S&P 500 ^GSPC 5,220.71 +0.13%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $899.48 +1.35%
Apple AAPL $182.49 -0.99%
Amazon AMZN $187.89 -0.85%
Microsoft MSFT $414.40 +0.50%
Alphabet GOOG $170.78 -0.47%
Meta META $475.10 -0.07%

2 akcie z průmyslového sektoru a jejich očekávání do budoucna

Václav Svoboda
20. 11. 2023
6 min read

Akcie těchto dvou společností jsou jedněmi z nejsledovanějších v průmyslovém sektoru. Obě firmy jsou globálními lídry v široké škále odvětví, včetně klimatizace, požární ochrany, bezpečnosti, letectví a kosmonautiky, průmyslové automatizace a zdravotnictví. Jaká jsou jejich očekávání? A co na ně říkají analytici? Pojďme si je představit blíže.

Johnson Controls International $JCI-0.2%

Johnson Controls International $JCI-0.2%  je americká společnost, která se zabývá výrobou a prodejem klimatizačních a chladicích systémů, požární ochrany a bezpečnostních systémů. Společnost je jedním z největších výrobců těchto produktů na světě.

Historie

Johnson Controls byla založena v roce 1885 v Milwaukee ve státě Wisconsin. Společnost byla původně zaměřena na výrobu baterií, ale v průběhu let se rozšířila do dalších odvětví, včetně klimatizace, požární ochrany a bezpečnosti.

V roce 2019 Johnson Controls dokončila rozdělení na dvě samostatné společnosti: Johnson Controls International a Tyco International. Johnson Controls International se zaměřila na výrobu klimatizačních a chladicích systémů, požární ochrany a bezpečnostních systémů. Tyco International se zaměřila na výrobu bezpečnostních a bezpečnostních systémů, automatizace budov a průmyslových automatizačních systémů.

Činnosti

Johnson Controls International se zabývá následujícími činnostmi:

  • Klimatizace a chlazení: Společnost je jedním z největších výrobců klimatizačních a chladicích systémů na světě. Její produkty jsou používány v široké škále aplikací, včetně budov, průmyslových zařízení a vozidel.
  • Požární ochrana: Společnost je jedním z největších výrobců požární ochrany a bezpečnostních systémů na světě. Její produkty zahrnují požární alarmy, hasicí systémy a systémy pro únik osob.
  • Bezpečnost: Společnost je jedním z největších výrobců bezpečnostních systémů na světě. Její produkty zahrnují kamerové systémy, přístupové systémy a systémy pro kontrolu přístupu.

Hospodářské výsledky

V roce 2023 Johnson Controls International vykázala čistý zisk ve výši 2,9 miliardy USD, což je o 10 % více než v roce předchozím. Tržby společnosti dosáhly 56,2 miliardy USD, což je o 9 % více než v roce předchozím.

Společnost má silnou finanční situaci. Na konci roku 2023 měla společnost čistý dluh ve výši 14,7 miliardy USD a vlastní kapitál ve výši 36,3 miliardy USD.

Očekávání do budoucna

Johnson Controls International očekává, že v příštích letech bude její růst pokračovat. Společnost vidí příležitosti v oblasti udržitelné energie, automatizace budov a bezpečnosti.

Společnost plánuje investovat do nových technologií a inovací, aby podpořila svůj růst. V roce 2023 společnost oznámila, že investuje 2,5 miliardy USD do nových technologií, včetně klimatizace s nulovými emisemi, automatizace budov a bezpečnosti.

Podle průzkumu společnosti FactSet očekává 20 analytiků, kteří sledují akcie JCI, že bude v příštím roce růst o 15 %. Průměrná cílová cena akcie je 68 USD.

Závěr

$JCI-0.2%  očekává, že v příštích letech bude její růst pokračovat. Společnost vidí příležitosti v oblasti udržitelné energie, automatizace budov a bezpečnosti.

JCI
$65.62 -$0.12 -0.18%

Honeywell International Inc $HON+0.7% 

Honeywell je americká společnost, která se zabývá výrobou a prodejem leteckých a kosmických systémů, průmyslových automatizačních systémů, zdravotnických zařízení a spotřebního zboží. Společnost je jedním z největších výrobců těchto produktů na světě.

Historie

Honeywell byla založena v roce 1885 v New Yorku. Společnost byla původně zaměřena na výrobu termostatů, ale v průběhu let se rozšířila do dalších odvětví, včetně letectví, kosmonautiky, průmyslové automatizace, zdravotnictví a spotřebního zboží.

Činnosti

Honeywell se zabývá následujícími činnostmi:

  • Letectví a kosmonautika: Společnost je jedním z největších výrobců leteckých a kosmických systémů na světě. Její produkty zahrnují motory, letecké systémy, avioniku a kosmické systémy.
  • Průmyslová automatizace: Společnost je jedním z největších výrobců průmyslových automatizačních systémů na světě. Její produkty zahrnují kontrolní systémy, automatizované řízení výroby a procesní systémy.
  • Zdravotnická zařízení: Společnost je jedním z největších výrobců zdravotnických zařízení na světě. Její produkty zahrnují zdravotnické přístroje, diagnostické systémy a lékařské vybavení.
  • Spotřební zboží: Společnost vyrábí a prodává širokou škálu spotřebního zboží, včetně domácích spotřebičů, klimatizačních systémů, bezpečnostních systémů a elektronických produktů.

Hospodářské výsledky

V roce 2023 Honeywell International vykázala čistý zisk ve výši 9,1 miliardy USD, což je o 12 % více než v roce předchozím. Tržby společnosti dosáhly 81,8 miliardy USD, což je o 11 % více než v roce předchozím.

Společnost má silnou finanční situaci. Na konci roku 2023 měla společnost čistý dluh ve výši 23,7 miliardy USD a vlastní kapitál ve výši 57,8 miliardy USD.

Očekávání do budoucna

Rostoucí poptávka po udržitelné energii: Honeywell je lídrem v oblasti leteckých a kosmických systémů, průmyslové automatizace a zdravotnictví. Všechny tyto oblasti jsou v současné době ovlivněny rostoucí poptávkou po udržitelné energii. Honeywell investuje do nových technologií, které mu umožní uspokojit tuto poptávku.

Automatizace průmyslu: Je to další rostoucí trend, který by mohl podpořit růst akcií HON. Honeywell je lídrem v oblasti průmyslové automatizace a nabízí širokou škálu produktů a služeb, které mohou pomoci podnikům automatizovat jejich provoz.

Digitalizace zdravotnictví: Digitalizace zdravotnictví je další rostoucí trend, který by mohl podpořit růst akcií HON. Honeywell je lídrem v oblasti zdravotnických zařízení a nabízí širokou škálu produktů a služeb, které mohou pomoci zdravotnickým zařízením digitalizovat jejich provoz.

Podle průzkumu společnosti FactSet očekává 20 analytiků, kteří sledují akcie HON, že bude v příštím roce růst o 10 %. Průměrná cílová cena akcie je 240 USD.

Závěr

Honeywell International je silná a diverzifikovaná společnost s potenciálem pro růst. Společnost je lídrem v několika odvětvích a má za sebou dlouhou historii úspěchu.

HON
$202.13 $1.50 +0.75%

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.