S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Pokračování konference 100. výročí divize výzkumu statistiky ve Washingtonu DC - projev Jerome Powell

Ve středu a čtvrtek, 8-9.11.23 při této události měl připravené vystoupení jeden z nejsledovanějších mužů ekonomiky USA. K středečnímu dni už jsem souhrn přidával a trhy zůstali celkem klidné. Dnes přidám souhrn jeho projevů, přímé řeči, které včera ke konci obchodního dne poslaly trhy mírně dolů.

Jerome Powell ve čtvrtek řekl, že „federální výbor pro volný trh se zavázal dosáhnout takového postoje měnové politiky, který bude dostatečně restriktivní, aby v průběhu času snížil inflaci na 2 procenta; nejsme si jisti, že jsme dosáhli takového postoje,“ řekl ve svém připraveném projevu.

Projev přichází s inflací, která je stále výrazně nad dlouhodobým cílem Fedu, ale také výrazně pod nejvyšší úrovní v první polovině roku 2022. V sérii 11 zvýšení sazeb, která představovala nejagresivnější zpřísnění politiky od počátku 80. let

Powell řekl, že inflace je „výrazně nad“, kde by ji Fed rád viděl, zatímco politiku označil za „výrazně restriktivní“.  Dále, “moji kolegové a já jsme potěšeni tímto pokrokem, ale očekáváme, že proces snižování inflace udržitelným způsobem na 2 procenta má před sebou ještě dlouhou cestu,” řekl. “Budeme v tom pokračovat, dokud neuspějeme,” dodal později s tím, že Fed se soustředí na to, zda je třeba, aby sazby stoupaly a jak dlouho musí zůstat zvýšené.

“Pokud bude vhodné politiku dále zpřísnit, nebudeme váhat tak učinit,” řekl. “Budeme však i nadále postupovat opatrně, což nám umožní řešit jak riziko, že budeme oklamáni několika dobrými měsíci dat, tak riziko nadměrného utažení.”

Ceny futures podle CME Group naznačují méně než 10% pravděpodobnost, že FOMC schválí konečné zvýšení sazeb na svém zasedání ve dnech 12. až 13. prosince. Obchodníci očekávají, že Fed začne omezovat příští rok, pravděpodobně kolem června.

Powell zaznamenal pokrok, kterého ekonomika dosáhla. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí zrychlil „docela silným“ anualizovaným tempem 4,9 %, ačkoli Powell řekl, že se očekává, že růst bude „v nadcházejících čtvrtletích umírněný“. V roce 2023 popsal ekonomiku jako „prostě pozoruhodnou“ tváří v tvář širokému konsenzu, že recese je nevyhnutelná.

Nezaměstnanost zůstává nízká, i když míra nezaměstnanosti letos vzrostla o půl procentního bodu, což je pohyb běžně spojený s recesí. Powell však poznamenal, že Fed je „pozorný“, že silnější než očekávaný růst by mohl podkopat boj proti inflaci a „zaručit reakci měnové politiky“.

No, uvidíme co bude dál, je obtížné něco předpovídat, hlavně kdy, rozhodně ale rizika stále jsou a dle historie recese možná. Pomalu se blížíme ke konci roku, přidám grafy SP500 $^GSPC+1.3% a Nasdaq100 $^NDX+2.0% kde vidíme že letošní rok byl dle indexů zatím v plusu, ovšem nezapomínejme jakou sílu v indexech mají top 7 technologických společností, které kdyby nebyli, zbytek indexu se pohybuje mírně v záporných číslech. Hezký pátek a užijte si víkend. 😊🍀

^GSPC

S&P 500

^GSPC
5,127.79 $63.59 +1.26%
^NDX
17,890.8 $349.25 +1.99%

Tak se nechme překvapit, jaký budou poslední 2 měsíce. 😄 také hezký víkend.

Uvidíme no, já si zatím pořád říkám že by to mohlo jít trochu dolů, ale do strany asi taky nebude problém. 😊

Mám na to podobný názor, rád bych přikoupil pár hezkých pozic, takže pokud bude pokles tak budu jedině rád.

Tak ti nevím jestli ta Santa Claus rally bude 😃

Uvidíme no, jako já bych raději na vánoce nakupoval si nějaké dárečky v podobě hezkých pozic otevíraných, ale zatím za tyhle ceny se mi nechce. To je těžké, člověk chce vydělat ale na druhou stranu investovat za "levno". 😂