S&P 500 ^GSPC 5,311.84 +0.07%
Tesla TSLA $178.65 +2.11%
Microsoft MSFT $431.37 +1.42%
Amazon AMZN $181.82 -0.94%
Meta META $464.91 -0.84%
Apple AAPL $192.16 +0.59%
Alphabet GOOG $179.00 +0.30%
Nvidia NVDA $948.49 +0.07%

Novavax: Investiční příležitost, která se jen tak znovu nenaskytne!

Akcie společnosti Novavax by se mohly obchodovat s tržní kapitalizací v rozmezí 100 miliard dolarů jako BioNTech $BNTX-1.1%  nebo Moderna $MRNA-1.4%. Až na to, že na rozdíl od těchto společností Novavax zatím žádnou vakcínu nedodala 😅. Možná právě díku tomuto potenciálu patří mezi nejsledovanější firmu, která ještě neuvedla na trh vakcínu koronaviru 🤔.

 

 

Šance, že se propadne podobně jako Altimmune $ALT-0.9% poté, co firma přestala vyrábět nosní vakcínu koronaviru, je podle mě opravdu nízká. Naproti tomu společnost Inovio Pharmaceuticals $INO+0.6% je na vzestupu poté, co Brazílie schválila její kandidátní vakcínu. 

 

Schválení akcií $NVAX-2.4% 

Představitel Evropské unie agentuře řekl, že očekává, že Novavax brzy předloží klíčové údaje ke schválení. Předtím, než bude moci získat evropské schválení, musí dokončit předložení údajů Evropské agentuře.

 

Podle úředníka EU by se tak mohlo stát do konce září. Jakmile se tak stane, může společnost Novavax splnit svou dohodu o dodávkách až 200 milionů dávek. Společnost Novavax neposkytla žádné náznaky ohledně časového harmonogramu ani nevysvětlila důvody zpoždění v dodávání údajů.

 

Čím déle trvá dodání výrobku, tím větší podíl na trhu ztrácí ve prospěch jiných dodavatelů vakcín. Úředník EU uvedl, že rozhodnutí o schválení vakcíny je možné ještě letos, "pokud nedojde k dalším zpožděním".

 

Velká ztráta ve 2. čtvrtletí

Ve druhém čtvrtletí vzrostly tržby společnosti Novavax o 738,5 % na 298,02 milionu dolarů a zhruba ztrátu 4,75 dolarů na akcii na základě principů GAAP.

Velká ztráta je nepodstatná, protože trhy oceňují společnost na základě prodeje vakcín. 

 

Společnost prohlásila, že je na dobré cestě dosáhnout do konce třetího čtvrtletí 100 milionů měsíčních dávek. Do konce čtvrtého čtvrtletí pak plánuje, že dodá 150 milionů dávek.

 

"Naše klinické úspěchy ve druhém čtvrtletí potvrzují naši důvěru v odlišný profil účinnosti vakcíny NVX-CoV2373," uvedl prezident a výkonný ředitel společnosti Novavax Stanley C. Erck.

 

Jeho důvěra naznačuje, že společnost nezaznamená žádné zklamání ve výsledcích klinických studií a proto samo vedení již naprosto počítá se schválením úřady. 

 

"Nadále jsme svědky cirkulace nových variant a nerovného přístupu k vakcíně na celém světě," dodal.

 

Přestože Novavax přináší vakcínu na trh ze všech výrobců nejpozději, opakující se poptávka udrží objemy dodávek. Země budou vakcínu potřebovat nejen pro posilovací očkování, ale rizikové varianty by mohly vyžadovat očkování dvakrát ročně.

 

Příležitost

Společnosti Moderna a BioNTech prokázaly silnou počáteční ochranu proti variantě Delta, která však není stoprocentní. Země budou chtít jinou vakcínu nabízející nižší míru hospitalizace před variantou Delta. Společnost Novavax má v tomhle naštěstí podporu Světové zdravotnické organizace.

 

Dne 5. srpna předložila firma regulačním úřadům v Indonésii a na Filipínách požadavek EUA (Emergency Use Authorization). Společnost Novavax uvedla, že jako další podá žádost o nouzové použití WHO. Výrobní kapacity společnosti Novavax jsou připraveny plnit objednávky vakcín, jakmile obdrží souhlas regulačních orgánů.

 

Mezi jejími zákazníky je také Japonsko, které je připraveno dodávky převzít. V únoru společnosti Novavax a Takeda $TAK-0.3% dokončily licenční dohodu. Společnost Takeda bude vyvíjet, vyrábět a komercializovat kandidátní vakcínu NVX-CoV2373 společnosti Novavax.

 

Ocenění

Mnohonásobné výnosy společností Moderna a BioNtech v posledním roce naznačují, že akcie $NVAX-2.4% mají ještě definitivně prostor pro růst. Trhy zaplatí za akcie $NVAX-2.4% bohaté ocenění. Zpožděné schválení Novavax FDA v květnu například poslalo akcie zpátky na 120 dolarů. Během několika týdnů býčí investoři rychle skoupili akcie a dnes se zase pohybujeme okolo 150 dolarů.

 

Na Wall Street nabízejí čtyři analytici jednoletou cílovou cenu pro Novavax. Průměrná cílová cena se podle serveru Tipranks pohybuje kolem 277 dolarů. Cílové rozpětí se pohybuje mezi 235 a 305 dolary.

 

Pro investory je podle mě lepší akumulovat akcie $NVAX-2.4% než spekulovat na akciích Inovio nebo Altimmune. Společnost Novavax ukončila druhé čtvrtletí s 807 miliony dolarů v hotovosti. Její hotovostní pozice vzrostla na 1,1 miliardy dolarů díky platbám z předběžných kupních smluv.

 

Silná rozvaha umožní financovat provozní náklady společnosti. Naopak menší biotechnologické firmy čelí neustálým problémům s cash flow. Potřebují získat hotovost, často z prodeje akcií, aby mohly financovat výzkumné aktivity.

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem si prosím udělejte vlastní analýzu. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Skvělé, posílám dál 👌