S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Jakým směrem se bude vyvíjet společnost Meta v příštích 5 letetch?

Společnost Meta $FB+0.5% dříve známá jako Facebook je jednou z nejpoužívanějších sociálních sítí. Jde o giganta, kterého využíváme dnes a denně, z pohledu investora je důležitá jedna jediná informace: Dostane se $FB+0.5% opět na lichotivé hodnoty pro investory? Zda na to společnost má předpoklady si rozebereme v dnešním článku.

Někoho to možná překvapí, ale já očekávám růst.

Na společnost máme 2 názory od investorů. Býci vždy ocenili robustní růst svého reklamního podnikání a rozšíření rodiny aplikací (Facebook, Messenger, Instagram a WhatsApp), aby oslovili miliardy uživatelů po celém světě. Medvědi tvrdili, že jeho závislost na cílených reklamách je neudržitelná a že jeho platformy usnadňují šíření nenávistných projevů, dezinformací a falešných zpráv, které poškozují společnost.

V současné době dominují převážně ty medvědí názory, kdy společnost ve čtvrtletí neobstála a mizerné (pokud to není příliš silné slovo) výsledky mohou za propad akcie, který je okolo 40%. Společnost na tuto situaci navázala obviněním Applu $AAPL+6.0%, který změnou v ochraně osobních údajů docílil toho, že už nejsou pod ''drobnohledem'' reklam ze strany $FB+0.5%.

Ovšem to nebyla jediná událost, která tahá $FB+0.5% nad propast. Poprvé v historii ubylo Facebooku počet aktivních uživatelů, což byl šok. Tento sestupný trend údajně přišel dřív než měl. Dále je společnost kritizována, že neumí lépe zacílit reklamu bez této dopomoci a také, že nemá dobrou monetizaci reels (instagram). A nakonec zde máme masivní investování do metaverse, kde vidí $FB+0.5% další příležitost pro růst.

Může metaverse zachránit společnost před pádem?

43% pád dělí společnost od svých ATH, které držela před čtvrtletím.

  • Možná se nám velice brzy začne prokazovat genialita tohoto kroku (investice do metaverse).

Facebook se v loňském roce přejmenoval na Meta, aby zdůraznil své zaměření na "metaverse", který stírá hranice mezi fyzickým a digitálním světem, se svými zařízeními rozšířené reality (AR) a virtuální reality (VR).

  • Nejnovější samostatná náhlavní souprava VR společnosti Meta $FB+0.5%, náhlavní souprava Quest 2, je v současné době nejprodávanějším zařízením svého druhu na světě. 
  • IDC odhaduje, že Meta $FB+0.5% dodala v roce 2021 téměř 9 milionů náhlavních souprav Quest 2, což představovalo 78% celého trhu s náhlavními soupravami AR / VR. 

Meta Horizon Worlds, VR hřiště, které umožňuje uživatelům Questu vzájemně komunikovat, údajně dosáhlo letos v únoru 300 000 aktivních uživatelů měsíčně, což představuje desetinásobný nárůst oproti loňskému prosinci. To také hostí asi 10,000 virtuálních světů. Tato čísla jsou nepatrná ve srovnání s 3,59 miliardami lidí, kteří používají jednu ze čtyř hlavních aplikací každý měsíc, ale představují pevnou oporu na rodícím se trhu metaverse.

Pokud jde o trh AR, Meta uvedla na trh pár inteligentních brýlí s názvem Ray-Ban Stories, které uživatelům umožňují snadno pořizovat fotografie a videa pro své příběhy na Facebooku a Instagramu. Plánuje navázat na toto zařízení třemi stále pokročilejšími zařízeními AR v letech 2024, 2026 a 2028. 

Meta plánuje pokračovat v prodeji levných hardwarových zařízení, aby přivedla více uživatelů na tuto ''vězeňskou'' platformu, a tato strategie by mohla postupně snížit svou závislost na svém hlavním reklamním podnikání.

Co bude s Reels?

Kritika vůči Instagram Reels je oprávněná, špatná monetizace připravuje společnost o velké peníze.

Během konferenčního hovoru v minulém čtvrtletí generální ředitel společnosti Meta $FB+0.5% Mark Zuckerberg zdůraznil Reels, funkci krátkého videa podobnou TikToku, kterou v únoru globálně spustila, jako jednu ze svých "hlavních investičních priorit pro rok 2022".

Zuckerberg uvedl, že Reels je "zdaleka nejrychleji rostoucím formátem obsahu" společnosti a "již největším přispěvatelem k růstu angažovanosti na Instagramu". Poznamenal, že také "roste velmi rychle" na Facebooku.

Zuckerberg věří, že expanze Reels s agresivními investicemi mu pomůže odrazit TikTok v krátkém video prostoru. Krátká videa jsou však také těžší zpeněžit než delší videa a tradiční reklamy, takže Meta $FB+0.5% očekává, že tato expanze omezí její krátkodobý růst.

Meta $FB+0.5% bude také pokračovat v rozšiřování Facebooku a Instagramu jako platforem "sociálního nakupování" s integrovanými funkcemi elektronického obchodování. Tato strategie však čelí dvěma hlavním výzvám: aktualizace iOS společnosti Apple $AAPL+6.0% ztížila obchodníkům cílení na potenciální zákazníky a další platformy sociálních médií, jako je Pinterest $PINS-0.2%, které se zaměřují na stejný trh.

Ale s miliardami uživatelů po celém světě může Meta $FB+0.5% pravděpodobně překonat tyto problémy novými metodami cílení (jako jsou kontextové reklamy a sledování dat první strany) a partnerstvím s velkými obchodníky. Pokud k tomu dojde, Meta $FB+0.5% by mohla v příštích několika letech narušit tradiční tržiště elektronického obchodování.

Co mnoho investorů přehlíží?

Většina investorů se zaměřuje na růst Mety na trzích metaverse, krátkých videí a sociálních nákupů, ale Meta má stále pár es v rukávu. Již nyní vkládá mnoho nadějí do nových způsobů, jak zpeněžit WhatsApp pomocí digitálních platebních funkcí a komunitních funkcí pro skupinové diskuse.

Co je hlavní: Rok 2021 skončila společnost se 48 miliardami dolarů v hotovosti a obchodovatelnými cennými papíry, takže by mohla ještě provádět další akvizice. Chytrým krokem by bylo koupit významného vydavatele videoher, aby rozšířil svou platformu metaverse a dále snížil svou závislost na cílových reklamách.

  • Tento krok si myslím, že dřív nebo později přijde. Jakmile k tomu dojde, napíšu vám: Já vám to říkal! Smysl to totiž dává veliký (akvizice herní/herních společností).

Závěrem:

Meta $FB+0.5% může čelit některým krátkodobým problémům, ale věřím, že její akcie v příštích pěti letech zamíří výše. Pokud souhlasíte, pak jsou její akcie prostě příliš levné na to, abyste je ignorovali právě teď a za tyto ceny. 

  • Kdo semnou nesouhlasí a má rozdílné predikce a názory, tak může mě a všem dalším investorům Mety napsat do komentáře, co bude táhnout společnost dolů.

 

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @pb2205 má karmu 674 a je členem této komunity od 23/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Zameral by som sa skôr na $SNAP-0.3% a prepojenie s metaverse

Společnost jsem teď nesledoval, má nějaké významnější pokroky?

A ještě chci dodat jednu věc. $SNAP-0.3% má cca 11x menší tržní kapitalizaci a tudíž i volných FCF než $FB+0.5%, což pro Metu hraje do karet. Mohou přijít velké akvizice a bez problémů i inovace v metaverse, ale i na svých soc. sítích.

Uvidíme jaké bude mít metaverse využití do budoucna, očekává se mnoho, ale otázkou bude zda to vše vyjde dle představ.

Předpoklady jsou jedna věc, realita druhá. To je správná myšlenka.

Ten prodej a předprodej Quest 2 bude vidět i v další čtvrtletní zprávě, myslím si že tato položka dost přispěje k ziskům.

Uvidíme kolik z toho doputuje Metě, očekáváte, že by to mohlo překonat i úbytek aktivních uživatelů, který Metu zasáhl?