S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Warren Buffett diskutuje o závěti.

Warren Buffett diskutuje o závěti ve vzácném dopise, ve kterém se zavazuje darovat „99 % plus“ jmění poté, co daroval miliony akcií Berkshire Hathaway

Tento týden máme díkuvzdání v USA, ve čtvrtek bude burza zavřena a pátek, kde by měly být obchodní hodiny zkráceny kvůli black friday, neočekávám nějaké výrazné zprávy nebo pohyby a tak si pojďme odskočit k této legendě.

Warren Buffett se v nedávném dopise akcionářům Berkshire Hathaway podělil o své plány ohledně budoucnosti firmy a rozdělení svého majetku v případě své smrti. Oznámil: "Cítím se dobře, ale plně si uvědomuji, že hraji v extra směnách." Toto ujištění zaznělo ve zprávě, kterou zveřejnil na webových stránkách globálního konglomerátu. Toto oznámení dělá celkem rád vždy v době kolem blížících se svátku díkuvzdání v USA.

V rámci těchto plánů daroval Buffett miliony akcií Berkshire Hathaway $BRK-B+0.1% charitativním trustům spojeným s jeho rodinou. Sám to komentoval slovy: "Více než 99 % mého majetku bude věnováno mému charitativnímu fondu." Tento krok zahrnoval převedení 1 600 akcií třídy A na 2 400 000 akcií třídy B.

Buffett zdůraznil svou dlouhodobou filantropickou angažovanost s tím, že od roku 2006 daroval přibližně 52 miliard dolarů na charitativní účely. "Navíc jsme měli mnoho příležitostí pozorovat, že být bohatý z vás nedělá moudrého ani zlého." Tato slova reflektují jeho přesvědčení o vztahu mezi bohatstvím a filantropií.

BRK-B
$400.87 $0.27 +0.07%

V dopise akcionářům také Buffett prozradil své představy ohledně budoucnosti Berkshire Hathaway. "Berkshire - jedna z největších a nejvíce diverzifikovaných společností na světě - se nevyhnutelně setká s lidskými chybami v úsudku a chování." Tímto vyjádřením uznal, že chyby jsou nevyhnutelné, ale věří, že jeho tým a správní rada mají potřebnou kompetenci na jejich řešení.

Na závěr dopisu podotkl: "K úpadku může dojít u všech typů velkých institucí, ať už vládních, filantropických nebo usilujících o zisk. Ale není to nevyhnutelné. Výhodou Berkshire je, že byl postaven tak, aby vydržel." Tyto slova reflektují jeho víru v odolnost společnosti i po jeho případném odchodu.





Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Uvažoval som ako kúpiť AAPL a poisťovne (BRO, MMC ...). Nakoniec som kúpil BRK-B. Celý svet sa pozerá na to čo robí Buffett.

To ano, je to prostě legenda a dlouho i po jeho smrti bude. Tak myslím, že jsi udělal dobře s nákupem $BRK-B+0.1% 😊

Jsem ráda,že to frcim dca :)

Myšleno $BRK-B

To věřím a budeš mít asi hezkou pozici vid, pokud už do nich investuješ několik let? 😊

"Že hraji v extra směnách" .. Až ve mě zamrazilo. 😄

Jj taky si říkám, no je to přímé znění, přiznám se, moc nevím co vše si pod tím představit a tak jsem to nijak neupravoval svými slovy a nechal to být. 😁 ...jsi zainvestovaný v jeho společnosti?

Mám na to podobný názor. 😄 Aktuálně nejsem a je to škoda, každopádně jsem neměl příležitost na nějakou pěknou cenu. Ty jsi zainvestovaný?

V zásadě použil analogii ze sportu (resp. z baseballu), že už hraje prodloužení :) Anyway, do Berkshire v posledních 5-10 letech se stejně neinvestuje do Buffetta/Mungera jako takového, ale primárně do schopností Weschlera s Combsem jako portfoliomanažerů.

Ale úplně! :D