S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

3 energetické akcie s obrovskými výnosy

Redakce Bulios
27. 9. 2023
4 min read

Aktuální doba s vysokými úrokovými sazbami a inflací nutí investory hledat nové příležitosti, jak mohou ochránit své peníze a pokud možno ještě na tom trochu vydělat. Tyhle dividendové akcie nabízí výnosy, které by investory mohly zajímat.

Enbridge INC. $ENB-1.2% 

Enbridge je kanadská energetická společnost, která se specializuje na dopravu, distribuci a výrobu energie. Firma má významnou pozici v Severní Americe a je jedním z největších energetických podniků v Kanadě.

$ENB-1.2% přepravuje přes 30 % surové ropy vyrobené v Severní Americe. K tomu nedávno přidala další společnosti v celkové hodnotě přes 14 miliard USD po dohodě s Dominion Energy. Tyhle podniky přepravují výhradně zemní plyn a $ENB-1.2% tak diverzifikuje své portfolio. CEO tuto dohodu označil za příležitost, která se objevuje pouze jednou za generaci.

ENB

Enbridge

ENB
$35.82 -$0.44 -1.21%

Díky této transakci Enbridge prohlašuje, že bude vlastnit největší platformu pro dodávky zemního plynu v Severní Americe.

S lákavým výnosem přes 7,7 % vypadá společnost Enbridge na první pohled velmi dobře. Pokud navíc zjistíme, že aktuální cena je mnohem nižší, než je reálná hodnota, může se tato investice jevit jako velmi atraktivní.

Rozvaha společnosti se ale investorům v poslední době moc nelíbí, protože ztrácí ziskovost a je dost zadlužená. Stále je ale schopná plnit své závazky a nové podnikání by mohlo pomoci k tomu, aby byl dluh splacen co nejdříve.

Členové komunity Bulios Black to vědí už nějakou dobu, během které si mohli připravovat hotovost na případný nákup. Firma $ENB-1.2% je totiž podhodnocena o 33 %! Staňte se členy Bulios Black a užívejte si spoustu dalších výhod.

Férová cena akcií $ENB-1.2%

Diamondback Energy $FANG+0.3%

Diamondback Energy je americká energetická společnost s hlavní činností v oblasti těžby a produkce ropy a zemního plynu. Diamondback Energy se zaměřuje zejména na těžbu v oblasti Permian Basin, což je jedno z nejvýznamnějších ropných a plynárenských ložisek ve Spojených státech.

Dobrou zprávou je, že Diamondback zdvojnásobil své odhadované zásoby od roku 2018 do roku 2022, takže dosáhly 2,033 miliardy barelů ropného ekvivalentu. Firma vyprodukovala v roce 2022 151 milionů barelů ropy.

FANG
$207.76 $0.66 +0.32%

Firma také nabízí zabezpečení proti poklesu ceny ropy, alespoň pokud jde o dividendy. Podobně jako mnoho ropných společností, Diamondback vyplácí základní dividendu (kterou hodlá zachovat) a variabilní dividendu, která kolísá s jejími zisky a peněžním tokem. Kromě toho společnost používá komoditní hedging k ochraně základní dividendy až k cenám ropy na 40 USD za barel – momentální cena je 91,3 dolaru za barel.

Současná základní dividenda je 0,84 $ za čtvrtletí, nebo 3,36 $ ročně, s výnosem 2,2 %. Aktuální dividendová sazba (základ plus variabilní sazba) je 6,88 USD, což znamená 4,5% výnos při současné ceně. Diamondback navíc využívá zpětné odkupy akcií k vrácení kapitálu investorům.

Kinder Morgan $KMI-0.6% 

Kinder Morgan je americká energetická společnost se sídlem v Houstonu v Texasu. Jedná se o jednoho z největších provozovatelů energetické infrastruktury v Severní Americe.

Jejím cílem je vybudovat aktiva, která mohou generovat stabilní peněžní toky po celá desetiletí. Problém je v tom, že například nový plynovod může stát stovky milionů dolarů. Nejprve se tedy musí investovat a přijmou rizika s tím spojená.

Ve prospěch Kinder Morgan je silný americký ropný a plynárenský průmysl spojený s rostoucím exportním průmyslem zemního plynu a tyto trendy podporují potřebu další energetické infrastruktury. Obchodní model není složitý: Více potrubí znamená více příjmů, což může vést k vyšší dividendě.

KMI
$18.68 -$0.12 -0.64%

Pokud by docházelo ještě k větším zvýšením výplat než nyní, byla by dividenda už opravdu masivní. Nyní je na úrovní 6,8 % což už je samo o sobě dost solidní číslo. Pokud k tomu přičteme potenciální růst ceny akcií, alespoň na před covidové úrovně, může být tahle investice opravdu zajímavá.

Na obrázku níže je porovnán výkon jednotlivých akcií od roku 2020 do 27. září 2023.

$ENB-1.2% – modrá, $FANG+0.3% – oranžová, $KMI-0.6% – tyrkysová

⚠ Na Buliosu najdete mnoho inspirace, konečný výběr akcií a stavba portfolia je však samozřejmě pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu. Praktické nástroje v rámci členství Bulios Black jsou vám vždy k dispozici.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.