S&P 500 ^GSPC 5,123.53 +1.17%
Apple AAPL $184.53 +6.65%
Nvidia NVDA $885.82 +3.22%
Meta META $451.49 +2.22%
Microsoft MSFT $406.28 +2.12%
Amazon AMZN $186.60 +1.02%
Alphabet GOOG $167.18 -0.76%
Tesla TSLA $180.76 +0.42%

Indicii bursieri americani au scăzut ușor marți, nici dolarul nu a avut o evoluție bună.

Acțiunile din Statele Unite au slăbit. Investitorii s-au abătut de la investițiile mai riscante înainte de decizia de politică monetară a băncii centrale americane. Marile companii tehnologice sensibile la ratele dobânzilor, precum Amazon și NVIDIA, au pierdut semnificativ.

Dow Jones a scăzut cu 0,31%, la 34 517,73 puncte, indicele mai larg S&P 500 a slăbit cu 0,22%, la 4 443,95 puncte, iar indicele compozit al pieței tehnologice Nasdaq a scăzut cu 0,23%, la 13 678,19 puncte. Indicele de volatilitate VIX a crescut cu 0,79%, la 14,11 puncte, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale americane pe 10 ani a crescut cu patru puncte de bază și jumătate, la 4,365%. Prețul petrolului a închis ziua pe verde, în timp ce aurul și argintul au înregistrat pierderi marginale. Bitcoin s-a întărit cu aproximativ un procent, ajungând la 27.080 USD.

Traderii își ajustau pozițiile înainte de anunțul de miercuri al Fed, care, pe lângă decizia privind rata dobânzii, este așteptată să publice și estimarea indicatorilor economici, care va oferi o imagine asupra următoarelor posibile evoluții ale ratelor dobânzilor, inflației și creșterii economice. Piețele estimează în prezent că Fed va lăsa miercuri rata dobânzii cheie la nivelul actual. Șansele ca ratele dobânzilor să nu se modifice în noiembrie au crescut atunci la 70,9%. Însă analiștii spun că există, de asemenea, un risc din ce în ce mai mare ca ratele să rămână mai ridicate pentru mai mult timp.

Acțiunile Maplebear (+12,33%), compania mamă a aplicației de livrare de alimente Instacart, au înregistrat o creștere puternică. Acțiunile companiei au început să fie tranzacționate la bursă și au câștigat peste 40% la începutul primei zile de tranzacționare.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate în sectorul bunurilor de consum de bază și în cel al tehnologiei. Acțiunile firmei media Walt Disney (-3,62%) au slăbit ca răspuns la vestea că își va dubla investițiile în parcurile sale tematice în următorii zece ani. Acțiunile constructorilor auto General Motors (+1,86%) și Ford Motor (+1,78%) s-au întărit. UAW intenționează să anunțe vineri noi greve la constructorii auto dacă nu se înregistrează progrese în negocierile cu aceștia, potrivit Reuters.

Dolarul american s-a depreciat în raport cu un coș de șase valute globale importante. Traderii așteaptă rezultatele ședințelor comitetului de politică monetară al mai multor bănci centrale din această săptămână. Pe lângă Fed, băncile centrale din Marea Britanie și Japonia vor decide, de asemenea, politica monetară.

Indicele dolarului, care urmărește performanța dolarului în raport cu un coș de șase monede mondiale importante, a scăzut cu 0,1%, la 105,13 puncte. Euro a slăbit cu 0,1% față de dolar, până la 1,0684 dolari. Dolarul a crescut cu 0,2% în raport cu yenul, până la 147,84 yeni. Euro s-a întărit cu 0,1% față de yen, până la 157,9 yeni.

Cele mai importante momente ale zilei de marți pe piețele americane

Elon Musk ar putea plănui să taxeze toți utilizatorii pentru accesul la rețeaua de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter. El spune că aceasta este singura modalitate de a scăpa de roboți și conturi false. Proprietarul X a declarat acest lucru într-un interviu cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit BBC. Dar nu este clar dacă aceasta a fost doar o notă secundară din partea miliardarului sau un semnal că un astfel de plan este într-adevăr în lucru.

Compania media americană Walt Disney (-3,62% marți) își va dubla aproape de două ori investițiile în parcurile sale tematice, ajungând la aproximativ 60 de miliarde de dolari în următorul deceniu. Afacerea parcurilor a devenit un motor de creștere fiabil pentru companie și a ajutat la atenuarea pierderilor la serviciul său de streaming Disney+, care se așteaptă să fie profitabil anul viitor.

Retailerul american Amazon (-1,68% marți) a dezvoltat o nouă versiune a tehnologiei sale de cumpărături fără plată pentru magazinele de îmbrăcăminte. Acesta vrea să își extindă sistemul de cumpărături dincolo de magazinele de proximitate și de alimentare, potrivit Bloomberg.

Compania americană de internet Google (Alphabet -0,12% marți) a extins funcțiile modelului său de inteligență artificială Bard. Aceasta a făcut anunțul pe blogul său marți. De exemplu, Bard își va verifica răspunsurile după aceea sau va analiza fișierele și documentele utilizatorilor. Google încearcă să atenueze avantajul popularului instrument ChatGPT al OpenAI, susținut de Microsoft.

Datoria globală a crescut la un nivel record de 307.000 de miliarde de dolari în al doilea trimestru, în pofida creșterilor de dobânzi care reduc interesul pentru credite. Țările dezvoltate, cum ar fi Statele Unite și Japonia, au fost principalele contribuitoare la această creștere. Potrivit Reuters, acest lucru reiese dintr-un nou studiu realizat de Institutul pentru Finanțe Internaționale (IIF). În prima jumătate a anului, datoria a crescut cu zece mii de miliarde de dolari și este mai mare cu până la 100 de mii de miliarde de dolari în zece ani.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și-a îmbunătățit perspectivele de creștere economică globală pentru acest an, estimând că produsul intern brut va crește cu trei procente. În prognoza sa anterioară, care datează din iunie, OCDE estima o creștere de 2,7%. Însă OCDE a retrogradat perspectivele pentru anul viitor.

Începuturile de construcții în SUA au scăzut cu 11,3% de la o lună la alta în august, la un ritm anualizat de 1,283 milioane de unități (estimare: 1,44 milioane, iulie: +2% la 1,447 milioane, revizuit de la 1,452 milioane).

Permisele de construcție din SUA au crescut cu 6,9%, la un ritm anualizat de 1,543 milioane de unități în august, potrivit datelor preliminare (iulie: +0,1%, la 1,443 milioane de unități).


Scăderea a fost mult mai mare în timpul zilei, dar în cele din urmă acțiunile au ieșit cumva din ea. Vom vedea cum va fi astăzi, după Fed :)

Aș fi fericit dacă Fed-ul s-ar retrage din nou... această așteptare constantă pentru a vedea ce iese de la ei este teribilă...

Este adevărat că, în ultimii ani, piețele au fost afectate foarte mult de...

Informații foarte bune pe toată piața, mulțumesc. 👍

Cu plăcere :)