S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

https://twitter.com/coinbeastmedia/status/1703152781090001395

Na twitteru(X) na mě vyskočil tento tweet, který ukazuje, že o Bitcoin ETF zažádaly společnosti, které mají pod sebou aktiva v hodnotě 17,7 bilionu dolarů.  Toto číslo je obrovské a v případě, že by třeba jedno procento těchto aktiv přešlo do těchto ETF. Jednalo by se o 1/3 současného market capu $BTCUSD+0.4% . Proč je ale celkově ETF na BTC tak velký deal ? Jsou dva hlavní důvodu, které se týkají jak klientů v USA, tak třeba i u nás.

1) Daně

Díky ETF můžete investovat do bitcoinu se stejnými daňovými pravidly jako do jiného ETF. Tzn. vztahuje se na ně časový test. V Americe pak lze využít úlevy například ve 401k nebo ROTH IRA. A při zavedení účtu dlouhodobých investic v ČR by tato výhoda spadla i na nás.

2) Dostupnost a bezpečnost

ETF jsou již běžnou součástí investičních portfolií po celém světě. V případě BTC ETF vám automaticky odpadne starost s bezpečností o vlastní krypto, nemusíte řešit krypto peněženky ani jiné způsoby úschovy. Jednoduše tento problém spadne na poskytovatele ETF.

Proč by ale lidé, kteří do teď BTC neměli, najednou investovali ?

Kromě dvou zmíněných bodů je tam i další daleko jednodušší důvod.. Udělá to za ně někdo jiný.

ETF můžou být využity třeba portfolio managery, nebo finančními poradci, které vloží peníze klienta do Bitcoinového ETF za ně. Je spousta lidí po celém světě, které své finance plně svěří jiným institucím, nebo jednoduše investují do fondů, kde za ně jednotlivé akcie a ETF vybírá správce. Takto se do ETF může dostat spoustu peněz, aniž by o tom široká veřejnost cokoliv věděla.

A co vy ? Využijete v případě schválení v budoucnu Bitcoinové ETF ?

Vote to see the results! 42 answers already!

Myslím, že ETF na BTC jsou nebo je. V tom případě to ale zcela vyvrací psychologii, kterou právě BTC zastupuje. Jakmile máte ETF, už nemáte ty výhody měny, kvůli kteržm je kupujete na prvním místě. Já kryptoměny nemám a pokud bych někdy měli mít, tak určitě ne přes ETF. Určitě na tom ale ti, kteří to budou provozovat těžce vydělají.

To je pravda, ztrací to důvod proč bitcoin vznikl, ale i já se musím přiznat k tomu, že BTC vlastním spíše jako spekulaci na cenu a ne jako distruptivní měnu. A věřím, že takových je většina. Prostě nevidím tam zatím šanci na adaptaci do běžného života. Nebo respektive vidím ale ne u Bitcoinu.

Já mám stejný pohled a proto BTC raději nevlastním vůbec. Prostě mě to k němu netáhne...

Asi na úvod - BTC mám a ETFko tak pro mě nedává smysl, pro mainstream populaci to ale bude mnohem přístupnější/jednodušší nástroj jak vůči BTC mít expozici. Ta tabulka mi ale i tak přijde dost optimistická. Investice velkých ETF hráčů podle mého, minimálně na začátku, bude míň než 1% jejich AUM (spíš by mi přišlo adekvátnější 0,1%). Co bych ale i díky ETF long term viděl jako možnost, že se BTC +- srovná s market capem zlata, což by podle některých kalkulací implikovalo cenu někde kolem 350k. Ale to je opravdu Jolanda type of analysis...

Ano je tam hodně IFs, ale obecně se to dá považovat vzhledem k ceně bitcoinu za velmi Bullish moment.

ETF ma sve pro a proti, to ze se nemusite starat o zabezpeceni neznamena, ze to za vas spravne udela ta spolecnost. Od roku 2008/2009 bylo ztraceno/ukradeno jiz tolik BTC, az to hezke neni. Tyhle spolecnosti (jejich custodians) se v pripade schvaleni spot ETF stanou obrovskym honey potem, na ktery bude utocit cela armada hackeru (napr. Severni Korea) a ikdyz budou mit vklady pojistene, ty BTC se uz nemusi vratit do obehu.

Dalsi riziko spociva v tom, ze v pripade silne centralizovane uschovy na vas maji vlady take silne paky. V ciste teoretickem pripade, kdy budou rust pochyby nad udrzitelnosti fiatu, co asi vlady udelaji? V zajmu stability zakleknou na krypto a zabavi BTC, klienti se pravdepodobne vyplati (z penez danovych poplatniku) a vy prijdete o zasadni vyhodu BTC a to je self custody a nakladanim s prostredky dle vasich preferenci.

Pod tim linkem je nejake hrani s cisly, ktere bych bral s velkou rezervou.

Jednak ten asset manager jen slouzi pranim klientu, pokud oni nebudou presvedceni, ze je BTC zajimave aktivum, tak do nej nic nedaji (spis bych tam zahrnul jen market cap vsech komoditnich ETF:)

Dalsi vec je, ze se tam pocita s nejakym likvidnim poctem BTC na burzach, jsem docela presvedceny ze, by se v pripade rustu x10 jejich pocet na burzach docela navysil;)

Ano, máte pravdu. Snad ve všem, ale pro běžného člověka, je Bitcoin nebo obecně kryptoměny spíše spekulace na cenu. Tím pádem neřeší riziko centralizace, protože nikdy neřešili BTC jako hedge proti vládám a obecně FIATU.

Co se týče bezpečnosti, tak máte zase pravdu. BTC může ztratit i ta instituce, nebo spíš jim může být odcizena. Z hlediska běžného investora je ta šance ale daleko menší, než kdyby se o BTC staral sám. Další věc je, že v případe spot ETF bude muset správce dokládat držení bitcoinu odpovídající pozici ETF. Dokážu si představit, že tuto úschovu budou mít řešenou diverzifikovaně buď za pomocí třeba Coinbase, nebo i vlastních úschovy. Pokud dojde k odcizení části BTC, tak podle mého názoru pro předejití velké průseru nezbyde společnosti nic jiného, než ze svého "doplnit" zásoby.  Jinak by to byl jejich konec.

To, že Asset manager slouží klientům je sice pravda, ale ruku na srdce. Kdo třeba ví přesně všechny pozice ve fondu do kterého investuje ? Skoro nikdo. Navíc pokud je fond, který strategií pokryje třeba i variantu BTC ETF ( například nějaký technologický fond, růstový fond atd.). Prostě tam tu pozici vytvoří. Dále je potřeba brát v úvahu, že pokud někdo investuje s někým dlouhodobě a je s ním spokojen. Nemyslím si, že pro ně bude velký problém přesvědčit klienta aby vložil nízké jednotky procent do něčeho rizikového.

Je to všechno spekulace, ale pokud se spotové ETF začnou ve velkém množství dostávat na trh, určitě se dá říct, že je to bullish zpráva z hlediska ceny. Jaký to bude mít dopad na kryptosvět jako takový je pak otázka do pranice :)

Ja vubec nepopiram ze je to velmi bullish, uz jen z toho pohledu, ze to snad bude vnimane jako regulerni aktivum a ne nejaka nahrada tulipanu;)

Co se snazim rict, ze by se nejspis Satoshi obracel v hrobe, kdyby videl co se z toho stava a ze bude treba 90% vsech BTC pod spravou tehle banksteru z Wall Streetu. Pokud by dnes nekdo vykradl Coinbase, tak nevim kde se ty BTC vezmou a za jakou cenu (COIN by nejspise zbankrotoval).

Ke slozeni ETF ci fondu se musi jasne deklarovat jeho rizikovost, clovek ma jednoduse moznost neinvestovat do nastroje, kde jeho slozkam nerozumi nebo jim neveri. Ale mate asi pravdu v tom, ze to vetsina klientu prilis neresi a veri, ze to nejaky pan co bere mesicne ekvivalent jejich rocniho platu vyresi za ne, protoze on to vsechno lepe vi;)

Pořád je to spekulace, můžete na tom vydělat, ale riziko je obrovské. Bitcoin narozdil od akcií nemá dividendu. Nic za ním není, kupujete to s vírou, že si to koupí další lidé a cena bude růst a vy to prodáte dřív než cena spadne.

Ano, tento argument slýcháme často, že bitcoin vlastně nemá žádnou hodnotu. Problém je, že tento argument vůbec nesouvisí s tím, jestli se jedná o dobrou nebo špatnou investici. Protože se jedná pouze o nabídku a poptávku, jako ve výsledku u všeho. Zlato je pouze kus kovu, o kterém se celosvětově drží přesvědčený, že má nějakou hodnotu. Pokud by se ale najednou rozhodlo, že nemá, nic s tím nikdo neudělá. Zlato má ale tu výhodu, že je tady dlouho a lidi si okolo toho vytvořili jistotu. Je to ale opravdu jen o tom, že po zlatu je poptávka za určitou cenu. Stejně jako u BTC.

Zlato je kov, který má jedinečné vlastnosti a je možné z něho dělat šperky a klenoty. Má hodnotu samo o sobe, pokud chcete vyrobit v elektronice velice kvalitní výrobek tak se bez něj neobejdete. Je to prostě stejně jako ropa důležitá komodita, v tomto případě komodita nejcennější. Bitcoin je program jehož zdrojový kód je volně dostupný tudíž nemá žádnou hodnotu protože ho může kdokoliv použít a vytvořit si vlastní menu.