S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

FED vs INVESTOŘI

Končí nám další týden a zároveň začíná 1.12.2023, poslední měsíc v tomto roce, (zatím růstu), i přes vysoké úrokové sazby. Dovolil jsem si zvolit tento nadpis, protože mi situace nyní tak připadá. Na jedné straně investoři, kteří zavalují trh optimismem a proti nim FED, který si stále snaží nechávat na stole možnost, "pozor, ještě můžeme navyšovat".

Šéf Federálního rezervního systému Jerome Powell dal nové varování investorům, kteří věří, že Fed skončil se zvyšováním sazeb a brzy se přikloní ke snížení, a uvedl, že centrální banka potřebuje vidět více důkazů, že inflace je na cestě zpět k 2% cíli Fedu.

"Bylo by předčasné s jistotou uzavírat, že jsme dosáhli dostatečně restriktivního postoje, nebo spekulovat o tom, kdy by se politika mohla uvolnit," řekl Powell v pátek v připravených poznámkách na Spelman College v Atlantě.

I když uznal, že měnová politika je „dobře na restriktivním území“, nechal na stole i další zvyšování sazeb. "Jsme připraveni politiku dále zpřísnit, pokud to bude vhodné," dodal.

Jádrový PCE dosáhl za měsíc říjen na 3,5 %, což je pokles ze 3,7 % v září a pokračuje v sestupném trendu ze 4,3 % v červnu. Core PCE je jedním z inflačních ukazatelů, který Fed nejvíce sleduje. Investoři nedávno opět navýšili odhady, že Fed s navyšováním už skončil. Dokonce někteří předpovídají snížení během první poloviny 2024.

Fed se letos naposled sejde ve dnech 12. – 13. prosince. Powell zdůraznil, "Ačkoli nižší hodnoty inflace za posledních několik měsíců jsou vítány, tento pokrok musí pokračovat, máme-li dosáhnout našeho 2% cíle," řekl. Dále zopakoval, že výhled pro ekonomiku je neobvykle nejistý a že Fed "postupuje opatrně" a přijímá rozhodnutí na schůzích.

Prezident newyorského Fedu John Williams například řekl, že inflace zůstává „příliš vysoká“ a práce Fedu „není téměř hotová“. Prezidentka sanfranciského Fedu Mary Dalyová v rozhovoru zveřejněném německými novinami řekla, že sazby jsou na „velmi dobrém místě“, ale že je příliš brzy mluvit o tom, že zvyšování skončí nebo kdy by mohlo začít škrty.

Obecně Powell a jeho kolegové očekávají, že růst a spotřebitelské výdaje se během příštího roku zpomalí, protože dopad pandemie odezní a vyšší sazby zpomalí růst. Úplné dopady agresivního zvyšování sazeb Fedu se podle něj pravděpodobně ještě neprojevily. $^GSPC+1.3% $SPY+1.2% $^NDX+2.0%

A jak toto vnímáte Vy investoři? ...já osobně si myslím, že v pomyslné "válce" nám Fed zatím zaostává, i přes jeho plán držet restriktivní postoj, se investorům drží pozitivní nálada a v měsíci listopad jsme zaznamenali hezký růst. 😊🍀 Tak ať se daří i v následujícím měsíci. 🚀





Nepředpokládám že by FED zase zvedal sazby. Za listopad akcie a ETF jako SPY nebo NDX rostly velice pěkně a tak bych řekl, že většina investorů je v pozitivní náladě která jim zůstane do konce roku určitě.

Souhlasím, nemyslím si že se zvedneme v sazbách ještě, FED to dle mě používá jako strašáka aby trhy tolik nerostli, jsme už docela kousek od ATH, což nevím jestli je správně. Jj, prosinec si myslím že zůstane dobrá nálada, tak jako listopad už asi ne, ale v plus nějaké věřím.

Souhlasím👍😁

Politika FEDu vychádza, investori tomu veria. Keď sa ešte zlepší retail ..., doprava už ide hore.

Myslím že půjdeme také dál nahoru, k ATH, ale bojím se, co dál. Aby pak nepřišlo velké vystřízlivění.

Nikdy nepochopim ten malinkaty balance co musí (chce)  FED udrzovat .. zaroven si rikam jak je hezke ze jednim vyrokem jednoho cloveka dokazes vymazat behem chvile desitky / stavky milirad dolaru 
Jsem optimisticky protoze si Amerika nebude chtit podrezat pod sebou vetev a stejne tak prvni polovina roku pro snizeni mi prijde akorat - vzdyt nas bude cekat teoreticky 6 potvrzeni na tom ze inflace jde spravnym smerem

Vyroky o tom ze muze dojit i ke zvysovani mi prijdou spis jen kvuli trhu abychom se paradoxne nedostali na ATH pri takhle vysokych sazbach a pak neresili brutalni recesy

Souhlasím s Tebou, jak píšeš, jako je trochu děsivé co dokáže jeden výrok člověka a to není jen Powell ale najdou se i další, kteří dokážou dost zahýbat událostmi. Nějaký průser by si dovolit neměli, už tak jej mají s jejich dluhem, který ale zdárně odsouvají. Dokud asi budou držet prvenství na trhu tak to tak bude, nevím. A ten záměr vidím stejný, udržovat určitý strach aby se nedošlo k ATH či výše, bohužel si myslím, že tam dojdeme a pak ta hrozba kolem recese bude asi silnější.