S&P 500 ^GSPC 5,110.5 +0.91%
Apple AAPL $184.32 +6.52%
Nvidia NVDA $878.39 +2.36%
Microsoft MSFT $405.54 +1.94%
Meta META $450.01 +1.89%
Amazon AMZN $186.07 +0.73%
Alphabet GOOG $167.45 -0.60%
Tesla TSLA $179.14 -0.49%

Poate că nu, dar ce-ar fi dacă: În cazul unei recesiuni, un decalaj de zeci de procente se deschide pentru acțiunile americane

Se îndreaptă SUA spre o recesiune? Economiștii nu sunt de acord, bineînțeles, dar în ultimele săptămâni au avut tendința de a căuta o aterizare economică fără probleme. Însă dinamica unor indicatori economici și inversiunea pronunțată și pe termen lung a curbei randamentului obligațiunilor de stat americane avertizează împotriva unui optimism prea mare. Piața bursieră americană a rezistat rezonabil de bine în acest an, în ciuda ultimului recul, dar cum ar putea să o zdruncine o posibilă recesiune?

Istoria oferă multe exemple de recesiuni și de scăderi profunde ale pieței bursiere. Desigur, istoria nu se repetă niciodată cu exactitate, dar sentimentul investitorilor în condiții economice similare este adesea și el foarte asemănător, la fel ca și evoluția diferitelor corecții ale prețurilor și a piețelor bear.

Maximele istorice ale indicelui S&P 500 au acum aproape doi ani. De atunci, piața a înregistrat până acum un declin maxim de 27,5%, relativ modest pentru o tendință bear. Atunci când în trecut au izbucnit recesiuni în SUA (reamintim că în America nu se ține cont de definiția recesiunii folosită în Europa, care constă în două scăderi trimestriale consecutive ale PIB-ului; recesiunile sunt declarate pe baza mai multor indicatori de către NBER, National Bureau of Economic Research), scăderile prețurilor acțiunilor au fost în general mai profunde. Și în mod semnificativ.

Marea Depresiune: -86%.

Marea Recesiune: -58%.

Bula internetului (Dot.com): -50%.

Prăbușirea din 1973: -50%.

Recesiunea din timpul președintelui Nixon în 1969: -37%.

Lunea neagră din 1987: -36%.

Pandemia Covid-19: -35%.

Scăderi de 50% nu au fost frecvente în trecut, dar au avut loc. Scăderi de peste 30% erau atunci destul de frecvente. Deși prezentul este, desigur, diferit de trecut în multe privințe, pe baza experienței de piață pe termen lung, nu se poate exclude faptul că acțiunile americane nu au atins încă pragul de jos în actuala tendință descendentă, care a fost declanșată de scăderea de la maximul indicelui S&P 500 din ianuarie 2022.

Almanahul pieței bursiere spune că sunt foarte posibile noi scăderi. Ar fi nevoie doar de un lucru mărunt, și anume ca NBER să declare o recesiune. Ratele sunt ridicate, lichiditatea din sistemul financiar este în scădere (Fed continuă să retragă 95 de miliarde de dolari pe lună de pe piață), iar situația geopolitică este destul de tensionată. De altfel, o scădere de 50% față de maximele înregistrate ar readuce indicele S&P 500 aproximativ la nivelul de 2.400 de puncte, minimul pandemiei fulgerătoare de pe piețe.


Informații foarte interesante și un grafic interesant. În prezent nu am nicio idee dacă urmează o recesiune sau nu, dar vă mulțumesc pentru această postare :D

Și eu sunt destul de intrigat :) Cu plăcere.

Interesant rezumat :) oricum, nu am absolut nicio idee dacă urmează o recesiune sau nu :D

Crede-mă, nimeni... :-D

Unii spun că știu :D

Crede-mă, nimeni... :-D

Încă nu pare a fi o recesiune, dar ceea ce nu este poate fi. Atunci ar fi foarte nebunesc, dar ar fi o oportunitate unică în viață.

Oportunitățile vieții mi se par foarte bune... doar să nu le ratezi din nou! :)

Este interesant, din păcate, în situația actuală nu pot judeca ce direcție va lua piața. Care credeți că este cea mai bună strategie în acest moment?

Sincer, acum probabil că pot descrie doar într-un mod alibi ceea ce nu aș face, mai degrabă decât ceea ce aș face... :)

În situația actuală, cumpăr în exces acțiuni cu dividende subevaluate.