S&P 500 ^GSPC 5,070.82 +1.04%
Nvidia NVDA $857.54 +3.27%
Amazon AMZN $184.68 +3.17%
Apple AAPL $172.80 +2.07%
Alphabet GOOG $168.18 +1.58%
Microsoft MSFT $398.34 +0.86%
Meta META $442.64 +0.79%
Tesla TSLA $181.20 +0.67%

Akcie NextEra Energy ($NEE+0.3%) padají, čas na analýzu a nákup?

Akcie společností působících v oblasti služeb bývají často považovány za bezpečné a atraktivní investice pro dlouhodobé držení, ale to nemusí vždy platit. Jak ukazuje nedávný pokles cen akcií společnosti NextEra Energy. Ačkoliv se potýká s určitými problémy, osobně jsem optimistický ohledně akcií $NEE+0.3%, protože věřím, že trh na tuto situaci reaguje nepřiměřeně a to mě právě zajímá.

Investoři často firmu zařazují do kategorie čisté energie kvůli jejím větrným a solárním zdrojům. Nicméně, NextEra je stále hlavně známá svým zákazníkům jako elektrická společnost, která využívá tradiční palivové zdroje, jako je uhlí a zemní plyn.

Mnoho lidí nyní necítí přílišné nadšení ohledně akcií společností působících v oblasti služeb. Sektorová rotace na finančních trzích je běžným jevem a někdy může být značně turbulentní. Nicméně, tato rotace otevírá nová okna příležitostí pro dlouhodobé investory.

Aktuálně někteří přesouvají své investice z akcií utilit na relativně bezpečné vládní dluhopisy, peněžní trhy a termínované vklady. To je očekávatelné, protože tyto typy investic soupeří přímo s akciemi společností utilit, které sice neposkytují rychlý růst, ale nabízejí lákavé dividendové výnosy.

Investoři pravděpodobně preferují 10leté vládní dluhopisy s výnosem 4% až 5% před akciemi utilit společností. Americké vládní dluhopisy jsou nyní atraktivní pro investory, kteří předtím spoléhali na akcie utility společností, když dluhopisy nabízely jen 1,5% nebo 2%. Nicméně je třeba mít na paměti, že rotace jsou dočasné a dříve nebo později dojde ke změně směru.

Pokud nečekáte, že politika "vyšší po delší dobu" (citát z Fedu) ohledně úrokových sazeb bude trvat navždy, měly by se v určitém okamžiku výnosy z dluhopisů snížit a akcie utility společností by mohly zažít rychlý návrat.

Další problém nastal, když společnost NextEra Energy Partners ($NEP+3.3%) snížila svůj odhad růstu výplaty hotovosti na akcii z předchozího rozmezí 12% až 15% ročně do roku 2026 na revidovaný rozsah 5% až 8% růstu ročně alespoň do roku 2026. To vše s cílovou roční mírou růstu 6%.

NextEra Energy Partners neplánuje zvyšovat dividendy tak rychle, jak se původně očekávalo, a je rozumné předpokládat, že i 3,2% očekávaný roční výnos se v nadcházejících čtvrtletích pravděpodobně příliš nezvýší.

Ohledně NextEra Energy existují odlišné názory různých analytiků. Někteří vidí dobrou hodnotu v akciích $NEE+0.3%, zejména kvůli nízkému poměru ceny a zisku a stále slušné dividendě. Nicméně ne všichni jsou tak optimističtí ohledně budoucích vyhlídek společnosti. Hlavním důvodem poklesu cen akcií přibližně o 9% v pondělí bylo snížení doporučení analytika společnosti Wells Fargo ($WFC+0.6%), Neila Kaltona, z Buy na Hold a snížení cílové ceny akcií z 80 na pouhých 33 dolarů.

Na druhou stranu, analytici společnosti Morgan Stanley ($MS+1.4%) považují nedávný pokles cen akcií za "výrazně přehnaný".

Když vezmeme v úvahu všechny faktory, NextEra Energy stále nabízí dlouhodobou hodnotu pro své akcionáře s hezkou dividendou.

NEE
$68.80 $0.19 +0.28%

$NEE+0.3% má docela hodně velké zadlužení, které ji teď nepomáhá díky vyšším úrokovým sazbám. Hodně peněz totiž investují do obnovitelné energie a tak je tato akcie víc citlivá na úrokové sazby v porovnání s jinými společnostmi ze stejného sektoru, proto teď klesá. Pokud tuto společnost chcete nakoupit, asi bych ještě počkal na větší pokles ceny.

Děkuji za názor. Ano má větší zadlužení, ale padá celý sektor včetně např. Dominion energy atd. Takže je možné, že ještě padne, ale ta cena mi přijde vzhledem k okolnostem velmi lákavá.

Jako z dlouhodobého hlediska to zase půjde nahoru, toho bych se nebál. Otázkou je, co v této době koupit, protože padá víc věcí a zase tolik peněz není :-D

Ahoj, já $NEE+0.3% osobně věřím, takže jsem nakupoval 😊

Super, také se mi firma a líbí a pomalu začínám akumulovat.

Firma nevypadá špatně, ale není to můj šálek kávy😅