S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Amazon.com $AMZN+0.6% používal algoritmus s kódovým označením „Projekt Nessie“ k testování, o kolik může zvýšit ceny tak, aby ho konkurence následovala, jak vyplývá z redigovaných částí monopolní žaloby Federální obchodní komise proti společnosti.

Podle lidí obeznámených s tvrzeními ve stížnosti pomohl algoritmus společnosti Amazon zvýšit zisk u položek napříč nákupními kategoriemi a vzhledem k síle, kterou společnost v elektronickém obchodě má, vedl konkurenty ke zvýšení cen a účtování vyšších poplatků zákazníkům. V případech, kdy konkurenti nezvýšili své ceny na úroveň Amazonu, algoritmus – který se již nepoužívá – automaticky vrátil položku na její běžnou cenu.

Společnost také používala Nessie na to, co zaměstnanci považovali za propagační spirálu, kdy Amazon dorovnal zlevněnou cenu u konkurence, například Target.com, a ostatní konkurenti následovali a snížili své ceny. Když společnost Target ukončila svůj výprodej, Amazon a ostatní konkurenti zůstali zablokováni na nízké ceně, protože se stále vzájemně dorovnávali, tvrdí bývalí zaměstnanci, kteří pracovali v algoritmu a cenovém týmu.

Algoritmus pomohl společnosti Amazon získat zpět peníze a zvýšit marže. V žalobě FTC je redakčně upraven odhad částky, kterou tato praktika údajně „vytěžila z amerických domácností“, a také se v ní uvádí, že pomohla společnosti vygenerovat redakčně upravenou částku „nadměrného zisku“. Podle osoby obeznámené se záležitostí dosáhla společnost Amazon díky používání algoritmu příjmů ve výši více než 1 miliardy USD.

„Obvinění FTC tento nástroj hrubě zkreslují,“ uvedl mluvčí společnosti Amazon. „Projekt Nessie byl projekt s jednoduchým cílem – pokusit se zabránit tomu, aby naše porovnávání cen vedlo k neobvyklým výsledkům, kdy se ceny staly tak nízkými, že byly neudržitelné. Projekt běžel několik let na podmnožině produktů, ale nefungoval tak, jak bylo zamýšleno, takže jsme ho před několika lety zrušili.“



Projekt Nessie je jedním z řady případů, kdy FTC ve své stížnosti tvrdí, že monopolní postavení společnosti Amazon mělo široký dopad na zvyšování spotřebitelských cen v maloobchodě.

FTC se odmítla vyjádřit k redigovaným materiálům ve stížnosti, ale její mluvčí Douglas Farrar uvedl: „Znovu vyzýváme společnost Amazon, aby urychleně odstranila redakční zásahy a umožnila americké veřejnosti seznámit se s plným rozsahem toho, co považujeme za její nezákonné monopolní praktiky.“

David Zapolsky, vedoucí právník společnosti Amazon, minulý týden ve svém prohlášení uvedl, že FTC špatně chápe, jak funguje tvorba cen a konkurence na internetu.

„Pokud by v této žalobě uspěli, výsledek by byl protisoutěžní a proti spotřebitelům, protože bychom museli zastavit mnoho věcí, které děláme, abychom nabízeli a zdůrazňovali nízké ceny – což by bylo v přímém rozporu s cíli antimonopolního zákona,“ řekl Zapolsky.

Hlavním argumentem FTC je, že moc společnosti Amazon nad prodejci třetích stran na jejích internetových stránkách vede k vyšším cenám pro spotřebitele, a to i pro ty, kteří nakupují zboží od konkurence.

Prodejci se v podstatě domnívají, že nemají jinou možnost než využívat Amazon kvůli jeho dosahu, spotřebitelské základně a logistickým schopnostem, ale společnost jim zakazuje nabízet své produkty za nižší cenu u jiných prodejců než na Amazonu, kde se uskutečňuje téměř 40 % veškerého elektronického obchodu v USA, tvrdí FTC. Pokud nabízejí nižší ceny jinde, Amazon je podle FTC „potrestá“ tím, že sníží hodnocení jejich nabídek, aby je zákazníci neviděli.

FTC tvrdí, že vzhledem k tomu, že náklady společnosti Amazon na prodej jsou vyšší než u jiných platforem kvůli jejím poplatkům, vytváří to vyšší cenu zboží v celém maloobchodě, protože prodejci musí používat cenu Amazonu jako spodní hranici.

Poplatky a odvody pro prodejce Amazonu v posledních letech prudce vzrostly a společnost nyní inkasuje téměř polovinu částky za každý prodej, který třetí strana na platformě uskuteční.

Podle nové zprávy výzkumné a podpůrné skupiny Institute for Local Self-Reliance vzroste podíl Amazonu na tržbách třetích stran v letech 2014 až 2023 z 19 % na 45 %. Zpráva zahrnuje poplatky Amazonu spojené s prodejem na platformě, reklamou na ní a plněním objednávek. Více než 60 % maloobchodních tržeb společnosti Amazon pochází od prodejců třetích stran.

FTC tvrdí, že prodejci se cítí nuceni využívat logistický program společnosti Amazon, aby měli nárok na zařazení do programu Amazon Prime, a kupují si reklamu na Amazon.com, aby si zajistili, že se dostanou k obrovskému počtu zákazníků.

Společnost Amazon ve svém prohlášení uvedla, že je důvěryhodným partnerem milionů prodejců, protože poskytuje „nejefektivnější soubor služeb pro vytváření prosperujících a úspěšných podniků“ a investovala miliardy dolarů na pomoc prodejcům. Uvedla také, že svým obchodníkům poskytuje možnost volby a že prodejci mohou uspět, aniž by využívali reklamní nebo logistické služby společnosti.

AMZN

Amazon

AMZN
$184.70 $1.07 +0.58%

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Amerika -  "FTC tvrdí, že vzhledem k tomu, že náklady společnosti Amazon na prodej jsou vyšší než u jiných platforem kvůli jejím poplatkům, vytváří to vyšší cenu zboží v celém maloobchodě, protože prodejci musí používat cenu Amazonu jako spodní hranici."  --- sakra vždyt mají být rádi že Amazon je tak velkej a pak menší nízkonákladovější firmy se hezky uživí pokud jejich služby které mají k prodeji mají kvalitu

bych to přirovnal k ALZE - mají kde co mají relativně kvalitní ty služby ale nejsou nejlepvnější na trhu - ale pokud něco chceš do druhého dne tak víš že to i za mírně vyšší cenu budeš mít ( jasně kolkrát tě .... ale to už tak je ) a zde menší firmy co nemají tisíce zaměstnanců mají udělat svoji specializací a kvalitnější službou tu LEVNĚJŠÍ konkurenci

Partner

Souhlas jak popisuješ. Já například osobně ani už nekoukám někde na "levnější" konkurenci au nás a dost často kupuji z Alzy, protože druhý den už to mám a to je například super tohle pokud potřebuji něco hned.

Přesně tak, celkově služby/dodání a to, že jsem nikdy neměl neměl problém u mého nákupu dost hrají roli.

Děkuji za komentář a doplnění, rozhodně souhlasím.

Ty jo, šikovný nástroj... Alespoň pro Amazon. 😁

Pro Amazon určitě! :D