S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Genomická revoluce byla fajn, peníze ale nově leží v odvětví proteomiky

Společnost Illumina $ILMN-3.0% za poslední tři měsíce vzrostla o 20 %. Beam Therapeutics $BEAM+3.5% vzrostla o 45 %. Editas Medicine $EDIT-4.6% vzrostla o 90 %. Intellia Therapeutics $NTLA+0.2% vzrostla o 150 %. Přátelé, genomická revoluce je tady.

A zatímco každý může vidět tyto velké zisky a být ohromen, většině investorů uniká, že semínka pro tuto genomickou revoluci byla zaseta zhruba před 20 lety, kdy odvětví sekvenování genů prošlo obrovským technologickým průlomem zvaným sekvenování DNA nové generace (neboli NGS - Next-Generation Sequencing). 

 

 

Zkrátka a dobře, stará škola sekvenování DNA prováděla pomocí analýzy jednotlivých genů. Každý gen musel být analyzován a sekvenován sám o sobě. To byl samozřejmě mimořádně časově a pracovně náročný proces, který po desetiletí brzdil mapování lidského genomu.

 

V roce 2000 pak malá společnost Lynx Therapeutics uvedla na trh první technologii NGS, která umožnila masivně paralelní sekvenování DNA. Tento průlom radikálně posunul genomovou revoluci kupředu a osobně jsem přesvědčen, že posunul celý proces o spoustu let dopředu.  

 

O tři roky později byl dokončen projekt lidského genomu (po deseti letech minimálního pokroku). Zhruba o deset let později vstoupily do hry systémy pro úpravu genů CRISPR-Cas9. A o dvacet let později jsme tam, kde jsme dnes, s několika multimiliardovými společnostmi zabývajícími se editací genů a sekvenování, které jsou na pokraji toho, aby navždy zásadně změnily biologii tak jak ji známe. 

 

Jen tak pro zajímavost...malou společnost Lynx Therapeutics koupila Solexa, kterou nakonec získala Illumina $ILMN-3.0%, dnes gigant v oblasti genového sekvenování s obratem 70 miliard dolarů.

 

A všechno to začalo před 20 lety vynálezem technologie paralelního sekvenování DNA.

 

Proč vám o tom ale říkám? 🤔

 

Protože zatímco technologie sekvenování DNA nové generace byly vynalezeny před 20 lety, technologie sekvenování proteinů nové generace (NGPS - Next-Generation Protein Sequencing) se vynalézají právě teď. A stejně jako technologie NGS odstartovala genomickou revoluci v hodnotě několika set miliard dolarů, která v roce 2010 vyústila v několikanásobné desetinásobné vítěze, technologie NGPS odstartuje stejně velkou proteomickou revoluci, kterou si. věřte mi, nebudete chtít nechat ujít. 

 

Abychom pochopili, proč bude proteomická revoluce stejně velká jako genomická revoluce, musíme se vrátit do hodin biologie střední 😆. Zkrátka a dobře, informace je nejprve zakódována jako DNA (naše geny). Poté prochází procesem zvaným "transkripce" a mění se v RNA. 

 

Jako RNA pak informace prochází procesem "translace" a mění se v bílkoviny.

V podstatě se postupuje od DNA přes RNA k proteinům. Geny jsou výchozím bodem. Říkají, co by se mohlo stát. Proteiny jsou cílem. Říkají, co se děje.

Proto je proteomika tak důležitým oborem.

 

Nemluvě o tom, že s každým dalším krokem tohoto procesu je vše o něco složitější. To znamená, že každé vlákno DNA se může proměnit ve více vláken RNA, která se mohou proměnit ve více proteinů. Výsledkem je, že v našich genomech je jen asi 20 000 genů, ale v proteomech je asi 200 000 transkriptů a více než 1 000 000 proteoforem.

 

Ačkoli tedy genomika vypovídá o biologickém složení živé bytosti, zdaleka nejde o úplný obraz. Proteomika ve skutečnosti spíše vykresluje úplnější obraz biologické skladby člověka. A proteomika a genomika společně vytvářejí úplný obraz.

Právě toto spojení proteomiky a genomiky podle vědců vytvoří základ pro to, aby lidé mohli navždy vymýtit nemoci.

 

To je velká věc. Jak se tam dostaneme? No, genomika je na dobré cestě díky technologiím NGS. Proteomika má však před sebou ještě dlouhou cestu - protože se spoléhá na staré analogové technologie sekvenování proteinů.

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem si prosím udělejte vlastní analýzu.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Investice do $ILMN-3.0% se vyplatila, nebudu lhát 😁

👍

sekvenování genů bylo opravdu velké, takže to vypadá, že je tu docela zajímavá investiční příležitost co? 😄

myslím, že definitivně 😄

Investovat bez Buliosu? Dneska už těžko.

Haha, taky si myslím 😂