledem k nedávnému „třídění“ jednotlivých částí firemního podnikání se hlavní divize nyní může soustředit na vývoj nových inovativních léků, které jsou pro farmaceutické společnosti důležité. V současné době má firma v plánu začít minimálně se 100 novými výzkumnými programy napříč odvětvími.

NVS
$97.34 -$0.16 -0.16%

Co se týče samotného dividendového výnosu je společnost Novartis velmi atraktivní. Firma zvyšuje odměny pro akcionáře každým rokem po dobu 26 let. Momentální dividendový výnos je 3,44 % což je pěkné. Společnost se tak dělí o více než 50 % celkových příjmů s držiteli jejích akcií. Konkrétně o 57 %.

Akcie firmy se nyní obchodují těsně nad hodnotou 100 dolarů za jednu akcii a jsou tak o 1 % výše, než byly před covidem. Ode dna z roku 2019 si ale připisují pěkných 45 %, což je na stabilní dividendovou společnost slušný výsledek. Od absolutního vrcholu z roku 2015 je dělí pouhých 6 % a vypadá to, že cena má na pokoření této hranice solidně nakročeno.

Microsoft $MSFT+0.7%

Microsoft je jednou z největších a nejznámějších technologických společností na světě. Byla založena v roce 1975 Billem Gatesem a Paulem Allenem. Sídlí v Redmondu v USA. Microsoft se specializuje na vývoj, licencování a prodej softwaru, včetně operačních systémů, kancelářských aplikací, vývojových nástrojů, databází a dalších aplikací.

Dalšími kroky společnosti je přinášení nových inovací a soupeření s dalšími nadnárodními korporacemi. Vzhledem k tomu, že firma byla vystavěna převážně na inovacích, neměl by to být do budoucna pro Microsoft problém. Už několikrát dokázala předpovědět nároky uživatelů a dokázala držet krok s dobou.

MSFT

Microsoft

MSFT
$397.84 $2.90 +0.73%

Tyto inovace se týkají především cloudových služeb, protože tento trh je zatím stále poměrně na začátku a očekávaný růst je enormní. Společnost se se svou platformou Azure dostává rychle do popředí na tomto trhu. Svou platformu používá především k vytváření nebo hostování webových aplikací.

Dividendový výnos akcií $MSFT+0.7% je „pouze“ 0,81 %. To je v porovnaní s $NVS-0.2% zanedbatelné, ale vzhledem k povaze firmy se neočekává, že by se schylovalo ke zrušení nebo snížení dividendy. Už nyní společnost vyplácí více než 33 % svých zisků akcionářům.

Dividenda je jedna věc, ale cena akcií je to, co každého zajímá. Momentální cena za akcii $MSFT+0.7% je $336,06. Členové Bulios Black ⚫ však vědí, že akcie Microsoftu jsou dnes 25 % nad svou férovou cenou a vstup do pozice by se nemusel vyplatit. Jakmile ovšem dojde na trhu k otřesům, Microsoft může být lákavou volbou. Staňte se také členy Bulios Black a mějte přehled!

Férová cena akcií $MSFT

Základní podnikání společnosti je ale velmi stabilním základem. To dokazuje její mimořádně vzácný rating AAA od Standard & Poor. I v rychle se rozvíjejícím technologickém průmyslu by tedy měl Microsoft zůstat na dlouhou dobu jedním z nejvýraznějších hráčů.

Od covidového propadu sice obě společnosti rostly, ale Microsoft svým výkonem Novartis doslova rozdrtil. Pokud započteme dividendový výnos, stále bude rozdíl poměrně viditelný. Na jedné straně platíme za stabilitu a dividendu a na druhé za růst ceny akcie. První možnost je rozumná a stabilní, zatímco ta druhá je více riskantní. Dobře diverzifikovanému portfoliu by ale ani jedna z těchto možností nemusela výrazně vadit.

Pro představu jsme vytvořili přehledný graf, kde jsou srovnány výkony obou společností za poslední 3 roky.

Modrá = $MSFT+0.7%

Oranžová = $NVS-0.2%

Porovnání vývoje cen akcií $MSFT+0.7% a $NVS-0.2%

⚠ Na Buliosu najdete mnoho inspirace, konečný výběr akcií a stavba portfolia je však samozřejmě pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu. Praktické nástroje v rámci členství Bulios Black jsou vám vždy k dispozici.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.