S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

2 zdravotnické akcie v zajímavém propadu

Václav Svoboda
27. 10. 2023
5 min read

Akciový zdravotní sektor je v poslední době svědkem poklesu. Tento trend klesajících hodnot na burzách v rámci zdravotnického odvětví lze přičíst několika faktorům. Jedním z hlavních důvodů je nárůst tlaku na regulaci a snižování cen léků, což ovlivňuje zisky farmaceutických společností. Navíc se zvyšuje konkurence na trhu, a to jak mezi farmaceutickými firmami, tak i v oblasti zdravotního pojištění. Které akcie ze sektoru stojí za nákup?

Mimo jiné se investoři obávají o ochranu patentu některých významných léků, což může znamenat ztrátu tržního podílu a zisků pro farmaceutické společnosti. Dluhová zátěž některých velkých hráčů v odvětví, jako je financování klinických studií a vývoj nových léků, také tlačí na akcie zdravotnických firem.

Nadcházející změny v regulaci a politice mohou dále ovlivnit zdravotnický sektor a jeho výkonnost na trhu s akciemi. Proto je důležité, aby investoři sledovali aktuální události a udělali si podrobný výzkum před tím, než se rozhodnou, zda budou investovat do akcií v tomto odvětví.

Mnoho akcií ve zdravotnictví také vyplácí dividendy. Dva z nejlepších zdravotnických akcií, které lze právě teď koupit, jsou CVS Health a Bristol Myers Squibb. Tyto akcie nejsou jen levné, ale mohou být silnými pilíři pro stavbu vašeho portfolia na desetiletí. A obě k tomu poskytují i dividendu.

CVS Health $CVS-0.2% 

CVS je špičkovou zdravotnickou společností, která svou přítomnost rozšiřuje prostřednictvím akvizic v průběhu let. V roce 2018 zakoupila společnost Aetna k rozšíření svého působení v oblasti zdravotního pojištění. Letos přidala domácí zdravotnickou společnost Signify Health a provozovatele primární péče Oak Street Health.

Společnost má potenciál stát se jednou z největších zdravotnických společností na světě. Diversifikací svých operací se CVS nachází v skvělé pozici, aby uspokojila rostoucí poptávku, která se pravděpodobně objeví v nadcházejících letech s demografickými změnami a tím, že senioři budou tvořit větší část populace; do roku 2030 bude všech babyboomerů alespoň 65 let.

Další investice a hlubší zapojení do oblasti zdravotnictví by mělo CVS nastavit na mnohem větší růst v dlouhodobém horizontu. Akvizitoři obvykle vidí pokles svých akcií po akvizici, protože investoři se někdy nemohou shodovat ohledně strategie nebo ohodnocení. CVS uzavřela letos dvě akvizice v hodnotě několika miliard dolarů. V době, kdy mnoho společností omezuje výdaje kvůli obavám z recese, společnost naopak investuje ve velkém.

Pro dlouhodobé investory to může být výhodou, protože tyto dohody otevírají více růstových příležitostí. Během prvních šesti měsíců letošního roku dosáhly tržby CVS 174,2 miliardy dolarů a meziročně vzrostly o 11 %. Provozní zisk ve výši 6,7 miliardy dolarů klesl o 19 %. Společnost čelila nárůstu nákladů na zdravotní péči. Už dříve varovala zdravotní pojišťovna UnitedHealth Group investory, že nárůst nákladů je způsoben hromaděnou poptávkou po operacích. Avšak v průběhu času by měly tyto náklady klesnout, jakmile se situace ustálí.

Každopádně by měly akcie CVS v tomto roce výkonnostně obstát lépe - klesly o 26 %. Obchoduje se za pouhý 8mi násobek odhadovaných budoucích zisků a může být výhodnou koupí pro dlouhodobé investory. Navíc poskytuje atraktivní dividendu ve výši 3,4 %.

CVS

CVS

CVS
$67.18 -$0.15 -0.22%

Bristol Myers Squibb $BMY+0.3% 

Další zdravotnickou společností, která v tomto roce má problémy, je Bristol Myers Squibb. S poklesem o 22 % si nevede o mnoho lépe než CVS. Investoři jsou znepokojeni končícími patenty, kterým čelí společnost, protože v průběhu tohoto desetiletí přicházejí o ochranu patentu na některé léky, včetně Eliquis a Opdivo.

K tomu má společnost také téměř 35 miliard dolarů dlouhodobého dluhu v bilanci. Stejně jako CVS, i Bristol Myers se obrací na akvizice, aby se stala větší. Bristol Myers předpokládá, že do roku 2029 přinese nové léky tržby ve výši 25 miliard dolarů. Minulý rok Bristol Myers hlásil zisk ve výši 6,3 miliardy dolarů při tržbách 46,2 miliardy dolarů.

Společnost nedávno oznámila dohodu o akvizici se společností Mirati Therapeutics za 5,8 miliardy dolarů. To opět posílí portfolio Bristol Myers o lék na rakovinu (Krazati), který může v nejvyšším bodě generovat až 1,4 miliardy dolarů dalších tržeb. Bristol Myers.

Bristol Myers se obchoduje za pouhý 7mi násobek odhadovaných budoucích zisků. A na základě konsensu analytiků ohledně cílové ceny nad 68 dolarů má tato akcie potenciál vzrůst alespoň o 22 %. Dlouhodobě mohou zisky pro tuto opomíjenou akcii být dokonce vyšší. Jedná se o další akcii s příjmy, kterou může být výhodné koupit a dlouhodobě držet – dividendový výnos Bristol Myers je relativně vysoký, přesahující 4 %.

BMY
$44.85 $0.15 +0.34%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.