S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Fidelity: Raliul acțiunilor energetice nu s-a încheiat, sectorul se află la începutul unui nou ciclu

Anul trecut, acțiunile energetice au beneficiat de creșterea prețurilor la petrol și gaze și de o serie de riscuri geopolitice, sectorul energetic adăugând peste 40% la indicele bursier american S&P 500. Anul acesta, de la începutul lunii ianuarie, sectorul energetic a adăugat puțin sub 5%, dar nu există niciun motiv de îngrijorare, potrivit experților de la Fidelity Investments.

"Încetinirea bruscă a creșterii prețului acțiunilor companiilor energetice este legată, printre altele, de interesul reînnoit al investitorilor pentru titlurile companiilor de tehnologie și ale altor companii de creștere, datorită așteptărilor privind scăderea în continuare a inflației, a sfârșitului iminent al majorărilor de dobândă ale Rezervei Federale americane și a calmării pieței materiilor prime energetice, pe măsură ce Europa de Vest renunță la dependența de materiile prime rusești", spune Maurice FitzMaurice, manager de portofoliu pentru sectorul energetic la Fidelity Investments.

Cu toate acestea, FitzMaurice indică o cerere puternică și continuă pentru materiile prime energetice. Cartelul petrolier OPEC a prezis în raportul său lunar obișnuit din septembrie că cererea globală de petrol va crește cu 2,25 milioane de barili pe zi în 2024. În același timp, Arabia Saudită și Rusia au prelungit reducerile voluntare ale ofertei de 1,3 milioane de barili pe zi până la sfârșitul acestui an.

"Așteptarea mea personală este că OPEC și aliații săi vor ajusta ofertele de petrol pentru a menține prețurile la țiței între 80 și 100 de dolari pe baril, niveluri care garantează profituri decente pentru producători, fără a submina în mod fundamental cererea de țiței", spune FitzMaurice.

Fidelity Investments are, de asemenea, o opinie pozitivă asupra acțiunilor furnizorilor de echipamente și ale prestatorilor de servicii pentru mineri. FitzMaurice se așteaptă ca aceste companii să dezvolte activitatea de extracție a resurselor după o perioadă de subinvestiții în producția de petrol și gaze.

"Deschiderea de noi zăcăminte este o cursă de lungă durată, așa că eu cred că ne aflăm la începutul unui nou ciclu, și nu doar în Statele Unite", continuă Maurice FitzMaurice, care consideră că titlurile furnizorilor de echipamente și servicii pot fi chiar mai atractive pentru producătorii de resurse decât acțiunile minerilor în sine. "Când izbucnește goana după aur, cei care vând târnăcoape și lopeți sunt în principal cei care pun mâna pe mine", conchide managerul de portofoliu de la Fidelity Investments.


Vă mulțumim pentru rezumat. Există o mulțime de companii legate de petrol, iar unele au un dividend bazat pe prețul petrolului. Investitorii sunt fericiți în acest moment, dar șoferii nu sunt atât de fericiți...

Evident, depinde unde conduceți, pentru că în Polonia benzina este acum cu 8kč pe litru mai mică :)
Dar este așa cum spui tu...