S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

Teď jsem koukal na akcie $KOFOL.PR a mám z toho takové smíšené pocity. Kofola je skvělá společnost, aktuální cena akcie není špatná pro nákup a společnost vyplácí slušnou dividendu. Ovšem říkám si, že za ty peníze můžu koupit jiné akcie, které budou mít výkonnost vyšší, nebo budou vyplácet vyšší dividendu.

Jaký názor máte na akcie $KOFOL.PR vy?

KOFOL.PR
284 Kč 0 Kč
Capital Structure
Market Cap
6.0B
Enterpr. Val.
8.9B
Valuation
P/E
17.3
P/S
0.7
Dividends
Yield
4.8%
Payout
0.0%

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Přihlášení do Buliosu

Přihlas se a sleduj své oblíbené akcie, vytvářej portfolio a diskutuj s ostatními


Nemáš účet? Zaregistruj se

Ahojte, pokud mohu trochu na obranu Kofoly, že by byla neatraktivní, to si nemyslím. Mám zatím 500ks, cílový stav je cca 1000 ks Kofoly.

 A teď k fundamentům. Ono docela pruser bylo u Kofoly Polsko, tak ta expanze totálně selhala (Premium Rosa je velmi okrajová záležitost v celkové struktuře, proto ji nebudeme brát do úvahy), polsko prostě Kofolu nepřijalo.. Nicméně poučili se z chyb a výsledek můžeme vidět sami v podobě Radenska a Studenacu. To jim vyšlo a mají podle mě dobře našlápnuto.

Na domácím trhu teď vstoupili do piva, což je v našich krajích (ČR a SR) velmi atraktivní záležitost. Jsem zvědav na projev akvizice v budoucnosti. Celkově ale strategii podniku chápu, schvaluji a beru ji jako velmi logickou. A postupnou! Mnoho lidí ani neví, že "používají" výrobky kofoly, ať už kofolu samotnou, nebo také RC Colu, Rauch džusy, Jupíky, Jupí sirupy, minerálky Rajec, Kláštorná, Ondrášovka, Korunní, Salátové bary a fresh džusy UGO... Takže future is bright IMHO..

Co se globálního srovnání týká, nebyl bych až tak pesimistický. Glob. konkurenti by mohli být asi jen KO a PEP (i když to moc relevantní srovnání není, vím)

Kofola trochu pokulhává s operating margin, tady by mohli trochu přidat. Otázka je, co teď udělá zamýšlená daň na sladké nápoje, kofola by z toho mohla profitovat (na druhou stranu např KO má silný pricing power, takže kolik lidí přejde na levnější variantu je otázkou), no uvidíme.

Pokud vezmeme např ROA, u kofoly je nějakých 5%, PEP a KO mají 8%. 
ROIC: Kofola 5.5, KO 12.7, PEP 12.9
P/E: 23, 28, 26
P/S: 0.6, 5.6, 2.5
P/B: 4, 12, 13
EPS: 0.5, 2.2, 6.5
Net Debt / EBITDA: 3, 2.2, 2.2
(hodnoty v USD)

Aktuální cena: Kofola 12,2, KO 59, PEP 168

Takže asi tak. Podle mě, všechno jsou celkem stabilní byznysy, u Kofoly bych právě viděl vyšší šance expanze a rozvoje. Výrazné plus pro KO a PEP je neustále se zvyšující divi. Snad to čeká i Kofolu. Nevýhodou US akcií je samozřejmě kurzové riziko. 

Je teba zvážit, jestli stojí si připlatit, jestli je třeba KO v 5x lepší kondici, než Kofola. Navíc, domácí trh je domácí trh, víme "dřív", co se se společnostmi děje. Proto co můžu nakoupit doma, to nakupuju doma.

Zapoměl jsem DPS:

Kofola: $0.6 (4.91 %)
KO: $1.84 (3.14 %)
PEP: $4.95 (2.95 %)

V pohodě, díky za souhrn a přehled 👍

Upřímně nemám rád dlouhé zprávy, ale tato se mi četla velice dobře a vůbec mi to nevadilo. S většinou souhlasím, vidím to velice podobně a rozhodně se na Kofolu nekoukám negativně ale naopak. Ovšem pořád si říkám, že ty peníze radši vložím třeba do PEP.

Kofulu mám, ale už nemám v plánu dal prikupovat

Jasný chápu. Jak moc velkou část tvoří akcie Kofoly vaše portfolio.

Na konci má být samozřejmě otazník :D

Pro mě je to neatraktivní už jen z toho důvodu, že působí jen tady v Evropě. Kdybych chtěl nápojáře, tak dám radějí přednost Pepsi nebo Cole s globální působností a stovkou značek pod sebou.

Máme stejný názor.

Super👍

globalni hrac uz na trhu je a vyrazne (to vyrazne je dulezite) expanduje hur nez nekdo mensi, pripadne lokalni - kofolu mam male procento portfolia, ale taky moc zasadne neplanuji prikupovat, jen jsem chtel nahodit, ze to nemusi byt jen o te velikosti

Souhlasím o velikosti to není, ovšem i tak pro mě Kofola není moc atraktivní.

Naprosto souhlasím a vidím to stejně :D

Přesně tak. Ta možnost expanze mimo náš trh je dost omezená, ačkoliv Kofola to dělá dobře, si myslím.