S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Bojíte se stále investice do Bitcoinu? Tyhle alternativní způsoby by vám mohly pomoct změnit názor

Cena Bitcoinu tento měsíc klesla. Na to ihned reagovala řada akcií spojená s touto kryptoměnou. Volatilita je bohužel něco, co je tomuto druhu investic celkem vlastní. To (společně s neznalostí problematiky) může odradit mnoho klasických investorů. Navíc ten relativně složitý nákup a převod reálného BTC... A právě v tu chvíli přichází na scénu akcie, které jsou na kryptoměnu bezprostředně navázány a můžeme pomocí nich alternativně investovat!

Bitcoin je často nazýván digitálním zlatem. Vlastnosti mají opravdu podobné

Cena bitcoinu $BTCUSD-0.3% se v současné době pohybuje kolem 40 000 USD, což je klíčový support. Je to však méně než přibližně 57 000 USD na začátku prosince a rekordních 68 990,90 USD na začátku listopadu.

Výkyvy Bitcoinu přišly v době, kdy inflace a ruská invaze na Ukrajinu útočí na stabilitu a možnosti kryptoměn, a kdy Federální rezervní systém zvyšuje svou klíčovou úrokovou sazbu, aby zabránil růstu spotřebitelských cen.

Někteří považují bitcoin za zajištění proti inflaci. Ne vždy se však takto chová. Cena bitcoinu klesla, protože tradičnější investoři se zbavují toho, co považují za volatilní "rizikové aktivum" v době rostoucích cen a ekonomické nejistoty. Bitcoinoví nadšenci to neradi slyší, ale tak prostě je. I když by podle nich měl Bitcoin plnit právě naprosto opačný účel.

Nedávno debutovaly další burzovně obchodované fondy navázané na futures a společnosti obchodující s bitcoinem. Zájem o ně projevují velké společnosti. Pojďme se na tři takové alternativní možnosti investice do kryptoměny představit!

Fondy

Asi nejznámějším fondem bude asi ProShares Bitcoin Strategy ETF $BITO-1.8% . BITO se začal obchodovat na burze NYSE Arca v říjnu. Toto spuštění pomohlo vyhnat Bitcoin na rekordní úroveň. Krátce poté debutovalo v obchodování ETF Valkyrie Bitcoin Strategy $BTF-1.2%. Společnost VanEck uvedla na burze CBOE svůj fond VanEck Bitcoin Strategy ETF. Tyto fondy nabízejí expozici vůči futures na bitcoin.

Graf $BITO-1.8%. Přišel na burzu krátce před ATH, tím pádem jde v návaznosti na cenu BTC stále dolů

Mezi dalšími ETF souvisejícími s Bitcoinem debutoval v říjnu také fond Invesco Alerian Galaxy Crypto Economy ETF ($SATO) , tvořený akciemi společností zabývajících se činnostmi souvisejícími s kryptoměnami. Stejně tak Volt Crypto Industry Revolution and Tech ETF ($BTCR), který investorům rovněž poskytuje přístup ke společnostem vystaveným Bitcoinu.

Společnost Grayscale podala žádost o přeměnu fondu Grayscale Bitcoin Trust ($GBTC) na spotový ETF na Bitcoiny. Komise pro cenné papíry a burzy má však obavy a své rozhodnutí v této věci odsunula. Agentura má na rozhodnutí čas do 6. července.

Způsob, jakým se Bitcoin a kryptoměny nyní používají - z velké části k investování -, je také velkým odklonem od původního záměru Bitcoinu jako měny, která by nebyla závislá na centrálních bankách a kterou by lidé mohli používat k nákupu věcí.

Pozorovatelé také stále vznášejí obavy ohledně bezpečnosti, manipulace s trhem a toho, zda mají kryptoměny, a potažmo akcie bitcoinů, místo v běžném investování. Větší regulace by mohla přijetí urychlit. Mohla by však utlumit některé velké zisky, díky nimž se Bitcoin stal populárním.

Akcie

Některé, jako například Riot Blockchain $RIOT-1.5% , se zabývají těžbou bitcoinů. Některé, jako například MicroStrategy $MSTR+3.4%, jednoduše nakupují Bitcoin a poskytují investorům možnost investovat do bitcoinu skrz burzu. Vzestup Bitcoin ETF může způsobit, že tyto společnosti, které nakupují Bitcoin, budou méně atraktivní.

https://www.youtube.com/watch?v=_m3k_JpB5_4

Ostatní akcie Bitcoinů slouží jako finanční vodovod kryptoměny. Společnost Silvergate Capital $SI  je známá jako "krypto banka" a provozuje platformu pro výměnu digitálních měn. Coinbase $COIN+5.7%  je zase přední burza kryptoměn a vydělává na poplatcích za transakce. Ceny akcií těchto společností jsou však stále ovlivňovány každodenními výkyvy cen Bitcoinu a dalších kryptoměn.

Jiné společnosti, například obchodní platforma Robinhood $HOOD+4.4% , mohou někdy fungovat jako kryptoakcie. Společnost Block $SQ+2.3%, dříve známá jako Square, stejně jako PayPal $PYPL+2.9% také umožňují svým uživatelům nakupovat Bitcoin. 

Pokud budeme hledat dál, najdeme určitě mnoho dalších titulů, nebo způsobů investic, které jsou nějakým způsobem navázány na krále kryptoměn. Jde o relativně dobrou možnost pro investory, kteří se tradičnímu nákupu tohoto aktiva z jakéhokoliv důvodu vyhýbají.

Disclaimer: Toto není investiční doporučení. Nejsem profesionál, ale pouze amatér sdílející své názory na základě dat z internetu, v tomto případě pak analýzy Billa Peterse.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 352 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Samozřejmě investovat do krypta skrz akcie jde, ale je to dost jiné naproti výběrů konkrétní kryptoměny...

ačkoli jich přibývá, tak je tu stále hrozně málo fondů zabývajících vyloženě kryptoměnami, takže ten výběr a jejich dostupnost je nic moc

Do jednotlivých akcií bych právě z důvodu volatility a ne úplného provázání s kryptem nešel. Na druhou stranu ETF mi přijde jako relativně zajímavá volba. Tuším, že by měly co nevidět přijít ještě další a lepší. Pokud dřív nepřijde nějaká brutální regulace od vlád

No... to se uvidí 😥

Futures ETF není na dlouhodobé držení vhodné a bude vždy podávat menší výkon než BTC. Šel bych raději do nějakého ETP nebo kanadského spot ETF.

Nemám nejmenší problém nakupovat BTC fyzicky. Ale naprosto chápu, že pro někoho to může být složité a tyhle možnosti pro ně můžou být daleko uchopitelnější

Přesně tak. Už se mi povedlo pár lidem, kteří vůbec netušili o co jde vysvětlit, jak cca Bitcoin funguje. Zapotil jsem se, ale šlo to. Ale představa, že jim popisuju peněženky, seed atd. mě vážně děsí 😂

Tyjo no to chápu, jako respekt jestli pobrali, že to nejsou jen čísla na obrazovce :D