S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Dividendové akcie jsou víceúčelovým nástrojem trhů. Nabízejí investorům dvojí cestu k výnosným ziskům, včetně určité obrany proti náročným tržním podmínkám spolu se stabilním zdrojem pasivního příjmu. To je atraktivní kombinace.

Nejlepší dividendové akcie poskytnou příjem překonávající inflaci pouze na základě dividendy a podpoří jej dlouhodobou historií spolehlivých výplat. Pro investory je to výhodná situace: když akcie rostou, vyděláte, ale když klesají, stále můžete vydělávat.

Analytici z Wall Street se nestydí doporučovat společnosti s vysokým výnosem z dividend a my jsme mezi jejich nedávnými výzvami našli dvě, jejichž dividendový výnos dosahuje až 10 %. To už je solidní výnos, ale tyto akcie mají také od analytiků hodnocení „Strong Buy“ – pojďme se tedy ponořit do údajů a zjistit, co z nich dělá tak zajímavé doplňky portfolia.

Sunoco LP $SUN+0.1%

První na řadě je Sunoco, jedna z velkých amerických značek. Společnost má dlouhou historii v energetickém průmyslu, především jako výrobce a dodavatel motorových paliv. Produktová řada společnosti Sunoco zahrnuje různé formulace benzínu, motorové nafty a paliva pro tryskové motory, které jsou nabízeny ve značkových i neznačkových provedeních. Společnost spravuje distribuční síť tvořenou čerpacími stanicemi, obchody se smíšeným zbožím, nezávislými prodejci a komerčními distributory s více než 10 000 místy ve 40 státech.

Maloobchodní prodej pohonných hmot společnosti Sunoco je na čerpacích stanicích a v prodejnách s doplňkovým zbožím doplněn o obvyklé produkty s „přidanou hodnotou“, včetně občerstvení a nápojů, a společnost rovněž poskytuje výdejní zařízení pro čerpací stanice a zákazníky z řad vozových parků.

Společnost Sunoco významně přispívá k rozšiřování „zelené“ ekonomiky a vyvíjí řešení pro regeneraci směsných paliv, tj. benzinu, nafty a leteckých paliv, která se v dopravním potrubí smíchala a stala se nepoužitelnými. Společnost tato smíšená paliva shromažďuje a zpracovává na použitelné produkty, čímž snižuje množství odpadu z paliv i škody způsobené znečištěním životního prostředí.

Vzhledem k tomu všemu byla poslední čtvrtletní aktualizace společnosti Sunoco poněkud smíšená. Společnost vykázala ve 2. čtvrtletí 23. roku 5,75 miliardy dolarů, což je o 26 % méně než v předchozím roce, ačkoli tato částka překonala očekávání o 28 milionů dolarů. Spodní řádek, ačkoli byl ziskový, nebyl tak optimistický; údaj o zisku na akcii ve výši 78 centů byl o 47 centů na akcii nižší, než se předpokládalo.

Pro investory do dividend je klíčovým ukazatelem distribuovatelný peněžní tok, který byl za druhé čtvrtletí vykázán ve výši 175 milionů dolarů, což je příznivé srovnání s 159 miliony dolarů z druhého čtvrtletí předchozího roku. To podpořilo vyhlášení dividendy za druhé čtvrtletí ve výši 84,2 centů na kmenovou akcii, tj. 3,36 USD anualizovaně. Při anualizované sazbě a současném ocenění akcií představuje dividenda výnos 7,1 %, což je více než dvojnásobek průměrné dividendy zjištěné mezi společnostmi z indexu S&P 500 a téměř dvojnásobek 3,7% anualizované inflace vykázané za srpen.

Podle Justina Jenkinse, pětihvězdičkového analytika ze společnosti Raymond James, je Sunoco pozoruhodné svou schopností zůstat ziskové a generovat hotovost, což jsou vlastnosti, které budou podporovat pokračující vysoký dividendový výnos. O společnosti píše: „Vzhledem k silné realizaci, důvěře v pokračování zvyšování ziskovosti a potenciálu růstu díky střednědobé optimalizaci podnikání a možnostem fúzí a akvizic zůstáváme na Sunoco konstruktivní. Tyto snahy spolu s kapitálovou/nákladovou disciplínou umožnily generovat značné volné peněžní toky, což rozvaze zajistilo solidní flexibilitu, která bude využita k dalšímu růstu podniku (organickému i neorganickému). Ačkoli makroekonomické prostředí stále „hází klacky pod nohy“, vidíme v roce 2023 stabilní až pozitivní trend objemu podpořený zvýšenými maržemi na pohonných hmotách. To je doplněno zdravým seznamem atraktivních akvizic a organických projektů, které vytvářejí dlouhodobou hodnotu, přičemž další fúze a akvizice by mohly přispět k růstu.“

Jenkins dále hodnotí akcie SUN jako Outperform (nákupní) s cílovou cenou 53 USD, která naznačuje prostor pro 12% růst v příštích 12 měsících.

Pět nedávných hodnocení analytiků společnosti SUN zahrnuje 4 hodnocení „Buy“ oproti 1 hodnocení „Hold“, což znamená konsenzuální hodnocení „Strong Buy“. Podle průměrné cílové ceny 51 USD má akcie potenciál růstu za jeden rok 7,5 %; připočteme-li dividendu, celkový potenciál výnosu se blíží 15 %.

SUN

Sunoco LP

SUN
$55.04 $0.08 +0.14%

Ares Capital Corporation $ARCC+0.9%

Další akcií na našem seznamu je Ares Capital Corporation, BDC neboli společnost pro rozvoj podnikání. Tyto firmy jsou specializovanými věřiteli, kteří poskytují úvěrové a finanční služby malým a středním podnikům, které se nemusí nutně kvalifikovat pro služby tradičních komerčních bank. Kombinace kapitálového financování, úvěrových služeb a poskytování finančních nástrojů společnosti ARCC je pro její klientelu zásadní a vyplňuje důležitou mezeru v prostředí amerických malých podniků.

Od svého vstupu na burzu v roce 2004 investovala ARCC více než 21 miliard dolarů do 475 společností a dosáhla 12% výnosu pro akcionáře. Společnost se může pochlubit tržní kapitalizací přesahující 10,7 miliardy dolarů, což z ní činí největší veřejně obchodovanou BDC na amerických trzích. Portfolio, které stojí za touto výkonností, je rozmanité a vyvážené, se zdravou skladbou aktiv. Z celkového objemu připadá 22 % na software a služby, 11,3 % na zdravotnické služby a 8,7 % na komerční a odborné služby. Mezi další odvětví zastoupená v portfoliu patří energetika, pojišťovnictví a zboží dlouhodobé spotřeby. Necelých 42 % portfolia tvoří přednostní zajištěné úvěry s prvním zástavním právem a dalších 18,1 % přednostní zajištěné úvěry s druhým zástavním právem.

Pro investory jsou nejdůležitější výsledky. Společnost Ares vykázala za 2. čtvrtletí 23. roku celkové investiční výnosy ve výši 634 milionů USD, což představuje nárůst oproti 479 milionům USD ve 2. čtvrtletí 22. roku – meziroční nárůst o 32 % a překonání prognózy o 11 milionů USD. Na konci roku společnost Ares vykázala zisk 58 centů na akcii, což je o 1 cent více než odhady a výrazně nad 46 centy na akcii z 2Q22. Společnost se k 30. červnu pyšnila hotovostí a likvidními aktivy ve výši 411 milionů dolarů, což je o 35 % lepší výsledek než na konci roku 2022.

Ziskové hospodaření a solidní hotovostní zásoby podporují dividendu společnosti za 3. čtvrtletí, která byla vyhlášena 25. července s výplatou 29. září. Dividenda ve výši 48 centů na kmenovou akcii činí ročně 1,92 USD a přináší 10% výnos. Dividendová historie společnosti sahá až do roku 2004, kdy se pravidelné čtvrtletní výplaty střídaly s variabilními mimořádnými výplatami.

Analytik KBW Ryan Lynch upozorňuje na historii společnosti Ares, která generuje výnosy a přežívá vzestupy a pády úvěrových cyklů. O akciích říká: „Společnost ARCC má skvělé výsledky v oblasti upisování a kvality úvěrů, dosáhla jedněch z nejlepších ekonomických výnosů v sektoru a má nejlepší úvěrovou platformu ve své třídě. ARCC má jednu z nejdelších historií a prošla několika úvěrovými cykly s velmi dobrými výsledky. Dominantní platforma společnosti ARCC a široké, dlouholeté vztahy se sponzory jí pomohou i nadále získávat významný podíl na rostoucím trhu přímých úvěrů. ARCC má nejlepší strukturu závazků, která je nízkonákladová, různorodá, dlouhodobá a flexibilní s několika investičními ratingy, které financovaly a nadále budou pomáhat financovat růst jejich portfolia.“

ARCC
$21.10 $0.18 +0.86%


Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

$ARCC+0.9% má vcelku pěkný graf. Za poslední 2 roky +- drží hodnotu, ale vyplácí dividendu. Pokud by akcie rostla, bude to pěkné zhodnocení.

Je to za mě další z moc zajímavách titulů. Při růstu by to mohl být opravdu moc fajn zisk.

Pozor jenom, ze $SUN+0.1% je firma Limited Partner. Těm se raději vyhýbám. Jinak vypadá ale opravdu zajímavě.

Proč se jim vyhýbate? Dekuji

Jedná se totiž o jinou právní formu než u klasických akcií. Vlastně se člověk stává partnerem firmy a proto se pro danění akcií nevztahuje formulář W-8BEN a navíc nejde dopředu odhadnout, jakým procentem se dividenda zdaní. Horší věc je, že pak člověk může z USA z daňového úřadu dostat k vyplnění formulář K-1 1065 a to prý není žádná sranda :-).

Děkuji za doplnění!

$SUN+0.1% vypadá velmí zajímavě. Díky za tip

Ano! já děkuji.