S&P 500 ^GSPC 5,222.38 +0.16%
Tesla TSLA $169.24 -1.59%
Nvidia NVDA $897.49 +1.13%
Amazon AMZN $187.74 -0.93%
Alphabet GOOG $170.27 -0.76%
Apple AAPL $182.92 -0.76%
Microsoft MSFT $414.55 +0.54%
Meta META $475.39 +0.01%

Rok 2024 bude znamenat příznivý pro nerostné bohatství?

Dnes jsem četl zajímavý článek a tak bych to rád probral i zde s Vámi, jak vidíte budoucnost po komoditách, hlavně mědi, ale můžeme zde zahrnout i podobné suroviny.

Pokud vše půjde podle aktuálních očekávání, tak několik faktorů, jako je rostoucí poptávka na přechod k zelenější energii, obnovitelné zdroje, dále snížení těžby kvůli protestech o životní prostředí a v neposlední řadě, snižování úrokových sazeb ze strany Fedu, to oslabí dolar a následně učiní měď za dolarovou cenu atraktivnější pro zahraniční kupce. To vše by mohlo vyhnat dle zpráv analytiků ceny mědi až o 75% do roku 2025.

Podle zprávy BMI, výzkumné jednotky Fitch Solutions, vyženou ceny mědi výše až k 15 000 dolarů za tunu v roce 2025, dodala zpráva, mnohem více než rekordní maximum 10 730 dolarů za tunu z března loňského roku.

Kromě toho na nedávné konferenci o změně klimatu COP28 více než 60 zemí podpořilo plán ztrojnásobit globální kapacitu obnovitelné energie do roku 2030 , což je krok, o kterém Citibank říká, že „by byl extrémně optimistický pro měď“. V prosincové zprávě investiční banka předpovídá, že vyšší cíle v oblasti obnovitelné energie zvýší poptávku po mědi o dalších 4,2 milionu tun do roku 2030.

Základní kov je základním prvkem v ekosystému energetického přechodu a je nedílnou součástí výroby elektrických vozidel, energetických sítí a větrných turbín.

Jiní analytici vidí růst mědi kvůli přerušení těžby, přičemž Goldman Sachs očekává v roce 2024 deficit přes půl milionu tun. “Naše důvěra, že měď bude podstatně přehodnocena do roku 2025 [v průměru 15 000 USD za tunu], je nyní podstatně vyšší,” řekl Goldman.

Vítězi měděné horečky budou především Chile a Peru, odhaduje BMI. Obě země mají velké zásoby zelených přechodových minerálů, jako je lithium a měď, které jsou připraveny těžit ze zvýšených investic a vyšší exportní poptávky. Chile vlastní přibližně 21 % světových zásob mědi.

Mě se tato investiční teze celkem líbí a dává mi smysl, obecně je v povědomí, že pokud je ekonomika v pořádku a tak je hlad po surovinách, které podporují prosperitu v oblasti rozvoje. 😊 Ve sledovaných mám těžební společnosti Rio Tinto a Vale. A jaké třeba i méně známe máte tipy Vy? Těším se na Vaše názory. 😊


Mám jen NHY ale rád bych měl i další nic méně ta NHY je za mě určitě dobrá akcie a kdyby ještě klesla tak určitě bych přikupoval v ní vidím do budoucna určitě zhodnocení dobré. 🙂

Taky se mi líbí co dělají a ten hliník je hodně potřeba snad všude, plus jak se snaží jít i s tím životním prostředím. Souhlas, za mě taky dobrá společnost. 😊 I ta dividenda je moc hezká, je jen přemýšlím, jestli se mi chce kvůli přepočtu pak na dolary být i v této měně, přeci jenom jak je Norská koruna na tom netuším a neoreintuji se.

Díky za tvůj příspěvek Lukáši. Začínám se ubírat tímto směrem, na komodity. Rád bych s někým sdílel zkušenosti kolem day tradingu, protože mám v práci dostatek prostoru pro sledování a obchodování na trhu.

Tak to je super, já ještě tolik prostoru v práci nemám a to mě právě brzdí kolem day tradingu, ale i ten 1-3 třeba trading mě zajímá. Já právě moc nejsem na měnové páry, ty mě nebaví, ale u společností a nebo komodit, ať už na přímo, párkrát jsem zkoušel realizovat pár obchodů na ropě a nebo pšenici, tak to mě baví, nebo zajímá, teprve se učím. 😊 Tak klidně zde můžeš sdílet nějaké své postřehy a nebo i obchody. 😊 Rád na to zareaguji když budu vědět co k tomu říct, zase já nejsem typ člověka co píše za každou cenu, když o tom nic neví. 😊

Mám pifi procento v Rio tento ale vale mne také laka

Rio Tento je za mě super, ale promeškal jsem tam nákup když bylo dole, bál jsem se v té době protože ještě ta situace kolem Fedu nebyla taková a sazeb, tak uvidím, sleduji jej a když poklesne, tak bych chtěl taky pozici vytvořit.

Já tam má zvoneček kdyby náhodou to kleslo a radaprikoupim

Já tam má zvoneček kdyby náhodou to kleslo a radaprikoupim

Pořád mám v hledáčku NorskHydro. Jejich základní spojení výroby hliníku s výrobou energie z obnovitelných zdrojů mi dává smysl do budoucna.

https://www.hydro.com/en/about-hydro/changing-the-game/

Tak to sice není těžař na které jsi se ptal, ale mám v hlavě přepovědi že nejdůležitější kov bude v budoucnu takže bych se poohlédnul po těžaři která přístup k bauxitu.

To nevadí, ale máš pravdu a také jsem o ní slyšel, i ji sleduji, ten hliník je taky hodně důležitá komodita která je potřeba snad všude. 👍

přikupuji formou DCA etf $ICOM.L+0.3% jako edge na akcie společně s etf na zlato a etf na dluhopisy.

Super, díky za tip. 👍

Já kupoval koncem roku akcie $VALE-1.0% a v hledáčku jsem měl ještě $SQM-3.1% .

To $VALE-1.0% mě také láká, jen nevím proč, vždy když koukám někde mimo USA a Evropu, tak se bojím toho prostředí, respektivě jaký vliv může mít tamní politika na podnikání. Pokládáš si tuhle otázku a nebo to neřešíš? A u toho druhého díky za tip, to neznám. 😊