S&P 500 ^GSPC 5,064.2 +0.91%
Nvidia NVDA $858.11 +3.34%
Amazon AMZN $184.72 +3.20%
Apple AAPL $173.03 +2.20%
Alphabet GOOG $168.46 +1.75%
Microsoft MSFT $397.84 +0.73%
Meta META $441.68 +0.57%
Tesla TSLA $180.02 +0.02%

2 akcie z Dow Jones indexu, které letos hodně vyklesaly

Václav Svoboda
8. 11. 2023
5 min read

Index Dow Jones patří mezi nejznámější ukazatele vývoje na americkém akciovém trhu. Skládá se z 30 největších a nejvíce obchodovaných amerických společností. Pojďme se podívat na dvě z nich, které letos zaznamenaly velký pád směrem dolů. Jaký to má důvod? A je vhodné do nich investovat za těchto podmínek? Vše podstatné se dozvíte v následujícím článku.

Zdroj: https://borneobulletin.com.bn/chevron-agrees-to-sell-myanmar-assets-and-exit-country/

Letos se indexu Dow Jones moc nedařilo. Na rozdíl od S&P 500 je letos v plusu pouze něco přes 2%. S&P 500 je letos nahoře o 14%. Je důležité si uvědomit, že investovaní do indexu je dlouhodobá investiční strategie. 

Je založena na předpokladu, že akcie s vysokými dividendovými výnosy se nakonec zotaví z krátkodobých poklesů. Tato strategie má dlouhou historii úspěchu a je schopna generovat významné výnosy.

Také je potřeba zvážit aktuální ekonomickou situaci. Pokud se očekává, že hospodářský růst bude pomalý nebo v recesi, pak je pravděpodobné, že dividendové výnosy budou také nižší.

V současné době je ekonomická situace nejistá. Je možné, že hospodářský růst bude pomalejší než se očekávalo. Pokud tomu tak bude, pak mohou být dividendové výnosy nižší.

3M $MMM-1.7% - Nadnárodní konglomerát v problémech

Americký nadnárodní konglomerát 3M, který je známý svými produkty pro průmysl, zdravotnictví a spotřebitele, zažívá v roce 2023 turbulentní časy. Akcie společnosti od začátku roku klesly o 23,8 %, což je oproti indexu S&P 500 opravdu hodně.

Specialista na průmyslové materiály, čelí v posledních letech právním problémům a inflaci, kterou způsobují ekonomické tlaky. Nedávno společnost uzavřela dohodu o vyrovnání ve výši 6 miliard USD ohledně vhodnosti svých materiálů pro vojenské špunty do uší. Tato dohoda by však mohla být pouze začátkem dalších právních vyrovnání týkajících se znečištění chemikáliemi v odpadních vodách 3M.

S poklesem tržeb a volných peněžních toků v posledních dvou letech se zdá, že 3M není příliš dobře vybavena pro zvládání rostoucího počtu nákladných právních případů. I když dohoda ohledně špuntů do uší nezahrnuje přiznání viny, investoři se správně ptají, zda by ve firmě 3M nemohlo být více skrytých problémů. Tato situace hází neblahé světlo na vedení společnosti 3M.

Společnost se snaží posílit svou finanční stabilitu odštěpením svého zdravotnického podniku, i když tento segment byl jedním z nejúspěšnějších v celé firmě. Odstavit hvězdného hráče na lavičku náhradníků v době slabých finančních výsledků a rozsáhlých právních výzev se zdá být sporným tahem.

Zda se akcie 3M zotaví, je otázkou, která na tuto chvíli nemá odpověď. Společnost čelí řadě výzev, které ji mohou vést k dalšímu poklesu cen. Pokud však společnost podnikne kroky k řešení těchto výzev, mohla by se její akcie v budoucnu zotavit.

MMM

3M

MMM
$96.81 -$1.63 -1.66%

Chevron $CVX+0.7% - Energetický gigant v pasti 

Energetický gigant Chevron také zažívá v roce 2023 velmi těžké časy. Akcie společnosti od začátku roku klesly o 14,5 %, což je velmi výrazný pokles. Existuje několik faktorů, které přispívají k poklesu akcií Chevronu.

Energetický gigant Chevron se potýká s výzvami v kontextu významných změn v energetickém sektoru. Tradiční fosilní paliva postupně ztrácejí svou dominanci a ustupují ekologičtějším alternativám, jako je solární energie, vodík z uhlíkových systémů a větrné turbíny. Mnozí tvrdí, že tento vývoj na trhu iniciovala společnost Tesla $TSLA+0.0% několik let zpět, když představila elektrické vozy a propojila je s významným důrazem na solární energii. Dnes je patrné, že automobilový průmysl jako celek se odklání od vozidel poháněných fosilními palivy, což přináší výzvy pro dlouholetého hráče na trhu s ropou, jako je Chevron.

Společnost Chevron má však solidní základy, s dostatečnými hotovostními ekvivalenty ve výši 5,8 miliardy USD a celkovými aktivy dosahujícími 264 miliard USD. Její ropné pole mají stále významnou hodnotu, i když se rychle snižuje. Nyní by mohl být ideální čas pro přechod k ekologičtější strategii v energetickém sektoru. I když Chevron provozuje několik solárních a vodíkových zařízení, tyto aktivity nebyly zahrnuty v nedávno uveřejněných finančních výsledcích za třetí čtvrtletí.

Namísto toho se společnost Chevron rozhodla emitovat nové akcie v hodnotě 53 miliard USD, aby získala menšího hráče na trhu s ropou, firmu Hess $HES+1.1%. To naznačuje, že ropný gigant se zdá být nyní na cestě zdvojnásobení svých kroků, což může vyvolávat otázky ohledně jeho strategického směřování. Markantní pokles ceny akcií Chevron v roce 2023 může být reakcí na aktuální tržní trendy, a proto investujte s opatrností.

CVX

Chevron

CVX
$160.73 $1.10 +0.69%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.