S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Klíčem k úspěchu v roce 2024 bude defenziva a těchto 5 akcií, věří zkušený portfolio manažer

Redakce Bulios
20. 12. 2023
7 min read

Jakou akciovou strategii zvolit pro rok 2024? Jay Welles, zkušený portfolio manažer fondu Manning & Napier, je přesvědčen o tom, že je potřeba být opatrný a spíše defenzivní. A přidává 5 svých tipů na akcie, které by mohly investorům pomoci k dobrým výsledkům v roce 2024.

"V roce 2024 se hraje o zachování kapitálu a obranu," řekl Welles v nedávném rozhovoru pro CNBC. "Je to obzvláště opodstatněné, zejména s ohledem na hromadění přehnaně pozitivního sentimentu v posledních několika měsících."

Jay Welles má v tomto ohledu jednoznačně pravdu, akcie poslední měsíce rostou, jako by investoři přestali vnímat rizika, která se na trzích stále drží. Průmyslový index Dow Jones dosáhl tento týden rekordní hodnoty a poprvé překonal hranici 37 000 bodů. Index S&P 500 je rovněž méně než 2 % od ATH.

Welles si však myslí, že trh je v tuto chvíli napjatý, a dodává, že investoři nezapočítali možnost recese, protože se zvyšují očekávání měkkého přistání ze strany Fedu. Welles však tuto možnost nepovažuje za jistotu, jako mnozí jiní.

Welles je manažerem fondu Manning & Napier Equity Series Class S (EXEYX), který je společností Morningstar hodnocen třemi hvězdičkami, má aktiva ve výši 64 milionů dolarů a dosáhl za poslední tři roky ročního výnosu více než 8 %, což jej řadí na 26. místo mezi fondy v kategorii amerických akcií.

5 akcií pro rok 2024

Welles uvedl, že hledá společnosti s atraktivními fundamenty a nějakým druhem "dislokace" ocenění. Jednou z akcií, která tomu odpovídá, je chemická společnost FMC $FMC-0.3% .

Společnost FMC má podle Wellese silné výzkumné a vývojové kapacity a vysoce diferencované portfolio s "fenomenální nabídkou nových produktů", která zahrnuje rychle se rozvíjející oblast biologických a přírodních řešení pro plodiny.

Akcie společnosti FMC se letos propadly o 52 %, čímž se dostaly na cestu k nejhoršímu roku v historii.

O FMC: FMC Corporation je americká chemická společnost zaměřená na výzkum a vývoj v oblasti zemědělské vědy, ochrany rostlin a environmentálních technologií. Firma, která byla založena v roce 1883, se původně specializovala na výrobu pesticidů a herbicidů a postupně rozšířila své působení na širší spektrum agrochemických produktů. Co dělá FMC zajímavou, je její silný důraz na inovace a udržitelnost v zemědělství. Společnost investuje do vývoje nových technologií a produktů, které pomáhají zemědělcům zvyšovat úrodnost a efektivitu, přičemž klade důraz na ekologickou udržitelnost a bezpečnost.

FMC
$63.98 -$0.17 -0.26%

Dalším jménem, které se Wellesovi líbí, je pojišťovna Progressive $PGR+1.1%

"Je to konkurenčně zvýhodněná společnost s rostoucím podílem na trhu, takže má nákladové výhody díky svému rozsahu a dobře vybudovaným distribučním kanálům," řekl Welles. To z ní činí dobrý nákup jak v dlouhodobém, tak v krátkodobém horizontu, kdy Welles očekává, že se marže po pandemii zlepší.

Akcie společnosti Progressive v roce 2023 vzrostly o téměř 18 %. Od červencového minima akcie vzrostly dokonce o 36 %.

O Progressive: Progressive Corporation je americká pojišťovací společnost, která se specializuje především na auto pojištění. Založena byla v roce 1937 a od té doby se vyvinula v jednoho z největších poskytovatelů auto pojištění v USA. Co činí Progressive zajímavou, je její inovativní přístup k obchodnímu modelu a marketingu. Byla jednou z prvních v odvětví, kdo nabídl slevy závislé na chování řidiče, jako například slevy za bezpečnou jízdu, a také implementovali progresivní cenové modely založené na rizikovém profilu zákazníka.

PGR
$209.22 $2.21 +1.07%

Další dvě jména, která se Wellesovi líbí, jsou Intercontinental Exchange $ICE+0.9%  a Masco $MAS-0.3%.

Podle něj nedávné akvizice společností Ellie Mae a Black Knight společností Intercontinental zvýšily její expozici vůči hypotékám. A Welles očekává, že jakmile začnou klesat hypoteční sazby, dojde k nárůstu objemu poskytnutých hypoték.

Mezitím bude společnost Masco těžit z vyššího obratu v oblasti bydlení v důsledku klesajících hypotečních sazeb, uvedl manažer fondu.

Akcie Intercontinental Exchange od počátku roku vzrostly o 19 %. Masco letos posílilo o 47 %. V říjnu akcie krátce klesly do blízkosti svého ročního minima, ale od té doby se téměř zotavily na historické maximum.

O Intercontinental Exchange: Intercontinental Exchange je významná americká společnost založená v roce 2000, která provozuje globální burzy a clearingové domy, včetně proslulé New York Stock Exchange (NYSE). ICE se vyznačuje svým inovativním přístupem k finančním trhům, zaměřujícím se na pokročilé technologie a datovou analytiku pro efektivní a transparentní obchodování s různými finančními produkty, jako jsou akcie, deriváty a komodity.

ICE
$138.40 $1.29 +0.94%

O Masco: Masco Corporation je americká společnost, která se specializuje na výrobu a prodej stavebních a domácích výrobků. Založena v roce 1929, Masco se proslavila především díky svému portfoliu značek zaměřených na koupelny a kuchyně, včetně kohoutků, sprchových zařízení, skříněk a dalších souvisejících produktů. Co dělá Masco zajímavou, je její schopnost inovace a adaptace na měnící se trendy v bydlení a designu. Společnost se vyznačuje silným důrazem na kvalitu a design, a to jak v tradičních, tak i v moderních stylech.

MAS
$70.16 -$0.18 -0.26%

Poslední Wellesův výběr akcií se týká softwarových inženýrských služeb Epam Systems $EPAM-0.7% , která již má za sebou prokazatelnou historii organického růstu o zhruba 20 %. Welles se domnívá, že EPAM by si toto tempo růstu mohla udržet i v příštích letech, protože společnost získává podíl na trhu v extrémně exponovaných oblastech.

Akcie společnosti Epam se letos potýkaly s problémy a ztratily 11,4 %.

O EPAM Systems: EPAM Systems, založená v roce 1993, je globální poskytovatel softwarových inženýrských a IT konzultačních služeb, který se vyvinul z původního zaměření na východoevropské trhy do celosvětového hráče. Specializuje se na komplexní služby v oblasti vývoje softwaru, digitální transformace a optimalizace podnikových procesů napříč různými odvětvími. EPAM se vyznačuje integrací technických znalostí s inovativním přístupem k řešení obchodních výzev, což jim umožňuje vytvářet řešení na míru specifickým potřebám klientů.

EPAM
$187.80 -$1.34 -0.71%

▪️◾◼️◾▪️

Na Buliosu najdete mnoho inspirace, konečný výběr akcií a stavba portfolia je však samozřejmě pouze na vás, proto vždy provádějte důkladnou vlastní analýzu. Praktické nástroje v rámci členství Bulios Black jsou vám vždy k dispozici. 

Zdroj: Data Bulios, AI, Yahoo Finance, CNBC, Bloomberg

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.