S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Dnes mne na sociálních sítím překvapila jedna novinka. Společnost $META+2.3% zavedla měsíční platbu (u nás 299 Kč/měsíc) za jejich sociální sítě bez reklam nebo lze využívat nadále zadarmo, ale člověk musí souhlasit s přizpůsobením reklam, tedy si vezmou od vás poměrně dost informací. Zajímavý krok, jak "obejít" nařízení EU a zároveň dál těžit z reklam víc a víc. Co si o tomto kroku myslíte vy?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Ta myšlenka se mi také moc nelíbí a jak už zde psali ostatní, většina sociálních sítí jsou žrout času a není to k ničemu dobré. Ovšem je to chytrý krok jak to obejít.

Pokud pomocí sociálních sítí člověk nepracuje tak ano

Přesně tak, jsou lidi kteří sociální sítě využívají efektivně a třeba díky nim i vydělává, ovšem v tom měřítku je to malé % lidí.

Nepoužívat. Tečka. Pokud je něco zadarmo, produkt jste vy...

Pravda :)

Pokud to člověk nepoužívá jako prodejní kanál treba

Já instagram po dotazu zase zavřel a vypadá to, že ho nebudu používat 🤷‍♂️

Já jsem ho zatím také zavrela

Osobně se mi nelíbí ta myšlenka. Zaplať a nebudeme o tobě sbírat informace .. bůh ví jestli je to vůbec pravda:) Například u takových společnosti jako je Youtube, tak tam mi opravdu jako jediné předplatné dává smysl a nemám problém s tím ho platit. Ale platit si IG a FB kde doopravdy není žádná přidaná hodnota jak píše níže Viktor? To to doopravdy radši nebudu používat a věřím, že poté budu méně prokrastinovat:)

Navíc stejně data budou sbírat, hen nebudou v rámci toho zobrazovat reklamy

Přesně tak, budou tak i tak, s tím nic neuděláme.

Pro mě je to už moc velký zásah do mých osobních informací :)

Znamená to, že meta sociální sítě nebudete používat? Nebo si to budete platit?

Osobně jsem 90 % sítí již vyřadil, hlavně tyto sítě jsou žrout drahocenného času.

Partner

Tak ty reklamy už tam byli teda alespoň na Instagramu, teď po nějaké době co si na to lidi zvykli, tak hlavy pomazané přešli na další fázi vydělávání peněz 💪😄

Ale byla tam možnost zakázat čerpání infomaci. Kdo to udělal, tak měl random reklamy místo"primo na tělo "

Teď u zadarmo si můžou jakákoliv vaše data a nakládat s nimi jak chtějí, to mi přijde jako velký rozdil

Pamatam si, ako pred desiatkami rokov si kazdy klepal po cele, ked niektori vizionari hvorili o plateni za TV, film on demand a pod. Vedeli ste si predstavit v 90 tych rokoch nieco ako Spotify ? Napadlo vas po ceste do pozicovne VHS, ze o dvadsat rokov budeme platit za filmy online, ktore ani nebudeme mat fyzicky v polickach ? Pozeram sa na to ako na nevyhnutny krok reklamnych spolocnosti , ako $META+2.3% $GOOG+0.3% ci $AMZN+0.8% . Reklama a moznost ovplyvnovat chovanie zakaznikov, je jeden z najvynosnejsich biznisov poslednej dekady. Beriem to ako jednu z moznosti, nie len predchadzat legislative v EU, ale aj ako moznost nateraz maleho, ale v buducnosti mozno,  vyznamneho zdroja penazi. Chces sukromie ? Zaplat, inac vyuzijeme tvoje spravanie na modelovanie AI, ads a podobne.

Pokud o mně opravdu nebudou shromažďovat data, tak v tom predplatnem vůbec nevidím problém. Naopak je super, že ta možnost je :)

Tak to už bude na dôvere a kontrole týchto spoločností zo strany štátnych orgánov

Partner

Asi jsem paranoidní, ale moc jim to nevěřím🤔😅

Jestli si mám na jednu stranu vybrat platbu za FB a na druhé ytb nebo Spotify tak nemusím přemýšlet ani vteřinu. Sociální platformy většinou nepřináší žádnou přidanou hodnotu, jen požírají drahocenný čas. Pokud by byl v provozu ten jejich slavný metavers (stále vůbec netuším jak by měl vypadat;) tak by dávalo smysl jim platit náhradu za ušlý zisk z reklam, ale aktuálně mi ten poplatek přijde těžce mimo, protože se stále zbavujeme svého soukromí pro reklamní účely (ostatních uživatelů).

Dříve mi to ještě dávalo smysl. Přišlo mi, že to více slouží jako komunikační kanál (messenger), ale na to už je lepší whatsup nebo telegram. U whatsupu je taky těžko říct, jaká data si bere.

Jsem zvědavý na příští výsledky a jak se to projeví do hospodaření. Ta cena je tedy za mě dost mimo (jestli počítám správně tak hrubý příjem na uživatele je cca 75czk/měsíčně), navíc když je velmi obtížné zjistit, že i po zaplacení poplatků nejste zdroj dat pro jejich algoritmus.

Podle mne už jen pro zobrazení cílevědomě obsahu (I když nereklamniho) uzivatel stejně zdrojem dát pro algoritmus nevyhnutelné bude.V rámci toho předplatného vyloženě psaly:   Vaše informace pak nevyužijeme v rámci reklam.

Takže v rámci jiného stejně využijí.

Na výsledky jsem také zvědavá:)

Myšleno cíleného obsahu (I když možná cílevědomý je taky :D )