S&P 500 ^GSPC 5,048.42 -0.46%
Meta META $441.38 -10.56%
Tesla TSLA $170.18 +4.97%
Nvidia NVDA $826.32 +3.71%
Microsoft MSFT $399.04 -2.45%
Alphabet GOOG $157.95 -1.96%
Amazon AMZN $173.67 -1.65%
Apple AAPL $169.89 +0.51%

Veškerá pro a proti s investicí do Alibaby, dává mi smysl nákup právě teď?

Společnost Alibaba $BABA+0.6% je nejvíce zmiňovanou společností ve spojitosti s Charliem Mungerem (obchodní partner Warrena Buffetta), který v nedávné době snížil svůj podíl o 50%. Okolo akcií $BABA+0.6% je nyní mnoho spekulací a nejasností, dnes vám poskytnu můj pohled na to, proč věřím v růst společnosti.

Přestože prodal, proč stále drží Munger 50% ve společnosti?

Akcie Alibaba $BABA+0.6% opět klesly pod 100 dolarů po nedávné zprávě, že partner Warrena Buffeta Charlie Munger snížil svůj podíl v čínském gigantu v oblasti elektronického obchodu o 50 %. Po prodeji tvořil podíl v Alibabě $BABA+0.6% přibližně 15 % akciového portfolia společnosti. Pokud použijeme nedávnou cenu akcií ve výši 95 USD, podíl pana Mungera ve společnosti je stále impozantních 28,5 milionu USD. Proč však zdůrazňuji, co jeden investor se svou pozicí v Alibabě $BABA+0.6% dělá? 

Neměli bychom se navíc podívat na základní údaje společnosti, abychom posoudili, zda je podnikání společnosti Alibaba $BABA+0.6% při současném ocenění dobrou koupí? A co pozitivní tón přicházející od čínských regulačních orgánů? Jakmile odhlédneme od šumu, vidíme, že Alibaba $BABA+0.6% pravděpodobně prochází přechodnou fází, po které se akcie pravděpodobně zotaví a s postupem času se posunou výrazně výše.

Mungerův efekt

Čím to je, že Charlie Munger má na Alibabu $BABA+0.6% tak nadměrný vliv? Pan Munger je významný investor a v mnoha ohledech je "poručíkem" Warrena Buffeta. Munger se o Alibabu $BABA+0.6% zajímá již dlouho a tvrdí, že společnost je podhodnocená. Charlie Munger navíc vyjádřil svou důvěru v Čínu a schopnost země vytvořit konstruktivní ekonomické prostředí pro čínské společnosti.

"Čínská vláda umožní podnikům prosperovat," řekl Charlie Munger v březnu 2021. 

Pan Munger věří, že čínské společnosti, které mají vedoucí postavení na trhu, mohou i nadále růst a vzkvétat. Proč tedy snížil svůj podíl v čínském gigantu v oblasti elektronického obchodu? Nevím a odpověď na tuto otázku možná zná jen Charlie Munger. Záleží však na tom? Pan Munger stále drží ve společnosti značný podíl (15 % vlastního kapitálu v portfoliu). Navíc bych pozici Charlieho Mungera v Alibabě $BABA+0.6% příliš nezdůrazňoval. Proč se raději nepodíváme na přední držitele?

Podívejme se na některé přední držitele

Pokud si myslíte, že pozice Charlieho Mungera ve společnosti Alibaba $BABA+0.6% ve výši 28,5 milionu USD je významná, podívejme se na skutečné top držitele akcií společnosti Alibaba.

  • 1. Japonská SoftBank vlastní přibližně 25 % akcií společnosti Alibaba, což z ní činí zdaleka největšího akcionáře Alibaby. Banka investovala do Alibaby v roce 2000 20 milionů dolarů a nyní má podíl v hodnotě desítek miliard dolarů.
  • 2. Jack (Yun) Ma - Zakladatel společnosti Jack Ma sice v posledních letech svůj podíl ve firmě snížil, ale tvůrce Alibaby stále vlastní několik procent své společnosti, což podle dnešní ceny akcií znamená, že jeho podíl činí přibližně 7 miliard dolarů nebo více.
  • 3. Skupina Vanguard Group údajně drží přibližně 2,6 % akcií společnosti a má sedm fondů s pozicemi v Alibabě. Podle této alokace činí podíl společnosti Alibaba přibližně 7 miliard USD.
  • 4. Goldman Sachs (GS) - Dalším předním držitelem akcií Alibaba je Goldman Sachs. Tato renomovaná investiční banka vlastní přibližně 1,5 % akcií v oběhu, což při dnešní pokleslé ceně akcií odpovídá pozici ve výši téměř 4 miliard USD.

Mezi další hlavní držitele patří JPMorgan $JPM+0.2%, Morgan Stanley $MS-1.4%, $HSBC+0.3% a další významné světové bankovní instituce. Nyní se díváme na miliardové podíly, které převyšují investice Charlieho Mungera do společnosti Alibaba. Proto nemusí tolik záležet na tom, co pan Munger se svým podílem v Alibabě udělá. Vidíme, že mnoho institucí vyjadřuje důvěru společnosti Alibaba tím, že do ní investuje miliardy. Chtěl bych zde zdůraznit obrovský podíl "nejchytřejších lidí v místnosti" Goldman Sachs. Podle mého názoru je masivní podíl této investiční banky ve výši 4 miliard dolarů ve společnosti Alibaba mnohem více vypovídající než investice Charlieho Mungera a je asi 150x větší.

S Alibabou získáte růst a hodnotu

Možná to prozatím nejde znát, že by Alibaba byla příslibem růstu a hodnoty, ale...

Tržní kapitalizace společnosti Alibaba $BABA+0.6% se pohybuje kolem 257 miliard USD, což je daleko od maxima téměř 900 miliard USD. Přesto má společnost pozoruhodných 1,28 miliardy aktivních spotřebitelů ročně.

Roční nárůst aktivních spotřebitelů

Denní ''uživatelé'' společnosti Alibaba rostli meziročně o 19 % celosvětově a o 37 % mezinárodně. Tato dynamika ilustruje růst společnosti Alibaba mimo její domácí trh v Číně a naznačuje, že společnost může v budoucích letech pokračovat v expanzi do zahraničí.

Růst maloobchodního prodeje v Číně

V čínském segmentu Commerce Retail společnosti Alibaba vidím silný růst. Společnost má nyní v této oblasti 280 milionů aktivních uživatelů, což vykazuje výrazný nárůst o 39 milionů čistých přírůstků oproti předchozímu čtvrtletí.

Globální expanze

V mezinárodním segmentu maloobchodního prodeje Alibaba commerce vidím pokračující růst na mezinárodní úrovni. Společnost přidala 16 milionů nových uživatelů a nyní má více než 300 milionů uživatelů mimo Čínu. Společnost také rozšiřuje svou globální logistickou, technologickou a cloudovou infrastrukturu.

V loňském roce Alibaba $BABA+0.6% uzavřela tržby ve výši 133 miliard USD a v letošním roce by měla společnost dosáhnout tržeb ve výši přibližně 154 miliard USD. Podle tohoto odhadu činí meziroční tempo růstu tržeb společnosti přibližně 16 %, což je na dominantní a vedoucí společnost na trhu v pozici Alibaby poměrně zdravé.

Odhady příjmů

Navíc bychom měli být i v dalších letech svědky dvojciferného růstu tržeb. Vzhledem k tomu, že Alibaba pokračuje v expanzi svého mezinárodního maloobchodu, cloudového segmentu a dalších činností, měla by společnost i nadále dosahovat zdravých čísel růstu tržeb. Kromě toho, jak se Alibaba dostává z nedávné obtížné přechodné fáze, měla by společnost zlepšit efektivitu, zvýšit ziskovost a zajistit zdravý růst zisku na akcii.

Odhady a predikce

Meziroční pokles odhadů zisku na akcii poukazuje na obtížnou přechodnou fázi. Alibaba $BABA+0.6% si za poslední rok a půl prošla několika problémy, ale zisky se pravděpodobně brzy odrazí ode dna. Společnost se nyní pravděpodobně nachází na nejnižším bodě z hlediska zisků, a to je obvykle nejlepší doba pro investici do akcií.

Forwardové odhady jsou pravděpodobně snížené kvůli problematické fázi, kterou Alibaba $BABA+0.6% právě prochází. Předpokládám, že se můžeme dočkat revizí směrem nahoru a Alibaba $BABA+0.6% může letos vydělat směrem k vyššímu rozpětí odhadů analytiků. Růst na akcii se odhaduje až o 20% vyšší v letošním roce.

Závěr: Značný potenciál růstu

Alibaba $BABA+0.6% je nyní levná. V příštím roce by Alibaba $BABA+0.6% mohla dosáhnout zisku na akcii ve výši přibližně 10,56 USD, čímž by se její forwardový poměr P/E dostal pod 9. Společnost má navíc růstové vyhlídky a v letošním roce by měla zajistit přibližně 16% meziroční růst tržeb.

Předpokládám, že v budoucích letech můžeme být svědky dvojciferného růstu tržeb. I když společnost prochází obtížnou transformací, její zisky by se měly odrazit ode dna a Alibaba $BABA+0.6% by se měla v příštích letech vrátit ke zdravému růstu zisku na akcii. Spíše než na zdůrazňování podílů pana Mungera ve společnosti Alibaba $BABA+0.6% bychom se měli zaměřit na přední držitele společnosti, její základní ukazatele a pozitivní vývoj, který přichází. Jakmile uvidíme stabilizaci a oživení zisků společnosti, měli bychom vidět, jak se násobek P/E společnosti Alibaba rozšíří. 

  • Jednoletá cílová cena Alibaba: 150 USD
  • Rozsah cílové ceny Alibaba za 3 roky: 250-350 USD

Rizika pro společnost Alibaba

Ačkoli jsem vůči společnosti Alibaba býčí, mohou se objevit různé faktory, které mohou mou býčí tezi pro společnost narušit. Například čínská centrální banka by mohla obnovit svůj tvrdý postoj a dále zpřísnit postup vůči společnosti Alibaba $BABA+0.6% a dalším čínským technologickým gigantům. Navíc i přes optimistický tón čínských úřadů by se americké regulační orgány mohly rozhodnout vyřadit společnosti z burzy. Zvýšená konkurence by mohla mít dopad na růst a zisky společnosti Alibaba. Růst společnosti by mohl být horší, než je mé současné očekávání. 

Tato investice je spojena s více riziky, takže akcie jsou nyní velmi levné. Podle mého názoru zůstává Alibaba investicí se zvýšeným rizikem a vysokým výnosem a investoři by měli před otevřením pozice v akciích Alibaba pečlivě prozkoumat rizika.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Já jsem ohledně Číny dost skeptický, ty regulace a covid- pořád vše dokola a akcie na to doplácí.

Tento postoj chápu, každý akcionář, který má nějaké akcie z Číny tak neprožívá nejlepší časy.

Nenapadá mě jediný důvod proč Munger prodal část podílu, když tak opěvoval Čínu a její ekonomiku v čele s Alibabou, nicméně nějaký důvod proč neprodal vše zde musí být🤔

Důvod neudal (prozatím), myslím si, že se nejspíš zvýšila obava z pandemie covidu v Číně, která může dát velkou brzdu společnostem. A nebo další možné regulace, které mohou přijít.

Vůbec to nemusel prodávat Munger, transakce proběhla poté co odstoupil z vedení.

I přes veškerá čísla, statistiky a dalších xxx je ten vývoj Alibaby celkem smutný... Ale cena je nicméně lákavá, otázka je zda se to oplatí.

Cena je lákavá, rizika už si musí každý zvážit sám😁