S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

HDP USA rostlo ve třetím čtvrtletí meziročním tempem 4,9 %, což je lepší, než se očekávalo.

Americká ekonomika si v třetím čtvrtletí letos připsala pozoruhodný úspěch, když její růst překonal očekávání mnoha ekonomů a analytiků. Hrubý domácí produkt (HDP), měřítko veškerého zboží a služeb vyrobených v USA, vzrostl rychleji, než se mnozí předpokládali. Jak se zdá, tento vývoj je výsledkem silného spotřebitelského chování, ačkoli ekonomika stále čelí vyšším úrokovým sazbám, inflačním tlakům a dalším výzvám.

Podle zprávy Ministerstva obchodu zveřejněné v čtvrtek, HDP ve třetím čtvrtletí vzrostl sezónně upraveným tempem 4,9 % anualizovaně. Toto číslo je značným zlepšením oproti druhému čtvrtletí, kdy růst dosáhl 2,1 %. Očekávání ekonomů byla mírně překonána, protože průzkum Dow Jones ukazoval na očekávaný růst HDP ve výši 4,7 %.

Silný nárůst byl napomáhán zejména spotřebitelskými výdaji, zásobami, exportem, rezidenčními investicemi a vládními výdaji. Jeffrey Roach, hlavní ekonom LPL Financial, komentuje tento fenomén: "Skutečnou otázkou je, zda tento trend může pokračovat v nadcházejících čtvrtletích, a my si myslíme, že ne."

I když by tato zpráva mohla dát Federálnímu rezervnímu systému určitý impuls k udržení přísné politiky, obchodníci podle údajů skupiny CME na zasedání centrální banky příští týden stále cenili bez šance na zvýšení úrokových sazeb. Ceny futures poukázaly na pouze 27% šanci na zvýšení na prosincovém zasedání po zveřejnění HDP.

Matthew Ryan, šéf tržní strategie společnosti Ebury, zdůrazňuje: "Základem pro Federální rezervní systém je, že žádná recese není v dohledu a politici se mohou spokojit s vědomím, že mohou držet úrokové sazby vyšší déle, aniž by spustily zhroucení americké ekonomiky."

I přes pozitivní vývoj existují však obavy o budoucnosti. Zvýšené ceny plynu a geopolitická napětí mohou představovat výzvy pro ekonomický růst v nadcházejících měsících. Celkově lze říci, že americká ekonomika v třetím čtvrtletí předvedla sílu, ale mnozí očekávají, že se růst v nadcházejících obdobích zpomalí.

Tento týden jsme na trzích i přes dobré výsledky velkých firem viděli pokles díky značným odprodejům. $^GSPC+1.3% $^NDX+2.0% $^DJI+1.2%

A co Vy investiční přátelé, jaký pomalu vyhlížíte další týden? 😊


Nenakoupil jste nekdo akcie rostouci indie?

Bohužel ne. Mám ale ve watchlistu u broke ETF na Indii, bohužel ale jsem si to nechal ujet. Sleduji jej od nějaké ceny cca 40$ ale řekl jsem si, vstoupím do toho až pod. No cena už se níž nedostala a rostlo to, teď se to ale vrací trochu, tak pořád za sebe mám, že jestli se u tohoto ETF dostanu pod 40$, budu uvažovat o nákupu. Ty investuješ do toho trhu?

To jsou dost pozitivní zprávy pro USA, teoreticky by to mohlo mít pozitivní dopad i na trh, ale potom, co teď Google spadlza odleenich 5 dní...těžko říc

To ano, jak jsem psal, situace není růžové, ale ani bych "konec světa" jak píše Fanda neviděl. Ten Google, taky mě to štve, já tam na něm dokonce zkusil i swing tento týden a doslova jsem pohořel. Chyba, ale jinak ono zase asi mělo se to čekat, když to tolik rostlo a to nejde do nekonečna.

Konec světa v nedohlednu:) ale zrovna dneska jsem zahlédla článek, že prý Evropa se žene do recese, ale důvod už tam nepsali :D

Takže 99% odborníkov zase netrafilo koniec sveta .. krízu...a pád doláru škoda o týždeň začínajú Plechac ..Kobersky..Burry apod tie isté bludy zase odznova

Tak tak, ja to pořád stejné dokola jak píšeš, prostě špatné zprávy, titulky se šíří lépe než ty dobré. Já neříkám, že je dobrá situace v ekonomice, to určitě ne, ale když HDP roste, tak to asi hned jen tak ta krize nebude o které se pořád mluví.