S&P 500 ^GSPC
4,976.14
-0.70%
Nvidia NVDA
$806.40
-4.76%
Meta META
$483.83
-3.58%
Amazon AMZN
$174.80
-2.47%
Apple AAPL
$164.40
-1.58%
Alphabet GOOG
$155.24
-1.41%
Microsoft MSFT
$399.32
-1.22%
Tesla TSLA
$149.02
-0.61%

Naprostý propadák: Proč mě zklamaly výsledky Netflixu?

Kdo by neznal Netflix. Snad nejpoužívanější platforma pro filmy a seriály. Potencionálně nejikoničtější akcie tohoto desetiletí. Společnost, která naprosto změnila filmový průmysl a společenské vnímání videoprodukce. Když jsem ale otevřel první souhrn výsledkovky, zděsil jsem se. Poslední zveřejněná čísla jsou naprosto katastrofální. Co za tím stojí, co se bude dít dál a co to znamená pro investory?

Netflix je stále jasným lídrem trhu s filmovou tvorbou

Netflix $NFLX-8.7% vykázal v prvním čtvrtletí nečekaný pokles čistých předplatitelů, když se společnost vyrovnávala s odchodem z Ruska a stále více nasyceným severoamerickým trhem. Akcie se po zveřejnění zprávy propadly o více než 20 %.

Zde je několik klíčových hodnot:

Tržby: 7,87 miliardy USD oproti očekávaným 7,95 miliardy USD, meziročně 7,16 miliardy USD.

Zisk na akcii: 3,53 USD oproti očekávaným 2,91 USD, meziročně 3,75 USD

Čistí předplatitelé: Předplatitelé: -200 000 oproti očekávaným +2,51 milionu, meziročně +3,98 milionu

Nakoupit loni na podzim se teď nejspíš nejeví jako dobrá volba. Ale co z dlouhodobého hlediska?

Pokles počtu nových uživatelů Netflixu byl pro Wall Street překvapením, analytici očekávali zpomalení, ale stále pozitivní růst předplatného v prvních třech měsících roku 2022. Ve stejném čtvrtletí loňského roku vzrostl počet předplatitelů o téměř 4 miliony. Celkově Netflix ukončil první čtvrtletí s 221,64 milionu globálních předplatitelů.

"Netflix byl tak dlouho jen o předplatitelích," řekl v úterý odpoledne po zveřejnění výsledků Netflixu Santosh Rao, vedoucí výzkumu Manhattan Venture Partners, v rozhovoru pro Yahoo Finance Live. "Celý příběh je nyní třeba hodnotittrochu jinak. Násobky začínají být v tuto chvíli přesvědčivé, ale musíme tam vidět a věřit v to, že strategie růstu je stále nedotčena a že mají způsob, jak se vypořádat s nadcházejícími výzvami."

Pro aktuální čtvrtletí Netflix uvedl, že očekává ještě prudší pokles nových uživatelů. Streamovací společnost uvedla, že ve druhém fiskálním čtvrtletí vidí pokles předplatitelů o 2 miliony, zatímco konsenzuální analytici očekávali přírůstek 2,4 milionu.

"Naše relativně vysoká penetrace domácností - při zahrnutí velkého počtu domácností sdílejících účty - v kombinaci s konkurencí vytváří překážky pro růst tržeb," uvedl Netflix ve svém dopise akcionářům v úterý odpoledne.

"Zatímco pracujeme na opětovném zrychlení růstu našich příjmů - prostřednictvím vylepšení našich služeb a efektivnějšího zpeněžování sdílení účtů více domácnostmi - budeme držet naši provozní marži na úrovni kolem 20 %," dodal Netflix. "Klíčem k našemu úspěchu byla naše schopnost vytvářet úžasnou zábavu z celého světa, prezentovat ji vysoce personalizovaným způsobem a získávat více diváků než naši konkurenti."

Společnost Netflix se po většinu minulého roku potýkala se zpomalujícím se růstem počtu uživatelů, přičemž počet nových uživatelů se po pandemickém nárůstu registrací zpomalil na minimum. Toto zpomalení však ještě více prohloubil odchod Netflixu z Ruska na začátku března, který následoval po invazi této země na Ukrajinu. Společnost Netflix ve svém dopise investorům uvedla, že pozastavení služeb v Rusku připravilo během čtvrtletí o 700 000 čistých placených předplatitelů.

Společnost rovněž uvedla, že zaznamenala pokles počtu předplatitelů v USA a Kanadě, které dohromady ztratily 600 000 čistých platících uživatelů. Začátkem tohoto roku Netflix oznámil další zvýšení cen pro severoamerické diváky, které společnost uvedla jako příčinu úbytku během čtvrtletí, ačkoli dodala, že celkový efekt zvýšení cen byl "výrazně pozitivní pro příjmy".

Celkově ale investoři (podle toho, co vidíme na grafu) svojí důvěrou Netflix opustili. Dlouhodobě stále jde o velice kvalitní společnost s velkým potenciálem, ale na mě osobně tyto negativní zprávy působí poněkud nedobře. Netflix už nějaký pátek na watchlistu mám, ale právě aktuální problémy a celkově i špatný uživatelský zážitek mě od investice čím dál víc odrazují. 

Co vy, jaký je váš názor na tuto společnost? Máte podobný pocit, nebo je podle vás tento propad ideální příležitostí k nákupu?

Disclaimer: Toto není investiční doporučení. Nejsem profesionál, ale pouze amatér sdílející své názory na základě dat z internetu, v tomto případě pak analýzy Emily McCormick

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Autor @trollbringer má karmu 369 a je členem této komunity od 14/01/2022. Pokud sem podle vás tento příspěvek nepatří, kontaktujte moderátory. V opačném případě se neváhejte pustit do diskuze. Jsem bot a toto je automatická zpráva.

Netflixu by mohli pomôcť kontentove balíčky (a nie kvalitatívne z pohľadu audiovizuálneho zážitku, ale obsahového). A to vrátane rozšírenia ponuky na akési lokálne IP TV, kde by vedeli prevziať rolu poskytovateľa štandardného TV rastra. Čiže aplikáciou opačného princípu ako na to idú dnes rozšírené IP TV služby, ktoré pridávajú VoD... Tam je ešte obrovský priestor na trhu...

Ono se hodně mluví i třeba o zvýhodněných předplatných s obsaženou reklamou, kterým se dlouhodobě brání...

Uživatelsky super a nemůžu si stěžovat 👌ale neinvestoval bych do toho :D

Tak mám skoro pocit, že končí éra $NFLX-8.7% a jeho řazení do rozšířeného Faangu 😂

konečně se cena akcií začíná vracet do reality :d

Děs a bída😀

Premarket už -25 % boyys 😂😂😂

nepříjemný 😅😅

Well, actually jsem čekal výrazně lepší čísla...🤷

To oni asi taky :D :D

jooo, dneska bude (je) parádní výplach 😆

Dalo se to čekat. Když byli všichni doma kvůli covidu, tak neměli nic lepšího na práci. Teď se snad svět vrátil do normálu a lidi mají lepší činnosti

Jasně no. Teď bych si tipnul, že se tak situace víceméně stabilizuje na nějaký mírný růst. A pak budou čekat na nějaký zásadní zlom v technologii, obsahu nebo formě zpeněžení, který by udělal výrazný zlom směrem vzhůru

Si myslím já teda... :D

Z pohledu uživatele dejme tomu, z pohledu investora taky nic pro mě. USA i Evropu už mají téměř vyčerpanou, v Asii dominují naproto odlišné společnosti a zbytek světa řeší úplně jiné věci než to, kterou streamovací platformu si bude platit

Good point. Samozřejmě ta nasycenost není ještě zdaleka konečná. Můžou to správným mixem contentu ještě výrazně zvrátit, ale taky tam prostě nevidím ani dlouhodobý potenciál růstu o stovky procent....