S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Tabákové společnosti se dnes otřásly

Jak jsem si všiml zde, pro mnohé z nás investorů jsou tyto společnosti oblíbené zejména díky atraktivní dividendě. V tomto ohledu je tu zmiňovaná často. Tento příspěvek bude hlavně zaměřen na společnost British American Tobacco $BTI+0.7% $BATS.L+0.8%, ovšem jak se poslední dobou více mluví o zásahu do řad kuřáků a snaha o jejich zdraví, tak tyto kroky postihnout postupně asi všechny společnosti tohoto typu.

Jedná se o to, že společnosti přecházejí v transformaci na elektronické kouření. Jestli je to lepší, to nechci rozebírat více, protože jsem zarytý nekuřák, ale tento byznis využívám v příjmu hezkých dividend. 😊

Zde je dnešní zpráva, která objasňuje pokles akcie.

Generální ředitel British American Tobacco ( BTI ), Tadeu Marroco, řekl: „V souladu s naší vizí ‚Vybudovat bezkouřový svět‘ a v kombinaci se současnými makroekonomickými protivětry, které mají dopad na americký průmysl hořlavin, v roce 2023 provedeme účetní bezhotovostní upravující poplatek za znehodnocení ve výši přibližně 25 miliard GBP. Tato účetní úprava se týká především některých našich nakoupených amerických značek hořlavin, protože nyní posuzujeme jejich účetní hodnotu a ekonomickou životnost za odhadované období 30 let. V souladu s tím zahájíme odepisování zbývající hodnoty našich amerických značek hořlavin od ledna 2024. V návaznosti na naši širokou výkonnost v roce 2023 je mi jasné, že nyní je ten správný čas na další investice do urychlení naší transformace. Činíme aktivní investiční rozhodnutí, abychom posílili naše podnikání v USA, urychlili dynamiku inovací v oblasti vyhřívaných produktů po celém světě a zlepšili schopnosti, které podporují naše strategické dodávky. Tyto investice ovlivní v roce 2024 a vedle pokračujících makroekonomických tlaků v USA nyní očekáváme růst tržeb a upravený zisk z operací s nízkým jednociferným číslem na organickém základě1 při konstantních sazbách. Do roku 2026 očekáváme progresivní zlepšení na 3–5% růst výnosů a středněciferný upravený zisk z provozního růstu na organickém základě1 při konstantních sazbách. Budeme i nadále odměňovat akcionáře prostřednictvím našich silných peněžních výnosů, včetně naší progresivní dividendy, a jakmile dosáhneme středu našeho rozsahu pákového efektu, vyhodnotíme všechny příležitosti k vrácení přebytečné hotovosti našim akcionářům. Jsem přesvědčen, že rozhodnutí, která dnes činíme, budou hnací silou našeho dlouhodobého úspěchu a přinesou udržitelnou hodnotu pro všechny naše akcionáře.“

BTI
$31.55 $0.23 +0.73%

Tak co investoři, jak se k tomuto stavíte? 😊 Jak jsem již zmínil, já jsem nekuřák, ale prostě tyhle věci ač to není zdravé tak tu vždy budou a možná to není úplně morální, ale já si na tom rád aspoň něco vydělám a tak jsem dnes přikoupil další kusy akcií do portfolia. 😊

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

V mém věku by asi nebylo fajn kdybych napsal že jsem kuřák, ale jsem samozřejmě nekuřák a jsem si jistý že ním budu až do smrti. Z morálního hlediska to není asi fajn, ale já mám tabákovky rád a ještě více dividendy které mi posílají :D. I přes nějaké problémy společnostem věřím a věřím že tady s námi budou ještě dlouho. BTI jsem v propadu přikoupil a koukal jsem, že i MO nebylo na špatné ceně, tak jsem BTI přikoupil společně s MO :D.

Nene, je dobře že jsi nekuřák a jen si tento mindset drž. 👍 A jak říkáš, ač teď tento byznis musí projít trochu proměnou, tak vždy si to prostě na maržích vezmou zpět, je to droga a za to lidé vždy rádi utratí.

Přesně tak👍😁

Na ceně 28,-USD by byl hezký nákup BTI. I tak je otázka, jestli se cena otočí a bude zase jen stoupat.

Tabákový průmysl čelí (jak tu bylo ostatně autorem naznačeno) řadě protivětrů, které jen tak nepominou. Myslím, že doby konstantního růstu všech velkých tabákových výrobců jsou už pryč a jen tak se nevrátí. Teď to bude spíš jízda na horské dráze. Jednou nahoře, podruhé zase dole.

I kdyby to byť jen trochu vyrostlo, tak společně s dividendou to přinese slušné zhodnocení. Ta dividenda je až neuvěřitelná a jelikož jsou ty náklady non-cash, tak není v ohrožení.

Souhlas s Tebou, přesně proto ten byznis také mám rád, kvůli jejich dividendám které pořád budou hrát velkou roli a přesto, že se ten byznis bude muset změnit

Souhlas, ty protivětry tam jsou, ale jak píše Marek, já je vnímám stejně, jen jako na dividendy. Ty protivětry budou, ale nemyslím si že by je to srazilo, protože i pro státy tohle tvoří jeden z velkých příjmů do jejich kas. Takže ted budou roky spíše takové transformace, kdy musí přejít na ty elektronické věci a myslím, že se jim to daří, hodně kuřáků to už využívá a stojí to taky dost peněz, samozřejmě to bude pro společnosti investice a asi i menší zisk o něco kvůli nákladům, výroba těch elektronek stojí asi určitě více než kusu cigarety. Díky ale dividendám mi to přijde stále jako super investice. 😊

Ja by som rád nakúpil ale ešte musí cena o málinko nižšie na 28$ alebo pod. (support z 5/2010 a 3/2020)

Myslím, že se tam podíváme. :)

No tak když sám CEO veřejně přizná, že nevidí budoucnost hlavního segmentu příliš růžově, tak to trh vyděsí.

To ano, takhle věta od něj zazněla taky, to jsem četl v jiném článku na webu, ale nechtěl jsem to dávat sem. Já osobně to beru, že i on jak to podával, ano bojí se, nevidí budoucnost v klasickém kouření, ale kouřit se nepřestane, jen se trh musí změnit na ty elektronické kraviny protože se chce více bojovat proti tomu "smradlavému" jak já tomu říkám, kouření. Nikdo ale to nezakáže, je to velký byznis a i státy na tom ohromně vydělávají díky zdanění ...tudíž mi to přijde jako poplašná zbytečná zpráva, aspoň tedy za mě. 😊

Plánuji přikoupit a pobírat krásnou dividendu. 😊

Mám to zde stejně, zde ji neberu jako růstovku, ale jako stabilního plátce dividend. 😊

Dá se říct, že vše bylo tak trochu očekáváno. Nechával jsem to uležet a zítra nakoupím. Teze se žádným způsobem nemění.

Souhlas. Příkup a držet dál a nechat pracovat dividendy. :)

Ostáva otázka, prečo ten prepad, kôli potrebe investícií?

Tiež som zadal čakajúcu objednávku, ale 3% pod dnešné minimum, uvidím, či to ešte trošku zíde. Cena je zaujímavá, ale moc sa mi tie investície do e-cigariet nepáčia, mám dojem, že mladí fajčiari si namiesto nich v snahe ušetriť skôr sami šúľajú cigy. Ale môže to byť len môj dkreslený dojem.

Souhlas, jako nastavení ještě níže s nákupem není vůbec špatné, myslím že by jsme ještě níže jít mohli. Já zde kupuji pravidelně, ale to kvůli akumulaci dividend, zde nějaký extra růst ceny nepočítám. Ohledně e-kouření, souhlas, jako kolem sebe mám dost lidí co utrácí za ty e veci dost a různé ty náplně a příslušenství kolem, je toho dost, ale jako nekuřák se v tom neorientuji. Dále jak píšeš, dost lidí si balí, to je pravda, je to levnější, ale tak pro společnosti je to jedno, má vše, od tabáku až po cigarety a příslušenství okolo. Právě teď bude ta otázka, jak dokážou se přetransformovat na ty elektronky. Byznis to bude ale dál velký za mě. :)

Nooo, ale ono je obrovský rozdiel v tom, koľko stoja klasické cigy a koľko balené- som sa na to schválne pýtal jedného, čo si balí a vravel, že balené ho vyjdu na 30€ mesačne, kým klasické cigy by ho vyšli 5x toľko. Koľko stoja elektronické, netuším.

Já hold a jak píšeš, neřesti budou ve společnosti vždy, státy na těchto výrobcích vydělávají obrovské částky, tak proč my jako minoritní akcionáři bychom také nemohli, ale chápu, každý má morálnost nastavenou jinak, ale je to čistě můj osobní názor.

Přesně tak, souhlasím a máme to stejně. Jako sice ano, běží marketing v podobě jak se chce dbát na zdraví kuřáků, ale to je jen marketing a státu a těm holdingům je to fuk, je to byznis a jestli má někdo zoodpovědnost za zdraví, tak to jen a jen čistě ten kuřák. Je to volba jeho, nikdo ho do toho nenutí. Proto, mám stejný postoj, je to byznis a já rád vydělám.

Naprostý souhlas, vidiíme to stejně.

Taky jsem nakoupil a budu držet.

Super, tak ať dělají radost. 👍

Pokud se cena bude ještě nějakou dobu držet pod 32 tak bych ještě přikoupit