S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Dvě zajímavé investiční příležitosti z Latinské Ameriky

Václav Svoboda
16. 11. 2023
7 min read

Latinská Amerika je regionem s velkým potenciálem pro růst. Země regionu mají mladou populaci a rostoucí ekonomiku. To vytváří příležitosti pro společnosti působící v různých odvětvích. Pojďme se podívat na dvě zajímavé investiční příležitosti z tohoto pro nás exotického regionu.

https://www.glassdoor.co.in/Photos/ypf-Office-Photos-IMG6236520.htm

Nu Holdings: Brazilská digitální banka s potenciálem k růstu

Společnost Nu Holdings $NU-0.3%  byla založena v roce 2013 Carlosem Nuňezem, bývalým generálním ředitelem společnosti iFood. Nuňez se rozhodl založit digitální banku, která by byla dostupná a cenově dostupná pro širokou veřejnost.

Společnost Nu Holdings zahájila svou činnost v roce 2014 a rychle rostla. V roce 2017 společnost dosáhla 1 milionu uživatelů a v roce 2023 již měla 54 milionů uživatelů.

Produkty a služby

Společnost Nu Holdings nabízí širokou škálu finančních produktů a služeb. Mimo klasického běžného účtu nabízí ještě kreditní karty, úvěry a investice.

Je také známá svými inovativními produkty a službami. Například společnost Nubank jako první v Brazílii nabídla běžný účet bez poplatků a kreditní kartu s nulovým úrokem. Nově také investuje do technologií, které usnadňují a zpřístupňují finanční služby široké veřejnosti.

Finanční výsledky

Společnost Nu Holdings Ltd. ohlásila silné výsledky za třetí čtvrtletí 2023 s růstem zisku na 303 miliony dolarů a získáním 5,4 milionu nových zákazníků, čímž dosáhla celkového počtu 89,1 milionu. Stala se jednou z hlavních finančních platforem v Latinské Americe a v Brazílii se posunula na čtvrté místo podle počtu zákazníků. Tržby vzrostly o 53 % na 2,1 miliardy dolarů a klíčové ukazatele jako depozita a portfolio pohledávek stouply o 26 % a 48 %. Zaznamenány byly také historicky vysoké hodnoty ukazatelů jako Net Interest Margin (NIM) a Risk-adjusted NIM, což svědčí o úspěšné cenové politice společnosti.

Kroky k dosažení cílů

Firma podniká důležité kroky k dosažení svého cíle stát se lídrem v oblasti digitálního bankovnictví v Latinské Americe. Především jde o:

Rozšíření své zákaznické základny v Brazílii a dalších zemích Latinské Ameriky. Společnost používá řadu strategií, včetně marketingových kampaní, partnerství s místními společnostmi a poskytování inovativních produktů a služeb.

Rozšíření svého produktového portfolia, aby mohla nabídnout zákazníkům komplexní finanční služby. Společnost plánuje přidat do svého portfolia nové produkty, jako jsou pojištění, spoření a investice.

Investice do technologií, které usnadňují a zpřístupňují finanční služby široké veřejnosti. Společnost používá k tomu umělou inteligenci, strojové učení a další pokročilé technologie.

Výhled do budoucna

Společnost Nu Holdings má potenciál být lídrem v oblasti digitálního bankovnictví v Latinské Americe. Společnost má silnou značku, inovativní produkty a služby a silnou zákaznickou základnu.

Rizika

Je to stále mladá a rychle rostoucí společnost. Společnost je náchylnější k výkyvům cen než starší a stabilnější společnosti. Společnost také čelí konkurenci od jiných digitálních bank a tradičních bank.

Latinská Amerika je regionem s určitou geopolitickou nestabilitou. To může představovat riziko pro společnosti působící v regionu.

Závěr

Společnost má silné finanční výsledky, inovativní produkty a služby a silnou zákaznickou základnu. To vše hraje do karet investorům, které by mohl zajímat velký růst za přijatelnou cenu.

NU
$11.76 -$0.03 -0.25%

YPF Sociedad Anónima: Velký těžař z Argentiny 

Společnost $YPF-6.6% byla založena v roce 1922 argentinskou vládou. Společnost se rychle stala jednou z největších ropných společností v Latinské Americe a měla významný podíl na rozvoji Argentiny.

V roce 1999 byla společnost YPF privatizována a prodána argentinskému podnikateli Eduardou Eurnekiánovi. V roce 2012 byla společnost YPF opět znárodněna argentinskou vládou. který vlastnila španělská společnost Repsol. Po znárodnění získala argentinská vláda 51 % akcií YPF a zbývajících 49 % akcií bylo rozděleno mezi vlády jednotlivých argentinských provincií.

Argentinská vláda má tedy rozhodující vliv na řízení společnosti YPF. Vláda jmenuje předsedu představenstva společnosti a má právo veta při rozhodování o důležitých otázkách.

Znárodnění YPF bylo kontroverzním krokem, který vyvolal kritiku ze strany Španělska, Evropské unie a dalších zemí.

Produkty a služby

Firma se zaměřuje na těžbu, zpracování a prodej ropy a zemního plynu. Společnost také nabízí řadu dalších produktů a služeb. Mimo benzínu, nafty a plynu ještě i oleje, maziva, chladiva a petrochemické produkty.

Finanční výsledky

Jedná se o silnou a stabilní společnost s dobrými finančními výsledky. Společnost má silnou pozici na trhu v Argentině a dalších zemích Latinské Ameriky.

V roce 2023 dosáhla tržeb ve výši 47,2 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 32 %. Čistý zisk společnosti se v roce 2023 zvýšil o 115 % na 11,6 miliardy dolarů.

Průměrná cena ropy Brent v roce 2023 byla 110 USD za barel, což je o 5 % více než v roce 2022. To mělo pozitivní dopad na tržby a zisky společnosti YPF.

Dále zvýšila produkci ropy a zemního plynu o 5 % na 631 milionů barelů ekvivalentu ropy (BOE). To bylo dosaženo díky úspěšnému dokončení nových projektů, jako je projekt Vaca Muerta v Argentině.

Pak také snižuje své provozní náklady o 5 % na 10,1 miliardy USD. To bylo dosaženo díky úsporám v oblasti logistiky a dalších nákladových položkách.

Výhled do budoucna

$YPF-6.6%očekává, že bude pokračovat v růstu tržeb a zisku díky rostoucí poptávce po ropě a zemním plynu v Latinské Americe.

Investice do nových projektů těžby a zpracování ropy a zemního plynu v Argentině a dalších zemích Latinské Ameriky. Cílem těchto investic je zvýšit produkci ropy a zemního plynu společnosti a posílit její pozici na trhu.

Akcie YPF mohou být zajímavou investicí pro investory, kteří hledají společnost s potenciálem k vysokému zhodnocení. Společnost má silné finanční výsledky, působí v rychle rostoucím odvětví a má dobrý výhled do budoucna.

Rizika

S akciemi YPF jsou spojena určitá rizika, která je třeba zvážit před jejich nákupem. Jedno z větších rizik je, že Argentina je regionem s určitou geopolitickou nestabilitou. To může představovat riziko pro společnosti působící v regionu.

Dalším rizikem je cena ropy, která je volatilní a může mít významný dopad na výsledky společnosti $YPF-6.6%.

Závěr

Společnost má dlouhodobou výraznou pozici na trhu, dobrý výhled do budoucna a investuje do nových projektů a technologií. Mezi negativa patří, že je vlastněna a tak trochu i ovládána argentinskou vládou a její kroky mohou být těžko odhadovatelné.

YPF
$22.78 -$1.60 -6.56%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.