S&P 500 ^GSPC 5,130.86 +1.32%
Apple AAPL $184.88 +6.85%
Nvidia NVDA $888.62 +3.55%
Meta META $451.80 +2.29%
Microsoft MSFT $406.43 +2.16%
Amazon AMZN $186.15 +0.77%
Tesla TSLA $181.35 +0.74%
Alphabet GOOG $168.56 +0.06%

Ste investor zameraný na dividendy? Tak túto spoločnosť musíte vlastniť

Táto spoločnosť vlastní aktíva infraštruktúry ropy a zemného plynu, ktoré generujú spoľahlivé peňažné toky. Spoločnosť taktiež pracuje na vybudovaní podnikania v oblasti čistej energie. Taktiež zvýšili svoju dividendu už viac ako 25 po sebe nasledujúcich rokov.

Dividendoví investori pozor, toto by ste mali vidieť.

Uhlíkové palivá sa nahrádzajú, ale nejde to rýchlo. To je dôvod, prečo budete chcieť vlastniť vysoko výnosný Enbridge $ENB+0.1%. Energetický sektor je v stave zmeny, pretože svet pracuje na prechode od uhlíkových palív k čistejším alternatívam. Zatiaľ čo niektorí by chceli vidieť, že sa to stane rýchlo, takto sa veľké energetické prechody historicky neodohrávali.

V tomto pomaly sa rozvíjajúcom odvetví vyniká Enbridge svojim výnosom, konzistentnosťou dividend a plánmi obchodnej transformácie – to všetko sú dôvody, prečo je to nevyhnutná energetická akcia pre dividendových investorov.

Portfólio

Hlavnou činnosťou Enbridge je preprava ropy a zemného plynu. To sa výrazne líši od ťažby týchto palív, ktorá vystavuje spoločnosť a jej investorov často nestálym cenám komodít. Enbridge v podstate dostáva zaplatené poplatky za používanie svojich potrubí a inej energetickej infraštruktúry. Ako taký je to celkom konzistentný generátor peňažných tokov, ktorý pomáha vysvetliť 27 rokov zvyšovania dividend, čo z neho robí dividendového aristokrata.

Najväčším prispievateľom k obchodu sú ropovody spoločnosti, ktoré tvoria zhruba 58 % zisku pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA). Tieto potrubia pokrývajú Severnú Ameriku a spájajú najmä kanadské ropné piesky so zvyškom regiónu. Enbridge však očakáva, že toto podnikanie bude v budúcnosti menej dôležité, keďže bude investovať do iných oblastí.

Očakáva sa, že prevádzka spoločnosti so zemným plynom bude naďalej rásť. Sú tu dve časti. Prvou je plynovodná sieť, ktorá predstavuje 26 % EBITDA, a druhou je prevádzka plynárenskej spoločnosti, ktorá tvorí 12 %. Predpokladá sa, že zemný plyn bude prechodným palivom.

Tieto tri podniky spolu tvoria 96 % EBITDA Enbridge a pevne ho spájajú s dopytom po rope a zemnom plyne. Zatiaľ čo investori, ktorí si uvedomujú ESG, to môžu považovať za problematické, pravdou je, že tieto palivá pravdepodobne zostanú dôležité počas nasledujúcich rokov, pravdepodobne aj desaťročí. To Enbridge poskytne hotovosť, ktorú potrebuje na vyplácanie dividend a rast zvyšku svojho podnikania.

Menia sa s dobou

Za normálnych okolností by po prediskutovaní 96 % podnikania spoločnosti príbeh skončil. To však neplatí v tomto prípade, pretože zvyšné 4 % EBITDA Enbridge pochádzajú z investícií do čistej energie. Ide o obchodný segment, od ktorého sa očakáva, že bude v budúcnosti naďalej rásť, pričom manažment vyčlení približne tretinu svojho rozpočtu na kapitálové investície na veci ako veterná a solárna energia v priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov.

V súčasnosti je v Európe vo vývoji niekoľko veľkých projektov veternej energie na mori, ktoré tvoria väčšinu tejto investície. Sú tu však aj menšie snahy, ktoré budú tiež dôležité, vrátane toho, že Enbridge poháňa svoje vlastné prevádzky solárnou energiou a skorými investíciami do vodíka a ďalších stále sa rozvíjajúcich technológií čistej energie. Je zrejmé, že nejde o malý vedľajší podnik, ktorý má malý význam pre celú spoločnosť vzhľadom na množstvo alokovaného kapitálu. Manažment chce tento segment integrovať do základnej časti obchodného modelu.

So silným 5,9% dividendovým výnosom podporeným viac ako 25 rokmi každoročného zvyšovania Enbridge dokázal, že sa môže zmeniť so svetom. A aj keď sa práve teraz pozerá za krivku, vzhľadom na malú veľkosť svojho podnikania v oblasti čistej energie, pracuje na neustálych zmenách rozširovaním svojich operácií s obnoviteľnou energiou pomocou spoľahlivých peňažných tokov z jej aktív v oblasti ropnej a plynárenskej infraštruktúry.

Ja osobne som dosť bullish voči energetickým spoločnostiam a samotnej energii, ako takej. Pretože o energetickej závislosti sa asi nemusíme baviť. Je dosť dobré, že sú takýto flexibilní a že sa transformujú aj na čistú energiu a k tomu takmer 6% dividenda? Mne to príde ako win-win spoločnosť. Samozrejme vaše investičné rozhodnutie musí prejsť rozsiahlejšou analýzou a toto nie je invesičná rada. Pri písaní tohto článku som čerpal informácie z Fool.com

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Takmer 6% dividenda pekny nadpriemer

Aj odvetvie veľmi dobre 🔥

Jasne energetika je hot topic a aj bude