S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Ta teden bo pozornost vlagateljev usmerjena v ameriško centralno banko Fed, ki bo odločala o nadaljnjem razvoju ameriške denarne politike. Na stari celini bodo poročali o indeksu CPI v euroobmočju ali indeksu PMI v Nemčiji. Med domačimi kazalniki je bil v ponedeljek zjutraj objavljen indeks PPI.

Zasedanje ameriške centralne banke Fed

V sredo se bo sestala ameriška centralna banka Federal Reserve, ki bo odločala o nadaljnjem gibanju obrestnih mer v ZDA. Trenutno trg predvideva, da bodo obrestne mere ostale na sedanji ravni, tj. 5,5 %. Analitiki finančnih hiš pa napovedujejo vsaj eno zvišanje obrestnih mer za 25 bazičnih točk do konca leta 2023.

Indeks cen življenjskih potrebščin v euroobmočju

V torek bodo objavljeni končni avgustovski odčitki indeksa cen življenjskih potrebščin v euroobmočju. Trg zdaj napoveduje, da bo harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin znašal 5,3 %. Na rast indeksa naj bi vplivale predvsem rastoče cene goriva. Osnovna inflacija, ki je za centralne bankirje pomembnejši kazalnik pri sprejemanju odločitev o denarni politiki, naj bi se po napovedih znižala, in sicer z julijskih 5,5% na 5,3%. Po podatkih agencije Bloomberg je ECB pri potencialnem koncu zaostrovanja denarne politike.

Indeks PMI v euroobmočju

V petek bomo videli predhodne septembrske odčitke indeksov PMI v euroobmočju. Po podatkih agencije Bloomberg bo sestavljeni indeks PMI nakazal, ali bo regija doživela "trd pristanek". Sestavljeni indeks je julija dosegel 48,6 b. Avgusta so poročali, da je indeks znašal 46,7 b. Zdaj se predvideva, da bo dosegel 46,6 b.

Novi in nadaljnji zahtevki za nadomestila za brezposelnost

Trg za ta teden napoveduje 225 tisoč novih prošenj za nadomestila za brezposelnost. Po podatkih agencije Bloomberg se trg dela začenja ohlajati, podjetja pa začenjajo napovedovati odpuščanja, zlasti v finančnih storitvah in informacijski industriji.

Indeks cen življenjskih potrebščin na Češkem

V ponedeljek zjutraj je bil objavljen indeks cen življenjskih potrebščin za avgust. Indeks se je na letni ravni povečal za 1,8 %, medtem ko so pričakovali 1,5-odstotno rast. Vladimír Klimeš, vodja oddelka za statistiko industrijskih cen in zunanje trgovine pri češkem statističnem uradu, je avgustovske odčitke indeksa komentiral takole. Cene v kmetijstvu so se znižale že četrti mesec zapored, tokrat za več kot 16 % na letni ravni. Cene gradbenih del so se po ocenah na letni ravni zvišale za skoraj 4 %, cene tržnih storitev za podjetja pa za več kot 5 %."No comments yet