S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Inflace je vyšší, než si Fed přeje. Problém může být v jeho cíl!

Pěkný den investoři. Dnes opět chci napsat obecnější informace, které jsou a budou stále ještě v kurzu a to inflace. Včera jsme měli na trzích opět pokles a kdo ví, jestli to není trochu předzvěst dnešního vystoupení předsedy FEDu Jerome Powell,  se svými kolegy na pódium v ​​New Yorku. Měli by přijít se zjevným souhlasem ponechat úrokové sazby na svém příštím zasedání za dva týdny beze změny, ale stále s velkou nejistotou ohledně toho, co se stane. potom!

Inflace úspěšně klesala ze svých nejvyšších hodnot v červnu 2022. Nyní ale dle vysokých představitelů Fedu, například Christophera Wallera, začíná být pokrok trhaný a bojí se, aby kroky, které doposud provedli nezačali "kousat" a nezpomalovat aktivitu dostatečně na to, aby vrátilo inflaci k cíli, aniž by způsobující recesi.

Bohužel zatím údaje ukazují, že růst pracovních míst v USA znovu trochu zrychluje, maloobchodní tržby se vzpírají předpovědím o zpomalení a různé míry cen nabízejí nekonzistentní signály o tom, zda je inflace na cestě k návratu k 2% cíli Fedu včas. Dále nejistá cena ropy, která je také díky konfliktu na Blízkém východě, u kterého v dohledné době nevzniká řešení a může se rozšířit v regionální válku s neznámými ekonomickými důsledky.

Fed má pevný cil dostat inflaci na 2%, ovšem nabízí se otázka, není tohle ale problém? Zdá se, že tento cíl může být obtížně dosažitelný. Podle vlastních předpovědí členů Fedu se očekává, že tento cíl nedosáhnou až do roku 2026.

Někteří kritici argumentují, že je třeba přehodnotit cíl Fedu, zvláště vzhledem k této době panujících nejistot. Navrhují, že cíl by mohl být zvýšen, což by dalo Fedu větší flexibilitu v řízení ekonomiky. Jason Furman, profesor ekonomie na Harvardu navrhuje, aby Fed zvážil změnu cíle kolem roku 2025. Avšak zatím se čelní představitelé Fedu brání změně a zdůrazňují důležitost důvěryhodnosti svého cíle a jeho vliv na očekávání lidí ohledně inflace.

Powell to musí všechno analyzovat a přitom kráčet po tenké hranici mezi tím, že to zní příliš sebevědomě nebo příliš pochybovačně, přičemž přílišné naklonění oběma směry má potenciál vychýlit finanční trhy a celkové finanční podmínky po nich nechtěnými směry.

Na závěr přidám 5 letý graf indexu S&P 500, který všichni známe, ale nechám každého z Vás si udělat vlastní obrázek toho, kde se nacházíme. 😊 $^GSPC+1.3%

^GSPC

S&P 500

^GSPC
5,127.79 $63.59 +1.26%

Každopádně za sebe, ať se děje cokoliv, berte trh s rezervou a zprávy budou vždy více negativní, protože to je čtenější. A jak říká nejeden legendární investor, když na trzích "teče krev" tak se nejlépe nakupuje. A to já postupným uvolňováním cashe nyní dělám.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

V poslední době to klesá pěkně, ale pořád si nechávám něco stranou a čekám, že přijdou ještě větší slevy.

Určitě, já též. Nikdy nejdu na nulu s případným cashem. Plus si držím vždy na účtě minimálně 2-3 výplaty.

Super, jelikož nejsem plnoletý, tak to na výplaty nepočítám, ale též si držím část příjmů vedle.

Jeroným má složitou roli. Díkybohu furt jedná relativně nezávisle na politice. Ale to “higher for longer” jim popravdě řečeno stejně moc nežeru. Jednak Treasury (MinFin) s paní Jelenovou v čele má úplně jinou vizi než Fed a ví velmi dobře, že higher for longer může USA dostat na hranu defaultu. Je tedy jenom otázka kdy a) něco šeredně rupne nebo b) Jeronýmovi bude z patřičných míst vysvětleno, že už fakt stačilo.

Tak nějak si toto říkám někdy také, že to jejich dlouhé držení sazeb je "odvážné", no spíše přetažené a je dost možné že začne politika tlačit na Powella jakmile začnou cítit že by to mohl být velký průser jak píšeš. Ono, to uvidíme už v půli listopadu kdy budou zase mluvit o tom jejich dluhu. Máš nějaký tip nebo očekávání kdy by mohl být Powell zatlačen tak, aby ubral?

Díky za tento post! 👍🏽 Osobně také nakupuji:)

Taky díky a ano, ale opatrně, zase nedávám tam hned vše, protože si myslím, že nejsem s klesáním u konce.

Ano s tímto naprosto souhlasím. Každý měsíc přikupuji za určitou částku + Další částku odkládám na "Kdyby náhodou" Takže Kdyby náhodou byl velký dip, tak jsem připravený:) 😄 Samozřejmě nikdy nesmíme zapomínat na fundament.

Super shrnutí. Diky

😊🙏

Moc hezky napsané. Zejména s tím posledním odstavcem souhlasím 👍

Děkuji. 🙏