S&P 500 ^GSPC 5,180.74 +1.03%
Nvidia NVDA $921.52 +3.79%
Meta META $465.68 +3.04%
Tesla TSLA $184.76 +1.97%
Microsoft MSFT $413.54 +1.69%
Amazon AMZN $188.70 +1.34%
Apple AAPL $181.71 -0.91%
Alphabet GOOG $169.83 +0.50%

Polský energetický koncern ORLEN převezme firmu KUFPEC Norway, norskou divizi kuvajtské společnosti KUFPEC, v transakci s hodnotou 445 milionů dolarů. Tímto krokem ORLEN zvýší svou těžbu zemního plynu v Norsku o třetinu, dosahující více než čtyř miliardy metrů krychlových ročně, a stane se tak pátým největším těžařem v Norsku. 

V souladu se strategií schválenou v letošním roce plánuje ORLEN do konce desetiletí investovat 90 miliard zlotých do rozšíření těžby ropy a plynu.

Jak vnímáte postoj společnosti ORLEN, která rozšiřuje svoje působení na evropském trhu?

Osobně považuji společnost ORLEN za velmi zajímavou, zejména s ohledem na vyplácení akcionářům 8,5% ve formě roční dividendy. S rozšiřujícím se působením na trhu by tato výplata měla být dobře pokryta, a proto si nemyslím, že by hrozilo snížení dividendy.


Společnost je to určitě zajímavá a ta dividenda je krásná. Ovšem nejdříve chci do portfolia zařadit USA akcie z tohoto sektoru a pak se případně podívám na tu Evropu.

V Evropě mi přijde Orlen jako zajímavý hráč, při rozhodování určitě zvaž tuto společnost.

Pokud se zaměřím na Evropu, tak Orlen bude určitě number one.

Navíc na stránkách Orlenu jsou info o plánech s divi (viz https://www.orlen.pl/en/investor-relations/shares-and-bonds/dividend) . Ta by měla hezky růst a nemyslím si, že by měla být nějak orožena. Jedině, kdyby jim nevyšla podle plánů expanze do Dojču

Díky za odkaz, určitě pár kousků nakoupím. Nejlepší broker podle tebe na nákup polských akcií?

Tak zrovna Orlen je spolu s PKO Bankem a KGHM je listována i na Free marketu PSE, takže tady třeba Fio - nákup za 20k je poplatek asi 80 CZK a máš to v CZK přehledně.

XTB nemá PLN účet, takže konverze 0,5%, tzn z 20 000 je "poplatek" 100 CZK. A z každé divi Pokud myslíš polsko vážně, tak XTB, kvůli plnému přístupu na WSE, poplatky cca srovnatelné z Fio.

Asi bych volil podle toho..

Dividenda skvělá, společnost funguje hezky, sám jsem zákazník, tedy nevidím důvod proč do toho nejít. :)

Hezky řečeno, kouknu na nějakého brokera, který obchoduje na polské burze a hned do toho skočím.

za mě je to skvělá volba.

Lépe bych to nenapsal:)

To zní dobre