S&P 500 ^GSPC
5,123.41
-1.46%
Nvidia NVDA
$881.95
-2.67%
Meta META
$511.90
-2.15%
Tesla TSLA
$171.05
-2.03%
Amazon AMZN
$186.13
-1.54%
Microsoft MSFT
$421.90
-1.41%
Alphabet GOOG
$159.19
-1.00%
Apple AAPL
$176.55
+0.86%

Fidelity: Az energiaipari részvények rallyja nem ért véget, a szektor egy új ciklus kezdetén áll

Tavaly az energiaipari részvények profitáltak az emelkedő olaj- és gázárakból és számos geopolitikai kockázatból, az energiaszektor több mint 40%-kal növelte az amerikai S&P 500 részvényindexet. Idén január eleje óta az energiaszektor alig 5%-ot tett hozzá, de a Fidelity Investments szakértői szerint nincs ok az aggodalomra.

"Az energetikai vállalatok részvényárfolyam-növekedésének erőteljes lassulása többek között azzal függ össze, hogy az infláció további csökkenésére vonatkozó várakozások, az amerikai jegybank kamatemeléseinek közelgő vége, valamint az energiaipari nyersanyagpiac megnyugvása miatt a befektetők újra érdeklődnek a technológiai és más növekedési vállalatok papírjai iránt, mivel Nyugat-Európa leépíti az orosz nyersanyagoktól való függőségét" - mondja Maurice FitzMaurice, a Fidelity Investments energiaszektorért felelős portfóliómenedzsere.

FitzMaurice azonban rámutat, hogy az energiaipari nyersanyagok iránti kereslet továbbra is erős marad. Az olajkartell OPEC szeptemberi szokásos havi jelentésében azt jósolta, hogy a globális olajkereslet 2024-ben napi 2,25 millió hordóval fog nőni. Ugyanakkor Szaúd-Arábia és Oroszország az év végéig meghosszabbította a napi 1,3 millió hordónyi önkéntes kínálatcsökkentést.

"Személyes várakozásom az, hogy az OPEC és szövetségesei úgy igazítják ki az olajkínálatot, hogy a nyersolaj ára hordónként 80 és 100 dollár között maradjon, olyan szinteken, amelyek tisztességes nyereséget garantálnak a termelőknek, miközben nem ássák alá alapvetően a nyersolaj iránti keresletet" - mondja FitzMaurice.

A Fidelity Investments szintén pozitívan ítéli meg a bányászok felszerelésszállítóinak és szolgáltatóinak részvényeit. FitzMaurice arra számít, hogy a vállalatok az olaj- és gázkitermelésbe való alulbefektetés időszaka után fejleszteni fogják az erőforrás-kitermelési üzletágat.

"Az új mezők megnyitása hosszú folyamat, ezért úgy vélem, hogy egy új ciklus legelején vagyunk, és nem csak az Egyesült Államokban" - folytatja Maurice FitzMaurice, aki szerint a berendezések és szolgáltatók papírjai még vonzóbbak lehetnek a nyersanyagtermelők számára, mint maguknak a bányászoknak a részvényei. "Amikor kitör az aranyláz, elsősorban azok kapnak a kezembe, akik csákányokat és lapátokat árulnak" - zárja a Fidelity Investments portfóliómenedzsere.


No comments yet