S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Společnost Levi Strauss $LEVI+0.4% , známý prodejce džín, opět snížila svou celoroční prognózu tržeb v návaznosti na špatné čtvrtletní výsledky tržeb, které zaostaly za očekáváním Wall Street. V souvislosti s oslabením nákupních trendů v obchodních domech a velkých maloobchodních řetězcích v USA akcie společnosti v prodlouženém obchodování mírně poklesly.

Společnost Levi očekávala, že ve třetím fiskálním čtvrtletí budou výnosy z jejích čistých tržeb stejné, meziročně vzrostou o 1 %, což je méně než předchozí předpověď růstu mezi 1,5 % a 2,5 %. Tato snížená prognóza přišla tři měsíce poté, co společnost Levi již snížila svůj celoroční výhled zisku. Společnost předpokládá, že upravený zisk na akcii se ocitne na spodní hranici dříve předpokládaného rozpětí 1,10 až 1,20 USD.

Na základě průzkumu společnosti LSEG, dříve známé jako Refinitiv, provedeného mezi analytiky, se dozvíte, jak si prodejce džínů vedl ve třetím fiskálním čtvrtletí ve srovnání s očekáváním Wall Street:

Zisk na akcii: 28 centů, upraveno, oproti očekávaným 27 centům.
Tržby: 1,51 miliardy USD oproti očekávaným 1,54 miliardy USD.

Čistý zisk za tříměsíční období, které skončilo 27. srpna, činil 10 milionů dolarů, tj. 2 centy na akcii, ve srovnání se 173 miliony dolarů, tj. 43 centy na akcii o rok dříve. Na upraveném základě činil zisk na akcii 28 centů.

Generální ředitel Chip Bergh přičítá tyto neúspěchy zákazníkům, kteří pociťují inflaci, rostoucí úrokové sazby hypoték a ceny benzínu, což vedlo ke snížení nákupů u maloobchodníků dodávajících oblečení Levi’s. Harmit Singh, finanční a růstový ředitel společnosti Levi’s, poznamenal, že společnost zaujala konzervativní přístup ke svému výhledu, a to i přes pokračující dynamiku v oblasti přímého prodeje spotřebitelům a lepší trendy v oblasti velkoobchodu v první části čtvrtého fiskálního čtvrtletí.

Maloobchodní prodejci jsou navíc pod tlakem v důsledku náročnějšího prodejního prostředí v USA. Řetězce jako Macy’s, Kohl’s a Target jsou součástí řady maloobchodních prodejen, které mají na skladě značky Levi’s. Vzhledem k tomu, že tyto maloobchodní prodejny, které od společnosti Levi nakupují velkoobchodní zboží pro prodej ve svých obchodech a na internetových stránkách, zaznamenaly slabší diskreční prodeje, zanechaly dopady nakupujících na podnikání společnosti Levi’s značný otisk.

Položky z jejích cenově výhodných džínsových řad, včetně Signature by Levi Strauss a Denizen, prodávané společnostmi Walmart a Target, oslabily a tržby těchto značek se ve třetím čtvrtletí propadly o dvouciferné číslo. Tento klesající trend ukazuje, že segment hodnotných zákazníků je pod velkým finančním tlakem.

Navzdory těmto problémům se přímý prodej a mezinárodní prodej značky Levi jeví slibněji. Protože se snaží řídit svůj osud podobně jako společnost Nike, zaměřila se společnost Levi na zvýšení prodeje přímo ze svých obchodů a internetových stránek. Ve třetím fiskálním čtvrtletí vzrostly čisté tržby společnosti Levi z přímého prodeje zákazníkům meziročně o 14 %, zatímco tržby z elektronického obchodu meziročně prudce vzrostly o 19 %.

Očekává se, že tento růst prodeje přímo spotřebitelům, který nyní ve třetím fiskálním čtvrtletí představuje 40 % celkových čistých příjmů společnosti Levi, dosáhne do fiskálního roku 2027 55 %. Čisté tržby z velkoobchodu však meziročně klesly o 8 %, protože růst tržeb v Asii a Latinské Americe nedokázal kompenzovat pokles tržeb v Severní Americe a Evropě.

Přesto společnost nadále doufá ve své budoucí růstové vyhlídky. Michelle Gassová, budoucí generální ředitelka společnosti Levi, poznamenala, že značka společnosti rezonuje s mladými spotřebiteli po celém světě a mohla by získat větší podíl na trhu v zemích, jako je Mexiko, kde prodeje vystřelily téměř o 40 % ve srovnání s úrovní před pandemií, a Indie.

Společnost Levi se snaží využít své silné módní pověsti prodejem rozmanité škály výrobků, jako jsou kalhoty chinos, topy a svrchní oblečení. Bergh zmínil, že pokles velkoobchodních trendů může být způsoben nezvykle teplým počasím v USA a Evropě. Vlastním obchodům Levi’s se však daří přilákat zákazníky s vyššími příjmy, kteří jsou ochotni utratit více za prémiové džíny.

LEVI
$22.00 $0.08 +0.36%

Společnost se dokonce uchýlila ke snížení cen půl tuctu cenově citlivějších položek prodávaných jinými maloobchodníky, aby zlepšila prodej, přičemž snížení cen vykazuje pozitivní účinky na trendy prodeje. Bergh očekává, že prodeje společnosti Levi’s se během sváteční sezóny zvýší díky čistším zásobám v celém maloobchodě, a předpokládá “o něco méně propagační prostředí” ve srovnání s obdobím před rokem.

Navzdory těmto pozitivním prognózám však akcie Levi’s v letošním roce klesly o zhruba 14 %, čímž zaostaly za 11% růstem indexu S&P 500, a ve čtvrtek uzavřely o téměř 2 % níže na 13,21 USD.


Ani jsem se na to nestihl podívat a tak děkuji za souhrn.

Jsem rád, že to má smysl!

:D

Moc hezký příspěvek. Díky!:) Opět jsem o něco chytřejší. 😄

Já moc děkuji za zpětnou vazbu! :D