S&P 500 ^GSPC 5,222.68 +0.16%
Tesla TSLA $168.47 -2.04%
Nvidia NVDA $898.78 +1.27%
Amazon AMZN $187.48 -1.07%
Alphabet GOOG $170.29 -0.75%
Apple AAPL $183.05 -0.69%
Microsoft MSFT $414.74 +0.59%
Meta META $476.20 +0.16%

Walt Disney obnovuje dividendu po třech letech

Václav Svoboda
4. 12. 2023
7 min read

Společnost Walt Disney $DIS oznámila, že plánuje obnovit svou dividendu po tříleté přestávce způsobené pandemií COVID-19. Dividenda by měla být vyplacena v lednu 2024. O jak vysokou dividendu půjde? A jaké jsou další vyhlídky společnosti? Více se dozvíte v následujícím článku níže.

Disney přerušil svou dividendu v květnu 2020, když čelil propadu příjmů z uzavřených zábavních parků, kin a sportovních událostí. Společnost se zaměřila na snižování nákladů, restrukturalizaci podnikání a investování do své streamovací služby Disney+, která se ukázala jako velký úspěch.

Nyní, když se zábavní průmysl začíná zotavovat z dopadů pandemie. Poslední kvartální výsledky ukázaly pozitivní vývoj. Výsledky za třetí kvartál 2023 ukazují růst ve srovnání s předchozím rokem. Tržby za tento kvartál vzrostly o 5 % na 21,241 milionů USD a za celý rok o 7 % na 88,898 milionů USD. Finanční výsledky za tento kvartál a celý rok: Tržby za tento kvartál vzrostly o 5 % a za celý rok o 7 % ve srovnání s předchozím rokem. Zředěný zisk na akcii (EPS) z pokračujících operací za tento kvartál vzrostl na 0,14 USD oproti 0,09 USD v předchozím roce a za celý rok poklesl na 1,29 USD z 1,75 USD v předchozím roce. Pokud vyloučíme určité položky, zředěný EPS za tento kvartál vzrostl na 0,82 USD oproti 0,30 USD v předchozím roce a za celý rok na 3,76 USD z 3,53 USD v předchozím roce.

Dividendová politika společnosti Disney bude založena na dlouhodobém růstu zisku a volných peněžních tocích. Společnost uvedla, že plánuje vyplácet dividendu dvakrát ročně, v lednu a červenci, a že hodlá dividendu postupně navyšovat v souladu s vývojem podnikání. Společnost také uvedla, že bude pokračovat v nákupech vlastních akcií, aby zvýšila hodnotu pro akcionáře.

Poté oznámila, že obnovuje dividendu za druhé pololetí fiskálního roku 2023. Dividenda ve výši 0,30 USD za akcii bude vyplacena dne 10. ledna 2024 akcionářům v záznamu ke dni 11. prosince 2023.

"Pro společnost Walt Disney Company to byl rok významného pokroku, který se vyznačoval strategickou restrukturalizací a obnoveným zaměřením na dlouhodobý růst," uvedl Mark Parker, předseda představenstva společnosti Disney. "Vzhledem k tomu, že Disney pokračuje v plnění svých klíčových strategických cílů, jsme potěšeni, že můžeme oznámit dividendu pro naše akcionáře, zatímco pokračujeme v investicích do budoucnosti společnosti a klademe důraz na vytváření smysluplné hodnoty."

Akcionáři společnosti Disney přivítali zprávu o obnovení dividendy, která je považována za znak důvěry v budoucnost společnosti. Akcie společnosti Disney vzrostly o 2% po oznámení a uzavřely na 92,55 dolarů za akcii. Společnost má tržní kapitalizaci 170 miliard dolarů a poměr cena/zisk 72. Společnost také oznámila, že plánuje uspořádat svou další výroční valnou hromadu akcionářů 9. března 2024.

Jak se Disney dostal z krize?

Pandemie COVID-19 zasáhla společnost Disney tvrdě, protože byla nucena uzavřít své zábavní parky, pozastavit filmovou produkci a distribuci a čelit poklesu reklamních příjmů z televizních sítí a sportovních kanálů. Společnost vykázala ztrátu 2,8 miliardy dolarů za fiskální rok 2020, což byla její první roční ztráta od roku 1980.

$DIS  však dokázala překonat krizi díky své strategické adaptaci a inovaci. Společnost se zaměřila na snižování nákladů, restrukturalizaci podnikání a investování do své streamovací služby Disney+, která se ukázala jako velký úspěch. Společnost také využila své silné značky, jako jsou Marvel, Star Wars, Pixar a National Geographic, aby přilákala a udržela si zákazníky.

$DIS využila nové možnosti distribuce svých filmů, jako je premiéra na Disney+ nebo hybridní model, kdy jsou filmy zároveň uvedeny v kinech i na streamovací platformě za příplatek. Tímto způsobem společnost dokázala zvýšit své příjmy z filmů, jako jsou Mulan, Soul, Raya a poslední drak nebo Cruella, a zároveň posílit svou streamovací službu.

$DIS postupně znovuotevřela své zábavní parky po celém světě, dodržovala přísná bezpečnostní opatření a zvyšovala kapacitu v souladu s místními nařízeními. Společnost také pokračovala ve vývoji nových atrakcí, jako je Avengers Campus v Disneylandu v Kalifornii nebo Frozen Land v Disneylandu v Paříži.

Jaké jsou vyhlídky společnosti Disney?

Společnost Disney má optimistické vyhlídky pro budoucnost, protože očekává, že se zábavní průmysl bude dále zotavovat z dopadů pandemie a že bude mít prospěch ze své silné pozice na trhu. Společnost očekává, že její tržby a zisk se vrátí na předpandemickou úroveň v roce 2024 a že bude schopna generovat dostatek volných peněžních toků, aby mohla obnovit dividendu a pokračovat v nákupech vlastních akcií.

Disney také plánuje dále investovat do své streamovací služby Disney+, která je považována za klíčový růstový motor společnosti. Společnost oznámila, že plánuje zvýšit své výdaje na obsah pro Disney+ na 8 až 9 miliard dolarů ročně do roku 2024 a že cílí na 230 až 260 milionů placených předplatitelů do konce roku 2024. Společnost také plánuje rozšířit svou streamovací nabídku o další služby, jako je Star, Hulu, ESPN+ a Hotstar, aby pokryla širší spektrum žánrů a geografií.

Také plánuje dále rozvíjet své zábavní parky, zážitky a produkty, které jsou považovány za nejziskovější segment společnosti. Společnost očekává, že poptávka po zábavních parcích se zvýší, jakmile se zlepší situace s pandemií a lidé budou chtít cestovat a bavit se. Společnost také plánuje představit nové atrakce, jako je Guardians of the Galaxy: Cosmic Rewind v Walt Disney World na Floridě nebo Zootopia Land v Šanghaji Disneylandu.

Dále plánuje dále těžit ze svých silných značek, jako jsou Marvel, Star Wars, Pixar a National Geographic, které mají velkou fanouškovskou základnu a vysokou loajalitu. Společnost plánuje vydávat nové filmy, seriály, hry, knihy, hračky a další produkty, které budou rozšiřovat a prohlubovat tyto světy a příběhy. Společnost také plánuje využívat nové technologie, jako je virtuální a rozšířená realita, aby vytvořila nové zážitky pro své zákazníky.

Společnost Disney je považována za jednu z nejúspěšnějších a nejuznávanějších společností na světě, která má dlouhou historii inovací, kreativity a kvality. Společnost se dokázala přizpůsobit změnám na trhu a potřebám zákazníků a vytvořit si silnou konkurenční výhodu. Společnost také prokázala svou schopnost překonat krize a vytvářet hodnotu pro akcionáře. Obnovení dividendy je dalším důkazem toho, že společnost Disney je na dobré cestě k dalšímu růstu a prosperitě.

DIS

Disney

DIS
$105.80 $0.00

Zdroj: thewaltdisneycompany.com


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.