S&P 500 ^GSPC 5,125.81 +1.22%
Apple AAPL $185.16 +7.01%
Nvidia NVDA $889.69 +3.67%
Microsoft MSFT $405.85 +2.01%
Meta META $450.44 +1.98%
Amazon AMZN $186.32 +0.87%
Tesla TSLA $180.94 +0.52%
Alphabet GOOG $168.05 -0.24%

Acțiunile americane: va veni raliul de sfârșit de an? Acest argument cântărește trilioane de dolari

Un lucru destul de logic a mers mână în mână cu creșterea ratelor și a randamentelor obligațiunilor, precum și cu inversarea curbei randamentelor în SUA, și anume creșterea bruscă a sumelor de bani în fondurile de piață monetară din SUA. Există mai bine de 5 trilioane de dolari în acestea, și asta la o rată de apreciere de peste 5%. Dar cel puțin o parte din acești bani ar putea deveni mai îndrăzneți la sfârșitul anului, potrivit strategilor de la Bank of America.

Volumul de bani în fondurile de piață monetară din SUA a depășit deja 5.600 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie. Este vorba de bani de la investitori care se simt mai confortabil să se aprecieze undeva la puțin peste 5% pe parcursul anului decât să joace pentru randamente mai mari pe piața bursieră sau pe piața obligațiunilor pe termen lung.

Fondurile de piață monetară din SUA oferă în prezent un randament anual de puțin peste 5%, în timp ce în cea mai mare parte a ultimului deceniu au permis o apreciere practic zero pentru banii investiți. Chiar și așa, ele dețineau în mod obișnuit peste 2 500 de miliarde de dolari la acea vreme.

Prin urmare, strategii Bank of America concluzionează că aproximativ jumătate din banii actuali din fondurile de piață monetară sunt constituiți din capitalul investitorilor care, în anumite condiții, ar trebui să fie dispuși să își retragă banii și să îi investească în active mai riscante, în frunte cu acțiunile.

Aceste condiții pot varia, dar pentru mulți investitori, orice mai puțină incertitudine cu privire la evoluția politicii monetare și acțiuni la prețuri mai atractive ar fi probabil un stimulent. În timp ce Fed pare să lucreze în continuare cu posibilitatea unei noi majorări a ratelor înainte de sfârșitul anului și mizează pe o perioadă mai lungă de majorare a ratelor decât sperau până de curând optimiștii în materie de acțiuni, scăderile prețurilor acțiunilor din ultimele două luni au făcut deja piața în ansamblu ceva mai atractivă din punctul de vedere al evaluărilor.

Un posibil sezon de câștiguri de succes în trimestrul al treilea ar putea astfel declanșa un val de unele ieșiri de dolari din fondurile de piață monetară către piața de acțiuni. Iar principalii indici bursieri ar putea astfel confirma modelul sezonier tradițional al unui sfârșit de an în creștere.


Până acum se pare că sfârșitul anului ar putea fi destul de verde. O arată și istoria, dar mai pot interveni multe lucruri neașteptate.

Îmi pare rău în avans pentru cei care vor încerca să vândă S&P 500.