S&P 500 ^GSPC 5,158.98 +0.61%
Nvidia NVDA $916.80 +3.26%
Meta META $459.00 +1.56%
Tesla TSLA $183.85 +1.47%
Apple AAPL $181.21 -1.18%
Microsoft MSFT $409.88 +0.79%
Amazon AMZN $186.71 +0.27%
Alphabet GOOG $168.92 -0.04%

Jak investuji zcela bezpečně a vysoce výnosně...

I já jsem se dal postupně na investice. Přiměl mne k tomu kapitál, který jsem získal prodejem vlastní firmy. Nechtěl jsem ale, aby hodnota tohoto kapitálu klesala, naopak jsem ho chtěl dále zhodnotit. Na burzu jsem vstoupil někdy v červnu 2019, po vysokých poklesech cen akcií jednotlivých společností po covidu. Stihl jsem se ještě vyvézt  na růstu pokleslých hodnot těchto akcií. Časem se ale hodnota ustálila a dále již nerostla, to se mi příliš nelíbilo - investované peníze se staly "mrtvými" bez růstu a zisku. Protože jsem burzu rok před vstupem velmi podrobně sledoval, pochopil jsem mnohé. Akcie jednotlivých společností jsem všechny kromě AAPL prodal. Dnes již investuji výhradně do příjmových titulů. 

  Dlouho jsem burzu sledoval a dospěl jsem k závěrům:

1/ Pasivní příjem lze zvyšovat donekonečna bez problémů.

2/ Je samozřejmě výhodné využívat maximálně složeného úročení

3/ Dividendový výnos lze mít hravě nad 10% (vysoká návratnost investice).

4/ Nejefektivnější jsou měsíční dividendy - mohu je reinvestovat 12x do roka...

Jak tedy investuji? Ne neinvestuji do akciových titulů jednotlivých firem - to je poměrně rizikové a každá společnost dříve či později stagnuje nebo dokonce její hodnota klesá (i když samozřejmě pouze dočasně). Neinvestuji ani do ETF, jak radí mnozí tzv. finanční poradci, kteří si rádi z toho berou tu 1%, tu 1,5%...

Investuji zcela bezpečně do uzavřených fondů (CEF). Tyto fondy vyplácejí předem dané velmi pravidelné a spolehlivé vysoké dividendy, navíc akcie těchto fondů jsou velmi laciné.  A dividendový výnos může být i vyšší než 15% (před zdaněním, to proběhne v USA ve výši 15%), např. u uzavřených fondů CLM a CRF. Měsíční dividendy mi umožňují lépe fondy kontrolovat a dividendy obratem reinvestovat, takže po 2 letech investování dnes beru měsíčně přes 3000 USD měsíčně naprosto spolehlivě a bezpečně (při investici cca 5.200.000 Kč), navíc příjem každý měsíc roste... Nemusím chodit do práce, nemusím čekat, až mi ETF narostou aspoň na hodnotu 10 milionů Kč, vysoký pasivní příjem mám již nyní. A protože průběžně roste i hodnota těchto fondů, mám zhodnocení kolem 25% ročně (ano lze dosáhnout jistě i vyššího zhodnocení - já dosáhl vyššího zhodnocení u akcií zejména po covidu, kdy ceny klesly až o 50%), důležitá je pro mne ale bezpečnost, jistota a spolehlivost těchto příjmů. A hlavně, mé příjmy rostou i tehdy, když cena akcií fondů klesá... Je to velmi spolehlivá vysoce výnosná metoda, kterou jsem v podstatě vymyslel já s tím, že jsem poskládal všechny klady příjmových investic (spolehlivý vysoký velmi pravidelný měsíční příjem, složený úrok...). Co je také důležité je to, že nemusím sledovat tisíce firem, ale stačí mi sledovat cca 60 uzavřených fondů. Celých 28 z nich dosáhlo za první čtvrtletí zhodnocení nad 10% (13 s měsíční dividendou a 15 se čtvrtletní dividendou). Měsíční dividenda ale více zohledňuje složené úročení (možno 12x reinvestovat navýšené dividendy na rozdíl 4x u kvartálních dividend). Dnes vydělávám 4x více než spotřebuji, žiji poměrně skromně. Tato investiční metoda je i výhodná pro mladé investory s investičním horizontem třeba 20 let, protože mohou reinvestovat dividendy 240x, což se na příjmech výrazně projeví... Metoda je ale vhodná i pro seniory, protože je bezpečná, bez případných rizik. Jen zhodnocení v čase bude nižší.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @standasoc má karmu 0 a je členem této komunity od 30/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

cool

Skoda, ze oba fondy maji stejne podkladove aktivum a dlouhodobe neudrzitelny dividendovy vyplatni pomer. Toto skonci kazdorocnim snizovanim dividendy a tim ceny cenneho papiru. Strategie je vymyslena jiz dlouho, jen chytreji

Nic nám nebrání, nebudeme-li s výsledky či dividendovým výnosem spokojeni, fondy prodat a koupit místo nich jiné...

Hodne zajimave tema. Ale, kdyz se divam na grafy, vetcina z tech fondu jde nekolik mesicu i roku jenom smerem dolu. Warren Buffett nema ani jeden z techto fondu ve svem portfoliu. Ptam se proc, kdy plati takove dividendy?

Kdyz vyplaci tak vysoke dividendy?

Jinak Buffett má tolik kapitálu, že si může dovolit investovat přímo do akciových titulů, já mít miliardy dolarů, dělám to také, ale proti němu jsem břídil a proto investuji na jistotu. Uzavřený fond podobně jako ETF je tvořen mnoha akciovými tituly, což z něj dělá bezpečnější investici. Např. fond CLM je složen z 6,44% AAPL, 5,98% AMZN, 5,84% MSFT, 5,19% GOOG, 2,66% BRK.B, 2,29% UNH, 2,19% JPM, 2,15% TSLA, 1,92% FB, 1,92% NVDA... Buffett si může dovolit nakoupit tyto akcie jednotlivě.

Nemáte tak úplně pravdu, bohužel i uzavřených fondů se dotkla inflace a zvyšování úrokových sazeb, proto letos částečně ztrácí, ale to ztrácí i ETF a mnoho akciových titulů. Po rocích žní nyní přichází malá krize, která ale jistě nebude trvat dlouho a přiznejme si, mně docela vyhovuje, protože mi umožňuje nakupovat podstatně více akcií za nižší ceny, aniž by to snížilo mé pasivní příjmy, které jdou naopak stále nahoru...

Dobry den pane Socha. Moc dekuji za odpoved. Nejde mi do hlavy proc vetcina uzavrenych fondu klesa na hodnote. Uvedu jen dva priklady, ale takovych je mnoho. #1: ARR (residencni REIT). Hodnota nemovitosti v USA jede uz 10 let nahoru a minule 2 roky rapidne vyleteli. Presto tento fond ztraci kazdy rok na hodnote. Fond se zacal tradovat v roce 2009 za 67 dolaru a dnes ma hodnotu 8 dolaru. Ale presto vyplaci 15% dividentu. #2: CLM je slozen z qualitnich firem a presto momentalne pada dolu jako kamen. Tak tomu nerozumim.

Díky moc za každý takový článek. Paráda, že zase píšete.

Děkuji.

Jako vždy super post, už mi chyběly. Díky @standasoc 😁

To mne těší, že to nepíši zbytečně...

tak mám zas nad čím přemýšlet :)

Skoda ze se tu zamerujete spis na to kolik to vydelava + vyplaci dividendu nez na to, abyste nam priblizil JAK to dokaze generovat takove prijmy na zaklade toho, ze je to v podstate strukturovane jako ETF kdy to v nejvetsich pozicich kopiruje napr sp500.

Prvni co me napada je, cim ze je tedy tento produkt tak bezpecny? Jak jsou zarucene ty trvale prijmy z dividend? Jak tyto fondy ziskavaji novy kapital a je nejak vazany na nizke urokove sazby? Nic z toho se tu bohuzel nedozvim na ukor toho, ze v tom mate balik a nemusite diky tomu chodit do prace;))

To je příliš mnoho dotazů najednou a odpovědi by byly dlouhé, ale pokud mi pošlete E-mail, odpovím vám...

Tak to jsem nejspis nepochopil princip publikovani clanku zde na Buliosu, kde bych rad nasel informace o investicnich nastrojich. Dekuji za nabidku investicniho poradenstvi pres email, pokud bych nenasel dostatek informaci na jejich strankach (http://www.cornerstonestrategicvaluefund.com ?), pripadne nekde na Morning Star, Seeking Alpha nebo SEC tak se na Vas rad obratim;)

Zajímavá možnost. Trochu mi vrtá hlavou, proč se o těchto fondech vůbec nemluví. Dáte tip na konkrétní fond plus radu, jak do něj zainvestovat?

Vše je buď v textu nebo v odpovědích... CLM, CRF přes LYNX

Kde se vůbec CEF obchoduje?

Já používám LYNX...

Já mám XTB. Ale asi jsem slepý.

CEM se dá obchodovat bez problémů na Interactive Brokers (IB) 

zde je link kde si můžete zanalyzovat skoro všechny CEM https://www.tradingview.com/markets/stocks-usa/sectorandindustry-industry/investment-trusts-mutual-funds/

Omlouvám se myšleno CEF, v mobilu mě to automaticky přesalo :-)