S&P 500 ^GSPC 5,214.08 +0.51%
Nvidia NVDA $887.47 -1.84%
Tesla TSLA $171.97 -1.57%
Apple AAPL $184.57 +1.00%
Amazon AMZN $189.50 +0.80%
Meta META $475.42 +0.60%
Microsoft MSFT $412.32 +0.43%
Alphabet GOOG $171.58 +0.25%

Společnost Nike snižuje prognózy. Akcie výrazně padají dnes před otevřením trhu.

Nike $NKE-0.2% představovat nemusím, možná všichni z nás máme od nich něco doma. Dnes své akcionáře moc nepotěšila a před otevřením trhnu si odepisují až 12%.

Tímto oznámením klesají i další společnosti zabývajících se sportovním oblečením poté, co slabé spotřebitelské výdaje donutily výrobce obuvi Air Jordan 1 snížit roční prognózu tržeb a signalizovat změnu strategie zisku nad prodejem. Akcie konkurenčních Adidas a Puma dolů zhruba o 5 % každý, s Lululemonem o 2 % a Under Armour asi o 6 %.

Společnost ve čtvrtek také představila plán úspor nákladů ve výši 2 miliardy dolarů a uvedla, že přijímá „obezřetnější přístup“ k plánování na zbytek roku, přičemž snížení prognózy obviňuje ze slabosti svého online podnikání a zvýšených propagací.

Někteří analytici uvedli, že Nike $NKE-0.2%  by také mohla zaostávat v inovacích a ztrácet podíl ve prospěch jiných značek, jako jsou Lululemon a Deckers Outdoor's Hoka.

NKE

Nike

NKE
$93.39 -$0.20 -0.21%

"Nike potřebuje zvýšené a vylepšené marketingové investice, zatímco HOKA, On a Lululemon se dále rozšiřují se zvýšeným získáváním a udržením zákazníků," uvedli analytici TD Cowen poté, co snížili hodnocení akcií na "tržní výkon" z "překonané".

Nike také odhalila plány na zjednodušení sortimentu produktů, zvýšení automatizace a uvedení čerstvějších stylů, aby přilákala spotřebitele.

"Ačkoli si myslíme, že tento (plán úspory nákladů) je pozitivní posun, bude nějakou dobu trvat, než dojde k rozšíření novinek a inovací, a měkké makro bude mezitím dále tlačit na výsledky," řekla Abbie Zvejnieks z Piper Sandler. Makléř snížil cílovou cenu na 107 USD ze 112 USD.

Já jsem za dobu co investuji tuto společnost už měl v portfoliu, ale zatím vždy jen krátce, cca pár týdnů, tudíž jsem ji bral jako takový "delší" trade. Chci postupně budovat dividendové portfolio a tak se mi společnost tolik do něj nehodí, ovšem vychytat tyto situace, propady a jít do ní pro růst se může vyplatit. Já osobně této značce věřím, i přesto, že jich je na trhu spousty. 😊 A co Vy?

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Díky za info, odepisuji si hodně. Přijde mi, že marketing měli vždy hodně zvládnutý a docela mi přijde, že v inovacích udávají směr asi se pletu

🙏 Souhlasím, ten pokles beru jako příležitost pro akcionáře co mají společnost rádi. Nike má silný marketing, je vidět hodně ve světě sportu.

Rozumím:)

Ťažko sa NKE kupuje investorsky. Nemá takú stabilitu na trhu.

Tak já si myslím, že na trhu je silná, ale konkurentů je mraky, to ano. Za mě, já ji též nemám v portfoliu, ale jen jsem využil když byla dole, jak byla pod 90$, tak to se dalo dobře koupit. 😊

Při takovéto prémii je holt každý nedostatek ve výsledcích patřičně potrestán - a oprávněně.

Ano, ale já si myslím, že teď, respektivě cena pod 100$ je v pohodě za mě.

Asi by mohla být. Já bych se přísně přikláněl spíše k 90.

Musím se podívat jak mají analytici podložené ty předpoklady pro "zaostávání v inovacích". Nike není známá jen díky perfektnímu marketingu, ale právě kvůli své technologii, která je vždy o krok před konkurencí. Akcie byla drahá, takže se aktuálně vrací někam na svůj průměr za 5let.

Já teda tu technologii jejich taky nějak neznám, ale je to za mě velmi kvalitní společnost. Cena je teď v pohodě, já dříve nakupoval pod 100$ a to mi přijde jako fér.

Firma neskutečná. Kdo mezi mladými nemá Nike, jako by neexistoval. Tahle společnost má budoucnost hezkou.

Souhlasím, pořád bude fungovat jen musí stále dobře cílit na lidi, což snad bude jejich marketing dále šlapat. S jejich boty se obchoduje i na burze bot. 😁

Nekupuji jiné běžecké boty než Nike - pegasus. Mají je všichni svěřenci v atletice. Tretry Nike má tak 70% atletů.

Odepisují opravdu dost..

Jj, tohle umět číst, tak by to byl hezký shortík dnes. 😂

přesně tak! :D

Tiež som ju mal kúpenú tesne pred oznámením Q výsledkov 27.9. a predal som ju pred 2 týždňami. Pár mesiacov dozadu som si chcel kúpiť Vapor maxy a chceli za ne 250€, tak som si už vtedy pomyslel, že za takúto cenu dokáže predávať len NIKE, ale v dobe vysokých úrokových sadzieb to nie je udržateľná cena a že si počkám na výpredaj, no a kúpil som ich neskôr o stovku lacnejšie a tak som predal aj akcie😃

Tak si ich zas kúpim, keď budú opäť po 90.

Pecka obchod. 😊 Já to měl dosti podobně s tou cenou, kupoval jsem kolem 90$ a prodával cc kolem 115$, jen teda ty boty jsem neměl u toho. 😂