S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

I kdyby to vyšlo, nebude to Elon Musk mít s nákupem Twitteru jednoduché. Co nejspíš zastaví nejbohatšího muže světa?

Elon Musk podal ambiciózní nabídku na převzetí Twitteru v hodnotě 43 miliard dolarů, od které si slibuje velké změny v této službě. Problém je, že takové návrhy kolem sebe hází úplně bez rozmyslu. Nebo minimálně s lehkovážností, která mu rozhodně není cizí. Jenže tak jednoduché tyto věci nejsou. Skoro se člověk až diví, že to nejbohatší muž světa neví... nebo jen neřeší?

Situace Elona Muska se zdá být poněkud náročná. Zdroj

Ve svém dopise Twitteru $TWTR, v němž nabídku oznámil, Musk napsal, že gigant sociálních médií se musí stát soukromou společností, "aby mohl projít změnami, které je třeba provést".

Twitter je veřejně obchodovatelný od listopadu 2013, kdy uspořádal primární veřejnou nabídku akcií, neboli IPO, která vynesla 1,8 miliardy dolarů.

Společnosti se často dostávají na titulní strany velkých zpráv, když vstoupí na burzu, zejména pokud jde o okázalé a lukrativní IPO. Ale společnosti odkoupené investorem, které se pak stanou soukromými, mohou někdy přijít na mnohem větší částky, a není to nic neobvyklého.

Jak se veřejná společnost stává soukromou?

Řetězec rychlého občerstvení Burger King vstoupil poprvé na burzu v roce 2006, kdy získal 425 milionů dolarů, a o čtyři roky později jej koupila investiční společnost 3G Capital za 3,3 miliardy dolarů a poté jej převedla do soukromého vlastnictví. A v roce 2007 byla veřejně obchodovaná společnost EQ Office, která se zabývá investicemi do nemovitostí, koupena investiční správcovskou společností Blackstone $BX+0.0% za 39 miliard dolarů a převedena do soukromého vlastnictví.

Společnosti, které se stanou soukromými, již nejsou listovány ani obchodovány na veřejné burze cenných papírů. Přechod do soukromého sektoru také znamená, že již nemusí vykazovat finanční výsledky Komisi pro cenné papíry (SEC) ani dodržovat mnoho jejích pravidel. A všichni víme, jaký vztah má Elon právě s touto institucí 😂😂

Vstup do soukromého sektoru často přináší společnosti několik důležitých výhod. Odstraňuje tlak na předkládání čtvrtletních finančních zpráv, což dává managementu větší volnost při realizaci rizikovějších a dlouhodobějších projektů, aniž by se museli obávat, že veřejní akcionáři budou požadovat rychlé výsledky.

Společnosti často přecházejí do soukromého vlastnictví poté, co je koupí private equity firmy nebo jiné investiční skupiny, takže nabídka Elona Muska na převzetí jako jednotlivce je poněkud výjimečná. Zdá se však, že Muskovi jde o to, aby měl alespoň většinovou kontrolu.

Svoboda provádět změny

Musk ve svém dopise Twitteru zdůraznil, že v něm vidí "mimořádný potenciál" jako v "platformě pro svobodu projevu na celém světě". Dodal však, že současné vedení platformy sociálních médií není schopno tento potenciál uvolnit.

Není to poprvé, co Musk brojí proti Twitteru za potlačování svobody projevu, z čehož částečně viní závislost platformy na příjmech z reklamy. Ale tak to prostě chodí. Změny, které má na mysli, však nemusí přinést okamžité zisky. Musk uvedl, že by upravil kontrolu obsahu služby, která zahrnuje cenzuru nebo zákaz některých uživatelů za pronášení nenávistných projevů nebo podněcování k násilí, včetně bývalého prezidenta Trumpa. Uvedl také, že dává přednost dočasným "timeoutům" před trvalým zakazováním uživatelů.

Poslední zprávy navíc naznačují, že nákup Twitteru opravdu asi nebude tak jednoduchý:

https://www.youtube.com/watch?v=e25kO6fk7XM

Další výhodou převedení Twitteru do soukromých rukou by bylo, že by již nemusel vykazovat své čtvrtletní finanční výsledky Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC), tedy agentuře, kterou miliardář nedávno označil za "bastardy". V roce 2018 Musk urovnal obvinění Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), že nepravdivě tvrdil, že má zajištěn dostatek peněz na převedení společnosti Tesla vyrábějící elektromobily do soukromého vlastnictví. V rámci tohoto urovnání odstoupil z funkce předsedy představenstva společnosti Tesla a zaplatil pokutu.

Disclaimer: Toto není investiční doporučení. Nejsem profesionál, ale pouze amatér sdílející své názory na základě dat z internetu, zejména pak zprávy Tristana Broveho.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 351 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Tak přišlo mi to padlý na hlavu od začátku. Koupit si jen tak společnost za XY milard $, navíc s tak obrovským dopadem na lidstvo nebude jenom tak. To přece musí spadat pod obrovskou kontrolu

No však taky spadá 😂

Fakt mě zajímá, co za tímhle vším je. Podle mě to je jen kouřová clona skrývající nějaký ještě větší plán

Myslíš, že vážně jen tak strašně netouží po svobodě slova?

Ne, to fakt ne. Nebo zveřejnil někdy něco bez nějakého pozdějšího záměru?