S&P 500 ^GSPC 5,297.1 -0.21%
Meta META $473.15 -1.74%
Amazon AMZN $183.60 -1.28%
Alphabet GOOG $175.42 +0.89%
Microsoft MSFT $420.93 -0.51%
Tesla TSLA $174.87 +0.51%
Nvidia NVDA $943.46 -0.30%
Apple AAPL $189.86 +0.08%

🏎️ Investoři/rky, když už jsme u toho přelomu roku, co takhle budoucí přelom v oblasti dopravy? 🏎️

Zajímal by mě váš názor na eVTOL dopravu a nástup tohoto typu přemístění ,v budoucnu, do našich běžných životů? Za mě to jsou velmi zajímavé koncepce a alternativy pro automobily. 

Například 🇩🇪 společnost $LILM-4.5% má sice ve vývoji, ale už z části schválenou technologii s průběžným testováním a zkušebními lety. Dále z povzdálí sleduji 🇺🇸 společnost $JOBY-2.3% a také 🇨🇳 $EH+6.2% .

Samozřejmě to jsou všechno velmi rizikové společnosti z hlediska zaměření bussinesu. Ale i přesto si to jsem schopný představit, už jen z hlediska zdravotnické přepravy a mohl bych jmenovat plno dalších využití.

Koho toto zajímá, budu rád za každý váš názor. 💭


Nedávno jsem se o to začal zajímat a eVTOL vypadá velmi dobře, i když je to ještě na pár let, než to bude v provozu. Co jsem pochopil, tak to má nahradit z části klasické helikoptéry na transport ve velkých městech, doručování apod. Vzhledem k tomu, že už někdo certifikaci FAA má a někdo jí má v procesu, jsou spolupráce s leteckými společnostmi a armádou, tak se těším na budoucnost.

Partner

Jsem stejného názoru, určitě bude co sledovat si myslím. Za mě velmi zajímavé odvětví.

Jako technologie asi zajímavý, ale jinak bych tomu jako laik nějakou super mainstream budoucnost nevěštil. Jako drobná evoluce helikoptér maybe. Ale že by se tím měla nahradit pozemní doprava, to je vize realizovatelná imho až za několik dekád. Plus je trochu děsivý kolik konceptů eVTOL pracuje s natáčecími vrtulemi (vrtulník x letadlo), když jsou praktické důkazy (V-22 Osprey) o tom, že to v praxi nefunguje vůbec dobře a je z toho spíš death trap než cokoliv jinýho.

Partner

Je fakt, že tou náhradou jsem to přehnal, já se zasnil při psaní příspěvku jakoby z toho byl sci-fi trhák. 🤣

Moje původní myšlenka byla taková, že to budou mít boháči co se nudí a neví co by. Ale třeba jako přeprava léků, poštovní služby, taxi by to mohlo být zajímavé.

Ale jak říkáš, to možná už i Tesla bude v důchodu. 😁