S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Jak jednoduše investovat do zlata: využijte této akcie a diverzifikovaného ETF fondu

Nejistá doba vede k tomu, že investoři čím dá tím častěji vyhledávají tzv. bezpečný přístav. Vzhledem k rozsáhlému vojenskému konfliktu na Ukrajině, bobtnající inflaci a rostoucím úrokovým sazbám není v současné době o potíže nouze. Proto v tomto prostředí může dávat smysl začít se orientovat právě na zlato s cílem ochrany majetku. Jak do něj jednoduše investovat si povíme v tomto článku. 

Zlato jako Hedge v nejisté době 

O investice do zlata se zajímám už nějakou dobu a došel jsem k závěrů, že nejjednodušším způsobem, jak do této komodity investovat je skrz akcie těžařů, popřípadě pořízením patřičného ETF fondů. Proto jsem do tohoto článku vybral jednoho konkrétního těžaře, o kterém se domnívám, že patří mezi ty nejlepší ve svém oboru a jeden známý ETF fond zaměřený právě na zlato. 

Zlatý těžař 

Tržní kapitalizace společnosti Newmont Mining Corp. $NEM-1.0% ve výši 66,8 miliardy USD z ní činí přední světovou zlatou společnost. Kromě toho značné zásoby a zdroje zlata a dalších kovů znamenají, že společnost bude generovat zisky po mnoho dalších let. 

Podle prezentací společnosti Newmont má Newmont 96 milionů uncí zlatých rezerv a 112 milionů uncí zlatých zdrojů. Kromě toho má 69 milionů uncí v ostatních rezervách (měď, stříbro a další) a 112 milionů uncí v přírodních zdrojích.

Abychom tato čísla uvedli do kontextu, vedení společnosti očekává, že bude každoročně až do roku 2026 produkovat 6 až 6,8 milnou uncí zlata a 1,3 až 1,6 milionu uncí ostatní produkce, a to nejméně do roku 2026. Na základě současné produkce má společnost Newmont k dispozici 15 let zásob a 18 let zdrojů zlata a podstatně více zásob a zdrojů ostatních nerostných surovin. Společnost mimo jiné už 32 let vyplácí pravidelné dividendy, dividendový výnos je momentálně 2,6 %. 

V případě růstu ceny zlata se hodnota rezerv a zdrojů společnosti Newmont výrazně zvýší - a tím i cena jejích akcií.

Pětiletý graf akcie Newmont Corporation, Zdroj: Google Finance 

Musím ale dodat, že nejsem fanda nakupovaní na ATH, proto bych v rámci případné investice počkal, až akcie alespoň mírně zkoriguje. 

Čistá expozice s ETF

ETF SPDR Gold Shares $GLD+0.1% poskytuje investorům vynikající způsob, jak se vystavit ceně zlata. Fond poskytuje investorům inovativní, relativně nákladově efektivní a bezpečný způsob přístupu na trh se zlatem. SPDR® Gold Shares je největším fyzicky zajištěným fondem obchodovaným na burze zlata (ETF) na světě. 

Je také dobré vědět, že nákladový poměr ETF činí 0,4 %, což je poměrně vysoká hodnota ve srovnání například s jinými fondy.

Slovo na závěr

Ačkoli zlato samo o sobě nemusí být na první pohled pro většinu investorů příliš atraktivní (pro mě dlouho dobu také nebylo), jsou časy, kdy se ho vyplatí mít portfoliu a ten čas dost možná nastal. 

Upozorňuji, že se nejedná o investiční doporučení a před případným otevřením pozice bych doporučoval udělat si vlastní důkladnou analýzu. Možnostem expozice vůči zlatu se zabýval analytik Lee Samaha. 

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @spritely22 má karmu 354 a je členem této komunity od 17/11/2021. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Když zlato tak zásadně fyzicky

Kde ho skladujete? Snad se vám doma jen tak někde neválí :d

Mám tu někoho, kdo investuje do zlata? Popřípadě jakým způsobem...

$NEM-1.0% má dle všeho zásoby ještě na pěknou řadu let, to je dobré vědět

přesně tak, $NEM-1.0% je teď na nějakou dobu co se týče zásob určitě zajištěn, s tím bych si hlavu nedělal

Za mě ETF rozhodně smysl dává, pokud chci investovat do zlata

investovat do zlata, tak ETF je jedna z prvních možností nad kterou budu přemýšlet

ovšem nebráním se ani fyzickému zlato, s tím má pak ale člověk více starostí....