S&P 500 ^GSPC 5,068.74 +1.00%
Amazon AMZN $184.77 +3.22%
Nvidia NVDA $854.79 +2.94%
Apple AAPL $172.94 +2.15%
Alphabet GOOG $168.14 +1.55%
Meta META $443.08 +0.89%
Microsoft MSFT $398.41 +0.88%
Tesla TSLA $181.44 +0.81%

Náskok Tesly v software vozidel, resp. celém ekosystému (síť superchargerů, NACS, powerwally, soláry, megapacky atd.) bych si to nedovolil vyčíslit v letech, nicméně běžným automobilkám naprosto ujel vlak, který už nikdy nedoženou. Toho jsou dnes schopny pouze nové, zpravidla (bohužel pro nás) čínské automobilky, které nebudou zatížené tím, že paralelně musí pracovat se dvěma platformami pohonu.

Okopírovat SW je jedna věc, ale funkčnost věc druhá. Když nebyl dosud schopen VW udělat funkční OTA aktualizace své flotily, tak nevím jak bude pracovat s dalšími pokročilými funkcemi jako je vysoce efektivní BMS nebo řízení přetoků z FVE při nabíjení svých elektromobilů (ano, to Tesla umí).

Pokud se dnes podíváme na kvalitu zpracování Tesel z Číny (Šanghaj je primární exportní hub) nebo Berlína (Model Y pro Evropu), tak jsme na úrovni běžných automobilek. Vím o čem mluvím, sám Teslou už dva roky denně jezdím.

V tom videu se právě mluví o OTA. Což Tesla umí už od 2010 a VW "snad" bude umět 2025 = 15 let, pokud vše půjde dle očekávání u VW (což zatím nikdy nešlo 😁).

Podle mého názoru je jedinou záchranou pro evropské automobilky partnerství s čínskými výrobci BEV. Ostatně tak se již dnes děje, např. u Mercedesu. HW a logo Evropan, SW a technologie Číňan.

15 let v SW je asi jako 50 let v reálném světě... koukněte se třeba na PC hry před 15 lety a teď, jaký je to skok... takže Tesla má určitě náskok ale takhle velký? Kopírovat je rychlejší, než vymýšlet, takže to VW může velice rychle dotáhnout :)

No ne tak úplně. V tom videu mluví specificky o OTA (Over-the-air) updatech. Což Tesla umí už od začátku, ale ještě nikdo niný ne. Nebo jen částečně. Nebo musíš zajet do servisu, protože 12V baterka nevydrží celý update 😁

Další věc je, že jediná Tesla umí OTA pro věškerý SW ve vozidle - pro všechny čipy, co tam jsou. Třeba takový Ford má prý aktuálně 150 dodavatelů čipů, každý včetně SW. To nechceš integrovat a updatovat.

Dobře no, to s tim Fordem je dost děsivá představa... a to, že se EV vybije dřív, než se aktualizuje je taky docela úsměvný... když sedí na obří giga powerbance... :-D

V softwaru možná, ale Evropa zase umí vyrábět "auta". Bude zajímavé sledovat vývoj, ale každá firma si najde své zákazníky :)

Víš, EV je v podstatě baterka a počítač + SW. Zbytek ti zbastlí kdokoliv. Takže dovednost vyrábět auta bude bzry v podstatě k ničemu. O tom v tom videu mluví taky, jak má problémy VW s prodejem svých EV v Číně. Dohromady se prodeje zvedly, ale VW klesly. A v Evropě to už začíná pomalu být znát taky. VW omezuje výrobu ve svém jediném EV závodě v Cvikově, Tesla stále prodává vše co vyrobí.