S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Přátelé, jistě díky zájmu o finanční gramotnosti znáte jméno Robert Kiyosaki. Jeho nejznámější dílo "Bohatý táta, chudý táta". Dnes jsem četl jeho prohlášení směrem s společnosti Airbnb.

Společnost $ABNB+1.4% kterou jistě nemusím představovat, se začátkem září podařil hezký úspěch, když byla zařazena do indexu S&P500. To její cenu akcií posunulo nahoru.

ABNB

Airbnb

ABNB
$162.00 $2.29 +1.43%

Co ale může být velmi zarážející je výrok Kiyosakiho, že $ABNB+1.4% povede krach na realitním trh. Uvedl v nedávném příspěvku na X, dříve Twitteru.

Protože dne 5. září zavedlo New York City to, co Airbnb nazývá „de facto zákaz“ platformy pro krátkodobý pronájem. V New York je to 7 500 jednotek, které nesplnilo požadavky pro získání licence, podle zprávy průmyslové výzkumné firmy AirDNA, ale i další hostitelé si stěžovali na nevyřízené procesy v procesu podávání žádostí, což pravděpodobně ovlivňuje i tyto seznamy. To představuje cca 40 % příjmů společnosti.

Může ovšem toto společnost nějak poškodit? ... $ABNB+1.4% není cizí kontroverze. Je zvyklá na regulaci pronájmu ve městech a obcích po celém světě z celé řady důvodů. Prázdninové pronájmy je odvětví, které se obtížně reguluje, a kdokoli, kdo má místo ke sdílení, jej může využít k vydělávání peněz, což pomohlo společnosti dramaticky růst.

Geografická diverzifikace $ABNB+1.4%  je zdrojem síly v jejím boji proti regulaci. Mají své nabídky v téměř každé zemi a v široké škále lokalit, včetně městských, příměstských a venkovských oblastí, stejně jako luxusní nabídky a další za výhodné ceny. Mají až 7 miliónů nabídek po celém světe. Proto jinými slovy, 7 500 odstraněných nabídek tvoří o něco více než 0,1 % celkových nabídek Airbnb.

Věděli jste o této zprávě? Jak vnímáte tento výrok výrok tak uznávaného člověka v oblasti financí? 😊



Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Zrovna dnes mám v plánu se na tuto společnost podívat podrobněji. Rozhodně bych akcie ABNB nedržel dlouhodobě, ovšem na nějakou krátkodobou až střednědobou investici mi akcie $ABNB+1.4% přijdou fajn.

Mrkni a jinak souhlasím, já je měl jak myslím jsem uváděl, už nevím, cca 3 měsíce, pak jsem prodal a využil jen toho růstu co byl.

Z dlouhodobého hlediska bych tuto akcii držet nechtěl... pořád se na tu společnost kouká "skrz prsty", pořád na ni někdo vytahuje nějaké regulace... ta budoucnostj e dost nejistá

Také jsem ji neměl dlouhodobě. Jak říkáš, pořád je probíraná a to může mít dvě strany no, jde o to jak dokáže bojovat s tím, na druhou stranu i "špatná"reklama je reklama a jak psal Filip, pravda že jsou tak velcí, že když v jednom městě, státě mají problém, tak zase jinde jim to vykompenzuje. Jde hodně o čísla no, aby jim to sedělo. Každopádně neplánuji do nich investovat.

Jo to já si nemyslím, že je ten NY položí... ale možná je to první kapka, která může spustit lavinu... a i když jsou všude po světě, tak jsou určitě místa, která vydělávaji víc a která mín... a zrovna NY podle mě bude jedno z těch víc vydělávajících

Akcie jsou docela dobré a společnost taky. Pozici tady sice neplánuji, ale myslím, že postupem času se bude zvedat i cena akcie. S těmi zákazy v New Yorku je to ale pravda.

Knihu napsal skvělou, ale zbytek už beru s velkou rezervou. Ten chlap to prostě střílí na prázdno a nakonec dodá: kup zlato a stříbro.

Jj souhlas. Jako nechci to zpochybňovat, je to prostě také nastroj k udržení hodnoty, ale přijde mi to trochu dneska už jakoby ze staré školy. Dříve to bylo všude, prostě kup zlato a to stačí, ano historicky to dělalo hezká čísla, dnes už ale tak ne ...a jen tak pro zasmání lehce, když vidím kdekoliv na webu nějaký příspěvěk s Kiyosakim, hned je u toho i doporučení nákup těchto komodit. 😂

Jak napsal Marek, Kiyosakiho brát dneska už s rezervou. Já ten jeho tweet čtu takhle: Airbnb má nějakých 660 tisíc listingů jenom v US. Většina z nich nejspíš budou nemovitosti koupené na hypotéku jako "investiční". Jeho úvaha bude imho směřovat na to, že současné makro a přístup centr. bank může vést ke kombinaci, že pronajímatelé se dostanou do situace kdy budou muset zvyšovat nájemné aby jim vycházela matematika (skrze sazby jim významně zdražily hypotéky, inflace jim zvýšila náklady na provoz/údržbu) což nemusí zákazníci absorbovat (= pronajímatel má neobsazenou nemovitost, která nic negeneruje) a zároveň se může přidat rozměr, kdy pokud hodnota jejich nemovitostí významně poklesne a nedokáží doplnit kolaterál bance tak jednoduše defaultují. Banka "zabavené" nemovitosti držet nechce takže je hodí na trh v podstatě za jakoukoliv cenu jen aby se jich zbavila, což logicky stlačí dál celkové ceny -> kolečko problémů se točí. A teď si tohle z US představ ve zbytku světa kde Airbnb funguje. 

Je potřeba znova říct, že je to Kiyosaki co věští bubáka velké deprese rok co rok posledních 30 let (ještě častějc než PikoŠichta), takže tenhle doomsday scénář se nemusí úplně naplnit. Ale zároveň je to určitě něco nad čím má smysl se zamyslet a kouknout na čísla.

Díky za komentář, tý jo, já tolik bankovnímu sektoru nerozumím a tak jsem netušil jak uvažují banky = hypotéky, nad tímto průmyslem. No, to riziko tak je na jisto v této době vysokých úroků. Jak říkáš, jde o čísla jestli to dokáže společnost ustát, než se situace obrátí a Fed oznámí pivot. Ohledně Kiyosakiho, tak ano, jak píšeš Ty, i Marek, i já souhlasím, jako je to pán, kterého uznávám, napsal hezkou knížku která mě bavila, ale beru to též s rezervou, každopádně jak říkáš, ten problém na těch hypotékách v tuhle dobu, nebo pozdější, protože víme že Fed nechá nějaký čas ty sazby vysoké může nastat a je dobré o tom vědět.

Já bych to, co Kiyosaki řekne, bral s velikou rezervou, obzvlášť v posledních letech. Ačkoliv musím říct, že kniha je opravdu skvělá.

Určitě, já též. Já ani se přiznám, že jej moc nesleduji ohledně investic. Jak píšeš, mám též doma a četl jsem tu knihu, je skvělá a člověk by měl mít na paměti ty vědomosti z ní, je škoda že tohle ti fakt na škole neřeknou ... ale někdy mi přijdou ty jeho výroky až moc. Vyděl jsem nějaké rozhovory s ním kde mi přišel až tak trochu jakoby arogantní, povýšenecký k těm moderátorům, když mu kladli otázky ohledně toho jak dosáhnout té finanční svobody a osobně na mě to působilo, že v podstatě říkal, ti co nejsou na té pravé straně kvadrantu a platí velké daně, jsou blbci, i ten moderátor. Mě tohle mrzí někdy u bohatých osobností, protože všichni začínají, všichni chodí do svých prvních brigád, prací a ano, jsou těmi "otroky" systému, ale jinak to nejde, když nemáš kapitál a přeci musí se tím člověk nejprve proinvestovat/pracovat, než se dostane na tu správnou stranu jeho kvadrantu. 😊 No, ale to jsem se zas trochu rozespal. 🤦‍♂️

Je to tak... Myslí si, že jeho pravda je svatá. Kdyby alespoň ty věci, co říká, dávaly smysl. Většinou ale ne. 😁