S&P 500 ^GSPC 5,122.95 +1.16%
Apple AAPL $184.65 +6.71%
Nvidia NVDA $885.07 +3.13%
Meta META $451.20 +2.16%
Microsoft MSFT $406.34 +2.14%
Amazon AMZN $186.59 +1.01%
Alphabet GOOG $167.06 -0.83%
Tesla TSLA $180.39 +0.21%

Comentariu: (in)economia Biden



Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor, retorica economică a ambelor partide politice majore se înăsprește și ea. Democrații susțin că așa-numita "Bidenomics " este cel mai de succes medicament pentru problemele economiei americane din istoria SUA. Republicanii, pe de altă parte, au criticat dur bilanțul economic al lui Biden. Nu numai în întregul spectru politic american, ci chiar și în rândul economiștilor și oamenilor de afaceri renumiți nu există un consens pe această temă. Previziunile privind probabilitatea ca economia să intre în recesiune în viitorul apropiat variază încă foarte mult, între 15% și 60%.

Economia SUA nu numai că nu a intrat încă în recesiune, dar a fost surprinzător de rezistentă. A creat peste 3 milioane de noi locuri de muncă în ultimele 12 luni, inclusiv 187 000 în august. Inflația anuală a fost redusă cu aproximativ 50% din ianuarie, datorită majorărilor de rate ale Fed. Problemele lanțului de aprovizionare par să fi fost evitate, iar falimentele în lanț de temut nu au avut loc, nici măcar în sectorul bancar, în urma falimentelor băncilor californiene. Companiile raportează profituri decente, iar dolarul se întărește.

Cu toate acestea, creșterea nominală a salariilor de la an la an nu a ținut pasul cu inflația, iar puterea de cumpărare a consumatorilor este în scădere. Ca urmare, tot mai mulți americani sunt forțați să revină pe piața muncii, iar rata șomajului a crescut la 3,8% în august, de la 3,5% în iulie. Neplățile pe cardurile de credit au atins cel mai ridicat nivel din 2010 încoace. Datoria federală a crescut constant, iar evoluția sa viitoare devine ostatică a luptelor politice interne în perioada premergătoare alegerilor.

Cea mai recentă victimă a acestei lupte pentru bugetul federal ar putea fi cele aproximativ 70 000 de centre de îngrijire timpurie a copiilor. Acest element de 24 de miliarde de dolari se află pe lista de potențiale reduceri bugetare și ar însemna probabil un salt și o creștere masivă a șomajului pentru femeile americane.

Se pare că alegerile prezidențiale din 2024 vor fi decise de alegătorii înregistrați ca independenți. Și nu numai pentru aceștia, ci și pentru mulți alegători democrați și republicani, va fi "despre economie, prostule", așa cum a spus Ronald Reagan. Întrebarea nerezolvată, însă, este încă despre ce fel de economie va fi vorba.

Miroslav Hošek, CEO al Advanced Food Products (AFP), LLC, a ocupat funcții de conducere în SUA timp de 17 ani


No comments yet