S&P 500 ^GSPC 5,320.86 +0.33%
Nvidia NVDA $946.04 +2.30%
Alphabet GOOG $179.71 +1.36%
Microsoft MSFT $424.86 +1.11%
Tesla TSLA $175.71 -0.99%
Apple AAPL $191.39 +0.80%
Amazon AMZN $185.24 +0.29%
Meta META $471.80 -0.02%

Ta prví možnost je skvělá když jsou ETF dole, ovšem v aktluání situaci a s cenou ETF bych to rozložil.

Ano, vypadá to na lepší strategii, než vstoup teď all-in

Tak já např jistinu i výnosy z protiinflacnich dluhopisů poslal celé do Portu 🤷‍♂️

Při současném stavu trhu bych se přiklonil k většímu rozptylu vstupů. Ale ani ta první možnost není špatně. 😊

Budget by som si rozdelil na tri časti. Prvú by som okmazite investoval a tie ostatne by som investoval podľa prilezisotsti na trhu.

Ale bol tu dobrý návrh na to, aby mi peniaze len tak "nesedeli" ze by som ich dočasne investoval na nejaký sporiaci účet a, keď bude treba tak si ich odtiaľ vyberiem a investujem ich.

nikde jinde, než na spořícím účtu bych ani volné peníze nedržel, ještě, když to člověk může vybrat okamžitě. určitě jak budou padat úroky, tak bude vhodný je vybírat, pak to nebude dávat smysl

Taky bych se přikláněl k DCA kdysi jsem jednorázovou velkou investici udělal a přišli medvědi a tak to nebylo dobře. Ale není to jednoznačné. Pokud bude výrazný býčí trh tak by DCA smysl neměla.

Osobně bych se snažil být trpělivý, než se hnát nutně do něčeho jen proto, že mě zrovna "pálí peníze v kapse". Když to řeknu jinak: pokud vím, že trhy resp. indexy atakují ATH tak moje riziko je, obecně vzato, vyšší směrem dolů než potenciální upside. A pokud nemám zrovna na radaru vhodnou alokaci, tak držet cash taky není zločin :)

Prvú polovicu by som investoval hneď do starostlivo vybraných titulov. Druhú polovicu by som zainvestoval neskôr s prichádzajúcimi príležitosťami.

Já bych raději rozlozila a zatím se dá ještě pořád využít sporaku s vyšší sazbou nebo třebaportu investiční rezervu, ať to neleží ladem.

Jako neníto žádná sláva, ale lehce přes 6% pojištěných pořád lepší než nic nebo uspěchaná investice ;) A postupně ukrajovat a investovat.

Partner

Možná to bude znít hloupě, ale co znamená zkratka DCA?🤔😅 Děkuji

Dollar-cost averaging, česky jednoduše průměrování. Smysl má v dlouhodobém horizontu 5roků+ při kterém je statisticky výhodnější než snaha o časování trhu. Ale dá se použít i na kratší období. Typicky při větším nákupu si zadáš horizont, třeba v průběhu roku chci nakoupit akcie x za celkem xx potom rozložit nákup na dvanáct měsíčních stejných nákupů a výsledkem by měla být výsledná průměrná cena blízko roční průměrné ceně akcie. Tedy ten rok nic moc nevyděláš ale neměl bys ani nic moc prodělat. Obvykle to je nastavené u pravidelných nákupů ETF fondů kde s tím Brokeři počítají a na základě tvého trvalého příkazu každý měsíc nakoupí v určený den za určenou částku a podle toho kolik ty akcie zrovna stály ti připíší příslušný počet akcií na účet. (předpokládá to akcie které je možné nakupovat jako frakční, tedy i zlomky) :-)

Partner

Moc děkuji jasné vysvětlení 😉👍