S&P 500 ^GSPC 5,069.74 -0.91%
Tesla TSLA $185.40 -4.46%
Microsoft MSFT $395.70 -1.63%
Alphabet GOOG $166.18 -1.03%
Amazon AMZN $179.29 -0.92%
Nvidia NVDA $870.38 -0.82%
Meta META $431.59 -0.24%
Apple AAPL $173.68 +0.11%

Tyto 3 akcie doporučuji okamžitě prodat, mnoho záporných signálů mě v tomto tvrzení utvrzuje

Dnes vám nabídnu 3 horké kandidáty, které by už nadále neměl držet žádný investor, alespoň pokud nechcete prodělat. Berte můj pohled s nadhledem, dnes vám představím společnosti, které vykazuji známky zhoršení, propadu a nebo nekorigování velkého dluhu, který je může vzápětí poslat až na samotné dno.

Nikdo z nás nechce, aby jeho portfolio bylo v červených barvách a právě proto píšu tento článek, který poslouží jako malá výstraha pro držitele těchto společností.

O které společnosti se jedná a čím mi potvrzují názor pro prodej?

To jsou jen základní postřehy, více si rozebereme níže👇

Dominantními tématy letošního roku se staly rostoucí inflace, vysoké ceny energií a geopolitické nepokoje. Investoři se obávají zejména dopadu jestřábího postoje Federálního rezervního systému, který je odhodlán zvýšit úrokové sazby na každém ze svých zbývajících šesti zasedání Federálního výboru pro volný trh v roce 2022. V důsledku toho index Nasdaq 100 od počátku roku ztratil více než 15 %.

Jaký to byl rozdíl za jeden rok. V roce 2021 mnoho takzvaných "horkých akcií" vydělalo na pandemii vyvolané tlakem na likviditu ze strany Fedu. V poslední době však diskurz nyní vystřídal zmatek, o němž analytici debatují, zda je v roce 2023 možná recese.

Tyto otazníky vedly na začátku roku ke korekci trhu. Přesto se řada těchto horkých akcií stále zdá být nadhodnocená, a to na základě odhadů jejich reálné hodnoty a fundamentů. 

Na základě těchto informací vám přináším tři akcie, které by v nadcházejících měsících mohly zaznamenat další pokles:

AMC Entertainment Holdings, Inc. $AMC-3.0% 

$AMC-3.0% zažívala v minulém roce krátkodobý úžas, který doprovázel růst o necelých 2700%, nyní však nemá další dlouhodobé predispozice pro růst.

AMC Entertainment $AMC-3.0% je globálním hráčem v oblasti divadelních představení. Společnost provozuje zhruba 1 000 kin a 11 000 sálů v 15 zemích.

Provoz však výrazně narušila pandemie. Poté se v roce 2021 objevila armáda obchodníků na Redditu, kteří rádi vsadili na lepší časy pro zábavní skupinu.

$AMC-3.0% zveřejnila výsledky za čtvrté čtvrtletí:

  •  Tržby vzrostly na 1,17 miliardy dolarů ze 162,5 milionu dolarů v předchozím čtvrtletí. 
  • Čistá ztráta se snížila na 134 milionů dolarů z 946 milionů dolarů před rokem.
  •  Peněžní prostředky a ekvivalenty skončily v tomto období ve výši 1,59 miliardy dolarů.

Po krátkém nárůstu prodeje vstupenek na konci loňského roku zůstává prodej vstupenek stále o 42 % nižší než v roce 2019. Tento ukazatel je pro společnost, která sedí na dluhu více než 5,4 miliardy dolarů, zlověstný .

Vedení společnosti mezitím nedávno oznámilo nákup 22% podílu v začínající společnosti zabývající se těžbou zlata s nejistou finanční historií a zmátlo investory tím, že investovalo do zcela nesouvisejícího oboru.

Akcie $AMC-3.0% od začátku roku klesly o 30 %, přestože za poslední měsíc posílily o 35 %.

Mezitím 12 měsíční predikce předpovědi ceny akcií $AMC-3.0% činí 6 USD, což je dost záporný odhad oproti dnešní 18$ ceně.

Moderna, Inc. $MRNA+0.1% 

Zde jsem nejvíc skeptický, hned vám ukážu proč👇.

Druhou akcií je biotechnologická společnost Moderna $MRNA+0.1%. Ta se specializuje na vývoj léčebných přípravků a vakcín. Přesto je jediným zdrojem stálých příjmů společnosti Moderna $MRNA+0.1% vakcína Spikevax, plně schválená vakcína Covid-19. Společnost Moderna $MRNA+0.1% pochopitelně patřila v průběhu pandemie k nejžhavějším jménům.

Biotechnologická společnost oznámila výsledky za 4. čtvrtletí 24. února. 

  • Tržby se vyšplhaly na 7,2 miliardy dolarů, což je nárůst oproti 571 milionům dolarů za předchozí období. 
  • Čistý zisk dosáhl 4,9 miliardy dolarů, zatímco před rokem činila čistá ztráta 272 milionů dolarů. 
  • Hotovost, ekvivalenty a investice skončily v roce ve výši 17,6 miliardy dolarů.

Počátkem dubna odmítla iniciativa Světové zdravotnické organizace (WHO) COVAX nákup 166 milionů dávek vakcíny. Africká unie, která sdružuje 55 zemí, rovněž odmítla dodávku 60 milionů dávek. Tento vývoj snížil zájem investorů o společnost.

Akcie $MRNA+0.1% klesly od začátku roku o 38 %. Analytici však diskutují o tom, zda se akcie $MRNA+0.1% stále nezdají být předražené pro společnost s jediným zdrojem příjmů. Krátkodobě se společnosti může zadařit kvůli rozrůstajícím se nakažení Covidem ve světe.

Pokud se však dočkáme dalšího poklesu počtu prodejů, mohly by se tyto fundamentální ukazatele rychle změnit. 

Transocean Ltd. $RIG-11.1%

Společnost vykazuje slibný růst, ovšem i ten je neuspokojivý z pohledu na roky 2017-2019.

Transocean $RIG-11.1% je významný poskytovatel smluvních služeb pro ropné a plynové vrty na moři. Specializuje se na náročné segmenty vrtných prací na moři se zaměřením na služby v oblasti hlubokomořských vrtů a vrtů v drsném prostředí.

Společnost Transocean $RIG-11.1% zveřejnila výsledky za 4. čtvrtletí:

  • Tržby ze smluvního vrtání se meziročně snížily o 10 % na 621 milionů USD. 
  • Upravená čistá ztráta dosáhla 126 milionů USD, tj. 19 centů ztráty na rozředěnou akcii, ve srovnání s 122 miliony USD ve třetím čtvrtletí. 

I přes vyšší ceny ropy zůstalo celkové využití společnosti neuspokojivě nízké, a to na 53 %. Zdá se, že zákazníci upouštějí od přijímání nových víceletých závazků.

K 14. únoru činil celkový objem nevyřízených zakázek společnosti zhruba 6,5 miliardy USD. Společnost však na konci prosince držela také dlouhodobý dluh ve výši 6,7 miliardy USD.

Akcie $RIG-11.1% v současné době vzrostly od začátku roku o téměř 40 %. I přes dominantní růst předpokládám, že vysoký dluh a nepřitažení nových zákazníků přinese společnosti další propad. Výhled na pokoření ATH z roku 2018/19 nevidím tedy moc slibně.

Závěr

Pokud bych si měl vybrat jednu jedinou společnost z těchto 3, kterou bych okamžitě prodával, tak by to byla jednoznačně Moderna. Business s jedním zaměřením je z mého pohledu předurčen k záhubě a to i přes krátkodobé výkyvy. Co se týká rekreace a AMC tak zde očekávám možný náznak zlepšení, ale aktuálně bych si netroufnul tuto společnost držet. Transocean může mít dvojí vývoj: Naplnění možných zakázek a popřípadě nalezení nových prosperujících vrtů v moři a nebo zde vidím scénář, kdy dluh zničí společnost.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 674 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

OK

$RIG-11.1% jednoznačně sell. Ten dluh je šílený.

I přes prosperitu ropy a celkově energetiky to vidím podobně.

U $AMC-3.0% bych možná ale vážně jen možná ještě chvíli vydržel. Zbylé dvě akcie naprostý souhlas.

Myslíte si, že se kina a divadla probudí opět k životu? Covid opět nabírá na síle, já bych dal možná čas právě moderně.

Konečná rozvaha je jen a jen na vás, já představuji jen argumenty, které představují riziko pro dané společnosti, sám bych nedržel ani jednu z těchto akcií. A to asi ani v době jejich prosperity, která byla krátkodobá.

Neočekávám hype, který byl kdysi, ale růst ještě mírně může...

Presne stebou súhlasím $MRNA+0.1% by som sa nebal v Číne zase rastu prípady WHO vraj objavilo ďalšie variacie